Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
Cel puțin jumătate din posturile alocate acestei structuri sunt completate cu politicieni sau persoane sprijinite de partide politice. Cealaltă jumătate o formează șefii instituțiilor care se află sub tutela Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
ATOP se întrunește trimestrial în municipiu sau localități ale județului și în general sesisează sau propune măsuri de înlăturare a deficiențelor din Poliție. Sau propune soluții pentru zone în care este înregistrată o infracționalitate ridicată. Sau contribuie financiar prin CJ pe partea de dotări a polițiștilor din MAI.
Anul trecut, în fostul Legislativ, pe când președinte era Gheorghe Nazare, ATOP s-a întrunit, chiar și online, până în luna octombrie. Ulterior, după alegerile locale, dar și schimbările din Prefectură sau alte instituții care intră de drept în acest organism, noua componență nu s-a mai constituit.
Și nimeni nu a părut să remarce acest lucru.
La Botoșani au trecut șase luni în care zilele au decurs într-un firesc normal, rata de infracționalitate nu a explodat, străzile nu au fost ocupate de clanuri mafiote și nici școlile nu au devenit ținta unor adolescenți teribiliști.
Și totuși ATOP-ul își va relua activitatea cu noi membri. Este format din șase consilieri județeni, iar partidele din plenul județean deja și-a desemnat reprezentanții, după cum urmează:
PSD:
Sergiu Marian
Cristina Breșug
Dan Deleanu
PNL
Gabriel Alecsandru
Ionuț Gireadă
ALDE
Floarea Marocico
De asemenea, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, are dreptul legal de a desemna trei membri care să reprezinte societatea civilă.
Iar cei aleși au fost Gabriel Galan, care este consilier județean PSD, Adrian Lupu și Ilie Bogdan Catruc.
Ultimul nume este al unui tânăr din Săveni, apropiat de-al lui Relu Tîrzioru cel mai probabil, cel care ”a trimis” deja și administratorul public la CJ.
Totodată, ATOP va fi completat cu unul dintre subprefecții județului, în acest caz Aneta Gireadă, cu șefii de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), Poliția de Frontieră și Poliția Locală. Și nu în ultimul rând un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor.
„În cel mai scurt timp vom convoca comisia de constituire, deci vom avea ședință în care vor fi constituite cele trei comisii de lucru și vom vedea ce obiective sunt de realizat, probleme care există cu adevărat, vom avea discuții cu Inspectoratul de Poliție Județean, cu corpul gardienilor publici și vom vedea în ce constau problemele județului”,
Aneta Gireadă, subprefect
La ședința de constituire se vor face și propuneri pentru funcția de președinte și cel mai probabil, având în vedere majoritatea social-democrată, un pesedist pare să aibă cele mai multe șanse să dobândească funcția. .
Cuantumul stabilit prin lege pentru plata unei indemnizații de membru în ATOP este de 6% din valoarea brută a salariului președintelui CJ, ceea ce înseamnă un net de aproximativ 1.300 de lei.
Plenul CJ a adoptat anul trecut în mai o hotărâre prin care s-a statutat clar că membrii ATOP primesc „pentru fiecare ședință în parte, de plen și/sau de comisie/lună” o indemnizaţie de 6% din indemnizaţia brută lunară a preşedintelui CJ Botoşani, iar numărul maxim al ședințelor plătite este una de plen și una de comisie. Deci, membrii ATOP pot primi lunar 12% din indemnizația brută a presedintelui Consiliului Judetean.
Decizia a fost luată în urma unui control al Curtii de Conturi, prin care s-au imputat o serie de sume primite de către trei membri ATOP din vechea structură.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
TOP 4 soluții eficiente pentru transport rapid și confortabil din Otopeni
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Top 3 activități pentru a te simți în vacanță chiar și după întoarcerea acasă
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
A început Postul Crăciunului: CE nu ai voie să faci până pe 24 decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean ajuns la spital după ce a căzut de pe o trotinetă electrică în fața sediului Poliției
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024