O nouă înșelătorie circulă pe internet.
„Sextortion” e noul tip de înșelătorie pe Internet răspândit în România. Hackeri trimit e-mailuri prin care îi anunță pe utilizatori au avut acces la camera web a laptopului în timp ce aceștia se uitau la filme pentru adulți. Atacatorii le cer victimelor aproape 4.000 de dolari pentru a nu face publice imaginile.
Astfel de atacuri au fost înregistrate și în România, motiv pentru care Centrul de Răspuns la Incidente de securitate cirberntică a emis o alertă pentru ca românii să nu ajungă victimele acestei noi metode de înșelătorie.
„Tu ai fost ghinionist, în momentul în care ai vizitat un site pornografic – pe acel site exista un malware, care s-a descărcat în laptopul tău în timp ce tu te uitai la videoclipuri. Ţi-am activat camera web şi prin urmare tu ai fost filmat în timp ce vizitai acel site', este mesajul pe care l-a primit un român care a alertat autoritățile.
„Persoana respectivă şi-a dat seama că nu a vizitat site-uri de adulţi, nu are web cam', a declarat Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO, potrivit sursei citate.
Mai mult, atacatorii trimit în e-mail chiar și fostele parole de e-mail pe care victima le folosea, pentru a fi cât mai convingători că dețin informații reale. Experții în criminalitate informatică susțin că aceste date ar putea proveni în urma unor scurgeri de informații de la o companie care companie care furnizează servicii de email.
„Clar tu te sperii, ăsta e primul instinct. Chiar dacă ţi-ai schimbat parola, ştii că parola aceasta a fost valabilă la un moment dat', a explicat Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO.
Noua metodă de înșelătorie se numește 'Sextortion' și exploatează naivitatea oamenilor. Chiar dacă este puțin probabil ca hackerii să fi intrat, într-adevăr, în posesia unor informații compromițătoare, este însă posibil ca aceștia să poată controla computere de la distanță, scrie Libertatea
Potrivit sursei citate, există și metode simple pentru a preveni producerea unor astfel de incidente – astuparea camerei web a laptopului cu un abțibild.
Cei care au căzut totuşi victime şantajului hackerilor sunt sfătuiți să anunţe Poliţia şi banca, în eventualitatea în care mai poate fi blocată tranzacția de bani către atacatori.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024
Ghid instalare centrală termică: pașii esențiali și accesoriile necesare
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024