Membrii Comisiei Județene pentru Inventarierea și Inspectarea haldelor de steril și a iazurilor de decantare ape de mină s-au întrunit azi, 13 iulie 2017, în ședință la Instituția Prefectului, conform dispozițiilor formulate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În urma solicitărilor venite de la nivel central, reprezentanții Inspectoratului de Poliție, de Jandarmi și pentru Situații de Urgență, Agenției pentru Protecția Mediului, Direcției Silvice și Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu ar trebui să inventarieze și să inspecteze haldele de steril amenajate pe teritoriul județului, în baza cărora să formuleze un raport.
Din datele prezentate de Eugen Mateciuc, directorul APM, pe teritoriul județului nu ar mai exista astfel de amenajări încă din 2007.
”Au fost două iazuri de decantare la Dorohoi pentru tratarea nisipului cuarțos dar pentru care s-a emis aviz de închidere în urmă cu 10 ani și s-au dispus lucrări de reconstituire ecologică”, a precizat Eugen Mateciuc.
În acest sens, prefectul Dan Șlincu a dispus întocmirea unui raport care va fi transmis la nivel central în perioada imediat următoare.
Sterilul este partea nefolositoare a unui zăcământ de minereu sau a unui produs minier fără valoare industrială, parte îndepărtată la finalul procesului de prelucrare. Acesta poate pune mari probleme însă.
Haldele de steril pot produce poluări sau chiar situații de urgență, fiind practic terenuri instabile. Astfel de cazuri au fost înregistrate recent în județul Vâlcea, unde mai mulți locuitori au fost evacuați din propriile case după ce haldele de steril nu au mai putut fi stabilizate și astfel s-au produs alunecări de teren.
Problemele cu haldele de steril au fost și în județele Suceava sau Alba.
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024