Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut şi a aprobat miercuri norma de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis, la Monitorul Oficial, spre publicare, Norma pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017, noua lege a asigurării auto obligatorii de răspundere civilă auto. Norma va intra, astfel, în vigoare, așa că piața asiguraților și asiguratorilor trebuie să respecte noile reguli.
Una din principalele modificări ține de lanțul relațional dintre păgubit – asigurător – unitatea de service. Acestea din urmă nu vor mai fi impuse de firmele de asigurare, ci ele vor fi cele care vor impune și stabili soluțiile tenice de reparații și remediere. De altfel, procesul verbal de constatare a daunei va cuprinde o mențiune specială cu privire la dreptul persoanei păgubite de a-și repara mașina oricărei unități service.
Totodată, la contractul RCA va fi o clauză suplimentară privind decontarea directă. Asigurătorul va stabili suplimentul pe care îl va plăti asiguratul în acest caz, dar clauzele vor fi verificate ulterior de actuari independenți.
De asemenea, se prevede ca pentru șoferii care primesc de la 3 firme de asigurare prețuri mari (oferte care depășesc de cel puțin “N” ori tarifele de referință calculate de ASF pentru categoria respectivă, se va calcula factorul “N” înmulțit cu tariful de referință, de Biroul Asigurătorilor Auto din România și șoferul va fi repartizat către un asigurător, la un preț mai mic. De altfel, tariful de referință era calculate, conform normelor vechi, doar de ASF, nu de societăți de expertiză avizate de ASF.
Art. 5 – Determinarea tarifului de referință
Pentru determinarea tarifului de referinţă se iau în considerare următoarele:
a) date privind structura portofoliului istoric pe clase de bonus/malus, pentru a cuantifica ajustarea tarifului rezultat la categoria de tarif pentru clasa de bonus/malus B0, astfel cum aceasta este definită conform prevederilor legale în vigoare;
b) cheltuieli de administrare şi de achiziţie determinate ca procent din prima brută;
c) profit
Și prima de risc de referință va fi calculată în mod diferit ca până acum.
Art. 4 – Determinarea primei de risc de referință
(2) Pentru determinarea primei de risc de referinţă se utilizează date agregate la nivelul pieţei RCA privind expunerea la risc şi daunele întâmplate în perioada de referinţă şi avizate până la sfârşitul acesteia, fie că sunt daune plătite, fie că sunt în rezerva de daune avizate constituită la sfârşitul perioadei de referinţă, pe categorii de vehicule şi criterii de risc, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (2) şi (3), pentru a determina frecvenţa daunelor istorică, dauna medie istorică şi impactul daunelor întâmplate şi neavizate, precum şi pentru stabilirea tendinţelor.
(3) Perioada de referinţă pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referinţă va cuprinde istoricul aferent ultimilor 5 ani de eveniment anteriori celui în care se efectuează calculul.
(4) Tariful de referință se calculează utilizând formula definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017 și se publică de către A.S.F.
Norma RCA mai prevede schimbări și în privința punctelor de trauma luate în calcul pentru vătămare corporală produsă în urma unui accident, dar și modificări referitoare la bonus-malus. Asfel, conducătorii auto care achiziționează sau schimbă autoturismul, își păstrează clasa de bonus. Cei care vor avea mai mult de 2 daune pe an vor fi penalizați de 6 ori, iar cei care nu vor avea evenimente, vor avea un bonus mai mare. Prețul asigurării RCA va varia în funcție de sistemul bonus-malus, de la 180% în plus până la 50% în minus. (Sursa: Lege start, sursă foto: Dor de Botoșani)
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024