Prezent în urmă cu o săptămână în judeţul Botoşani, unde a sfinţit Mănăstirea Zosin, Preafericitul Daniel a răspuns criticilor aduse Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind construirea unui număr mare de lăcaşe de cult în detrimentul şcolilor şi mai ales a spitalelor.
„Un altar nou înseamnă o poartă nouă a cerului, s-a deschis o nouă poartă a cerului aici pentru mântuirea oamenilor şi pentru demnitatea poporului român. În timpul comunismului a fost interzisă construirea de biserici şi uneori chiar reparaţia lor. Aproape că nu a existat nici o autorizaţie pentru construirea unei biserici noi. Era timp de prigoană”, a afirmat PF Daniel.
Patriarhul a explicat în faţa celor peste 4.000 de credincioşi că, după revoluţie, BOR a derulat practic o politică de reintrare în drepturile dinaintea regimului totalitar.
„Acum trebuie însă să recuperăm timpul pierdut, timpul nefavorabil. De aceea, în ultimii 25 de ani s-au construit multe biserici şi s-au redeschis mănăstiri închise, transformate în depozite sau în alte instituţii decât bisericeşti. Era un act de dreptate, o reparaţie morală. Deci, acestea au fost cerute de credincioşi, ele nu au fost programate ca un act de ambiţie, ci ca o necesitate practică. Şi în această privinţă noi ne facem datoria când construim biserici, redeschidem mănăstiri închise sau restaurăm monumente istorice bisericeşti. Deci, în toată ţara, s-a recuperat în mare parte timpul, acela care s-a pierdut pentru că Biserica a fost tratată cu ostilitate de către Partidul Comunist ateu”, a spus PF Daniel.
Patriarhul a menţionat însă că, în paralel cu ridicarea de noi biserici şi recuperarea lăcaşelor de cult pierdute, s-a derulat o amplă acţiune de ajutorare a creştinilor.
„Avem peste 800 de aşezăminte, instituţii şi programe social-filantropice pentru bătrâni, pentru copii, pentru bolnavi, spitale”, a amintit Patriarhul BOR.
PF Daniel a dat ca exemplu spitalul Providenţa din Iaşi, adăugând că la nivel naţional funcţionează o mulţime de cabinete medicale şi centre de îngrijiri paleative… „pentru ca oamenii să aibă un sfârşit creştinesc înainte de a trece din lumea aceasta, la Domnul”.
Cea mai înaltă faţă bisericească română a dat ca exemplu tocmai ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Zosin.
„Aici, la această mănăstire, vine lume multă şi pentru că, după Sfânta Liturghie, obştea mănăstirii oferă o agapă frăţească pentru credincioşii care vin aici, se trăieşte frăţietatea creştină în mod concret. Aceasta este practica Bisericii de la începuturile ei şi ori de câte ori este posibil să întărim comuniunea frăţească. Ea este sănătate pentru suflet”, a afirmat PF Daniel.
Patriarhul a subliniat că există oameni care au ce mânca acasă, dar care doresc să trăiască frăţietatea la mănăstire, dar şi alţii care nu au ce pune pe masă acasă şi sunt astfel ajutaţi de călugări.
„Nu există liturghie fără filantropie”, a precizat PF Daniel, menţionând totodată că şi reciproca este valabilă. (S.B.)
VEZI ŞI:
VIDEO EMOŢIONANT: Patriarhul şi peste 4.000 de oameni – Veşnica Pomenire pentru morţii din Colectiv
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile