La Botoșani se află numeroase proprietăți ale subofițerilor și ofițerilor care lucrează pe raza Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, care cuprinde județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.
Reporter de Iași a demarat ancheta jurnalistică privind averile polițiștilor de frontieră.
Ofițerul Constantin Rugină, având funcția de șef sector în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, deține din 2014 un teren de 1.200 mp, un apartament (55 mp) din 2000 și o casă de locuit cu 180 mp pe care și-a construit-o în 2017. Toate proprietățile se află în Darabani (Botoșani).
Are o datorie de 100.000 de lei (20.000 de euro) la Banca Transilvania și o descoperire de cont de 45.000 de lei (9.000 euro) la Garanti Bank. Soția acestuia, funcționar public la Primăria Darabani, a câștigat în medie net lunar în 2020 aproape 3.000 de lei.
În cazul lui Rugină, majoritatea colegilor din Botoșani știu că și-a ridicat casa și prin munca subordonaților, scrie sursa citată.
Contactat telefonic, comisarul șef Rugină a negat implicarea subalternilor în edificarea propriei case: „Nu este adevărat”.
Polițistul nu a vrut să spună cât a costat vila de 180 mp și nici care au fost sursele de finanțare. „Asta este confidențial, între mine și familia mea”, a zis Rugină. Apoi, a completat că de-a lungul ultimilor ani a avut mai multe credite bancare.
În ITPF Iași, Marius Cătălin Gavrilescu este considerat unul dintre copiii „de suflet” ai șefului Inspectoratului, Victor Mariniuc. Polițistul Gavrilescu a fost adus de la Rădăuți Prut, unde a fost șef sector, la Iași, unde îndeplinește acum funcția de șef birou Relații Internaționale.
În declarația de avere, Gavrilescu a enumerat câteva proprietăți: peste 4 hectare de teren agricol (achiziție din 2016), un spațiu comercial de 250 mp din 2012 și o vilă în aceeași localitate, Rădăuți Prut, de 180 mp cumpărată în 2015.
Ca și în cazul celorlalți polițiști, salariul său este anonimizat. Soția, învățător, a câștigat în 2019 câte 3.900 lei/net/lunar. În plus, la veniturile familiei s-au adăugat 50.000 lei ca subvenții din activitățile agricole.
Pe lângă aceste lucruri notate oficial în declarația de avere, familia Gavrilescu are mai multe lucruri pe care le-a omis în a le menționa.
„La fermă, am în jur de 40 de vaci. Soția mea are o firmă, făceam cașcaval, dar deocamdată e suspendată activitatea pentru că au crescut prețurile la curent. Acum, laptele îl dau la altă firmă”, a declarat Gavrilescu.
Acesta a precizat că de toate aceste activități se ocupă soția deoarece legea nu-i permite și lui să se implice oficial. „Doamna mea are o întreprindere individuală și lucrăm în jur de vreo 50 de hectare de teren agricol. Arendate. Punem furaj pentru animale, porumb, grâu”, a adăugat Gavrilescu.
Oamenii din Rădăuți Prut spun, dacă îi întrebi de fabrica de cașcaval, că „trebuie vorbit cu domnul Gavrilescu”, inclusiv angajata lui de la fermă: „Vorbiți cu el, doar el vă poate spune când și cum puteți cumpăra cașcaval”.
În interiorul fermei, familia acestuia are mai multe clădiri, un adăpost pentru vaci, dar și mica fabrică de cașcaval.
„Spațiul comercial e altceva decât fabrica de cașcaval. E făcut înainte de inundații, din 2008. Am luat un credit la bancă și am făcut ca un restaurant. Și apare ca spațiu comercial. A fost inundat și așa a rămas. Nu mai e funcțional. O clădire părăsită”, a spus acesta.
Polițistul are un BMW seria 5, un Land Rover (2007) și un Peugeot (2010). Anul trecut, a vândut un Nissan Pathfinder.
Ofițerul specialist Daniel Constantin Șalvari are două apartamente în Botoșani (67 mp și 27 mp), un teren de 745 mp și o casă de 143 mp, ambele cumpărate în 2016 în Cătămărești Deal, localitatea limitrofă Botoșaniului.
Deține și un Audi A6 din 2016 și un VW Golf V din 2007. „Apartamentul este pe mine, dar de fapt este al fratelui meu. O tranzacție în familie. Mai apare în declarație pentru că este sub ipotecă. Când se termină creditul, îi voi face actele”, a spus Șalvari.
Acesta se referă la apartamentul de 67 mp, achiziționat în 2003. Dar, potrivit declarației de avere pe care a semnat-o anul trecut, singurul credit al lui Șalvari este cel contractat în 2008, la Banca Transilvania, în valoare de 40.000 euro.
Garsoniera, a zis Șalvari, ar fi luat-o la schimb. Soția a avut un apartament dinaintea căsătoriei pe care l-a dat pentru garsonieră și o diferență de bani.
Până la urmă, Șalvari nu a putut lămuri clar traseu banilor și al imobilelor din familia sa. Soția acestuia, Simona, este șef centru la Direcția de Asistență Socială și a raportat venituri lunare nete pentru 2020 de 4.200 lei.
Tot în Cătămărești Deal, pe aceeași stradă cu Șalvari, are o casă un alt polițist de frontieră. Construită în 2008, cu o suprafață de 100 mp, locuința îi aparține lui Mitică Cezar Hrișcă, șef serviciu la ITPF Iași și Elenei Hrișcă. Polițistul mai deține, potrivit propriei declarații de avere, și jumătate dintr-o casă de 190 mp, din Botoșani, construită în 1998, imobil pe care-l împarte, în acte, cu Felicia Axinte. În declarația din 2021, Hrișcă a notat două credite, unul de 48.000 euro și altul de 10.000 lei.
Material integral pe reporteris.ro…
(Foto: reporteris.ro)
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024