Direcţia de Sănătate Publică derulează începând cu data de 1 ianuarie 2012 proiectul transfrontalier „Prevenirea sindromului morţii albastre” în parteneriat cu Consiliul Raional Hliboca, Ucraina. Acest proiect se derulează prin Programul Operaţional Comun România –Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană.
Valoarea proiectului este de aproape 146.000 euro. Obiectivele proiectului sunt:
Realizarea unui studiu geo-hidrologic în vederea identificării unor surse de apă sigură, precum şi construirea unor fântâni de mare adâncime (70-80 metri) în următoarele localităţi din România, judeţul Botoşani : Pomârla, Dersca, Mihăileni, Călăraşi, Răuseni, Todireni, Hlipiceni, Lunca, Flămânzi şi Cristeşti, desemnate drept zona ţintă. De asemenea, se urmăreşte consolidarea cooperării transfrontaliere româno – ucrainene în domeniul protecţiei mediului în zona ţintă şi creşterea gradului de implicare pro-activă a autorităţilor locale în identificarea, evaluarea şi diminuarea poluării, precum şi în creşterea nivelului de conştientizare a locuitorilor din zona ţintă asupra problemelor de sănătate publică. Proiectul va ajuta la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din zona ţintă, în special prin reducerea numărului de cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi (methemoglobinemia infantilă, intoxicaţia cu apă de puţ, ,,moartea albastră”) la copiii 0 - 1an.
Studiul geo-hidrologic pentru stabilirea posibilităţilor de fundamentare a lucrărilor de captare prin foraje a apelor subterane nepoluate din arealul localităţilor din zona ţintă a fost finalizat conform planului de activităţi al proiectului. Studiul a evidenţiat următoarele aspecte: locaţia exactă, caracteristicile tehnice pentru fiecare fântână în parte, recomandări privind materialele de construcţii şi echipamentele necesare şi măsurile privind securizarea zonelor unde se vor construi fântânile. Consiliile locale ale localităţilor din zona ţintă au emis hotărâri prin care se angajează să pună la dispoziţia DSP, cu titlu gratuit, câte o suprafaţă de 36 mp, teren din domeniul public/privat al comunei, pentru o perioadă de 10 ani, pentru construirea fântânilor.
Construirea fântânilor este responsabilitatea DSP, iar exploatarea şi întreţinerea va fi transferată către fiecare localitate din zona ţintă în baza unui protocol ce se va încheia după finalizarea construirii fântânilor.
CITEŞTE:
Tot mai mulţi sugari botoşăneni loviţi de „Boala albastră”