Deocamdată nu simţim aceste preţuri pentru că sunt plafonate, dar plafonarea nu va dura.
Cea mai atractivă ofertă în acest moment e de 0,75 lei/kWh. Comparativ, preţul E.On a ajuns la 3,7-5,3 lei.
Ordonanţa care plafonează preţurile a intrat în dezbaterea Parlamentului. În Senat, au fost adăugate deja câteva înlesniri – de exemplu pentru familiile cu mai mulţi copii în şcoală. Pe larg despre ce ar fi cel mai potrivit de făcut în aceste momente dificile, în rândurile de mai jos
În ultimele zile, mulţi dintre dumneavoastră aţi primit de la furnizorul de electricitate o notă de informare privind modificarea contractului prin act adiţional. La E.On, de exemplu, notificarea este clară de la început: „Dată fiind evoluţia crescătoare a preţurilor de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale înregistrată în ultima perioadă pe piaţa energiei din România, menţinerea preţului contractual actual nu mai poate fi susţinută.” Practic, contractele care până acum funcţionau cu un preţ de 1,55-1,64 lei/kWh vor avea un preţ mai mult decât dublu, respectiv 3,72-5,39 lei/kWh (cu toate taxele, inclusiv TVA). Nu doar E.On, furnizorul dominant în regiune, ci şi ceilalţi operatori au fost nevoiţi să modifice preţurile.
Trebuie menţionat că creşterea de preţ nu va fi resimţită de către marea majoritate a consumatorilor casnici, cei care s-au limitat anul trecut la un consum lunar mai mic de 300 kWh şi care acum nu au trecut de o medie lunară de 255 kWh. Aceste prevederi, valabile până pe 31 august 2023, se găsesc în OUG 119/2022 şi limitează la 68 de bani/kWh pentru cei cu un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh în 2021 (pentru primii 255 kWh), respectiv 80 de bani pentru cei care s-au încadrat anul trecut într-un consum lunar de cel mult 300 kWh (de asemenea pentru primii 255 kWh de pe factură). Ce vom face însă după acea dată? Dar dacă depăşim plafonul?
Furnizori de energie electrică, pe alese
Comparatorul de tarife pe care îl puteţi găsi pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (anre.ro) scoate pe primul loc oferta Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” SA: 0,75 lei/kWh, cu toate taxele incluse, pe ofertă concurenţială. Potrivit datelor ANRE, Enel „rezistă” la 1,99 lei/kWh pe serviciu universal, dar 5,23-5,39 lei/kWh la oferta concurenţială, CEZ e deja la 3 lei, RCS&RDS - 3,44 lei, Engie - 5,31 lei, iar E.On figurează cu 5,39-5,50 lei/kWh. Cel mai mare preţ dintre cele 86 de oferte adunate pe pagina de internet a ANRE este de 12,36 de lei/kWh, potrivit ziaruldeiasi.ro.
E de remarcat că doar oferta Hidroelectrica e mai mică decât preţul plafonat al kilowatt-ului. Pentru toate celelalte, un consumator casnic nu va plăti mai mult de 79 de bani/kWh în condiţiile OUG 119, la fel ca societăţile din categoria întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) care beneficiază de plafonarea de preţ la 1 leu/ kWh. Aşadar, oferta Hidroelectrica este de luat în considerare mai ales de către cei aproximativ 10 la sută dintre consumatorii casnici, după aprecierea ministrului Energiei, care depăşesc pragurile maximale de consum.
Cât priveşte preţul gazului, acesta rămâne subvenţionat, cu un preţ final de 31 de bani/kWh pentru clienţii casnici (fără limită de consum), respectiv 37 de bani pentru cei non-casnici.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024