Este vremea mustului, iar autoritățile botoșănene, cu precădere Inspectoratul pentru Situații de Urgență, este în alertă. Reprezentanții ISU Botoșani amintesc că, în fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de botoşăneni ajung la spital în stare gravă sau chiar îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat.
De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
”În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte. În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică”, se arată într-un comunicat trimis de ISU Botoșani.
În acesta se menționează că, intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. Sechele ale intoxicaţiei acute: afecţiuni ale glandei tiroide, ale rinichilor şi tulburări gastrointestinale. Printre complicaţii se înscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocadic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.
Intoxicaţia cronică se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeli, iritabilitate, stare depresivă, tulburări audiovizuale şi de mers, tulburări cardiace, modificări sangvine.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani vă recomandă:
- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
- scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei;
- aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă;
- combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular;
- administrarea de tonice cardiace;
- repaus absolut;
- anunţarea medicului în toate situaţiile.
”Mustul pus la fermentat poate ucide!” avertizează reprezentanții ISU Botoșani.
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile