(P) Bacalaureatul internațional (IB) oferă viitorilor studenți oportunitatea unică de a fi admiși în aproape orice universitate, chiar și cea mai prestigioasă din lume. La ziua de azi există mai mult de 5000 de școli, unde se predă după programul IB: SUA, Canada, Marea Britanie, Germania. Sunt astfel de școli și în România. Cu diploma obținută în aceste școli aplicanții pot intra direct chiar și la universitățile, ce se plasează printre primele 20 din lume. Mai mult decât atât, ei pot avea prioritate față de cei ce au susținut britanicul A-Level sau testul SAT american.
Studierea în cadrul programului IB are un șir de avantaje. Metodologia studierii este orientată spre formarea unor personalități armonios dezvoltate. Le ajută elevilor să dezvolte gândirea critică și abilitățile de cercetare, spiritul de independență și motivația de învățare.
Calitatea educației este la cel mai înalt nivel. Elevii dau dovadă de performanțe academice mai bune, decât cei din alte școli. Ei au mai mult succes în instituțiile de învățământ superior, sunt mai des acceptați în universități de elită și le absolvă cu onoruri.
Evaluarea în școlile ce urmează acest program este mai obiectivă și constă din două etape. Lucrările elevilor sunt verificate de profesorii din școli, apoi de examinatori externi.
Universitățile internaționale oferă deseori absolvenților IB burse și subvenții speciale, precum și reduceri la taxele de studii.
Elevii ajung să cunoască limba engleză la un nivel foarte înalt, deoarece disciplinele școlare, sau cel puțin multe din ele se predau în această limbă. Iar cursurile de engleză urmate de elevi sunt acceptate la admiterea ulterioară în locul testelor TOEFL sau IELTS.
De cele mai deseori prin programul IB se subînțeleg ultimii doi ani de școală, după care absolvenții primesc diploma. De fapt el constă din câteva etape, de la grădiniță până la admiterea în universitate:
● anii primari (3-12 ani) cuprinde școala primară;
● anii de mijloc (11-16 ani) - școala medie;
● programul de diplomă (16-18 ani) - etapa liceală;
● programul de carieră (16-18 ani) - alternativă pentru etapa a treia, cu o orientare mai aprofundată spre studii legate de carieră.
Este etapa cea mai cunoscută, un curs preuniversitar de studii pentru clasele liceale. Absolvenții ce au trecut programul cu succes primesc diplome. Instruirea este constituită din 3 componente de bază:
Teoria cunoașterii - o disciplină special adaptată pentru IB, în cadrul căreia se organizează ore de discuții și seminare cu scopul de a le dezvolta elevilor gândirea critică și aptitudinile de a-și exprima propriile opinii. Evaluarea se face pe baza unei prezentări orale și a unui eseu de 1600 ce cuvinte.
Blocul CAS (abreviere a trei cuvinte: Creativitate, Acțiune, Serviciu) presupune sport, excursii, voluntariat, participarea la viața socială. Pentru a promova acest curs elevii trebuie să acumuleze cel puțin 150 de ore și să prezinte un eseu.
Eseul detaliat este o lucrare științifică finală, propria cercetare, expusă în forma unui eseu desfășurat din 4000 de cuvinte. Scopul lucrării este de a demonstra capacitatea elevilor de a analiza, a rezuma, a evalua. Mai este și o pregătire pentru studierea independentă la universitate. Este un mare volum de lucru și sunt necesare eforturi susținute pentru a redacta astfel de eseuri. În ajutorul elevilor vin servicii specializate, de tipul grademiners.com, care pot să-i îndrumeze în această activitate.
Subiectele de studiu propriu-zise fac parte din 6 domenii de bază cu mai multe cursuri la alegere: limbă maternă, limbă străină, omul și societatea, științe naturale, matematică și arte. Studenții aleg 6 subiecte cu studiere aprofundată sau standard.
Evaluarea rezultatelor în programul IB se face pe o scară de șapte puncte, unde șapte este scorul cel mai înalt. Nota finală este formată din suma punctelor de la materii. Punctajul minim, ce permite obținerea diplomei IB este de 25 de puncte, iar cel maxim de 45 de puncte. Pentru a fi admis în cele mai râvnite universități din America (top 20), scorul final ID trebuie să fie nu mai puțin de 34-38 de puncte. Iar punctajul de 32-36 va permite absolventului să acceadă la una din cele mai bune 200 de universități.
Programul ID a debutat în România în 1997, iar astăzi sunt 6 școli unde elevii pot urma unul sau mai multe din cele 4 etape. În 3 din ele pot fi urmate programele primare, în 2 - cele intermediare și în 5 - programul de diplomă.
Drumarii chemați cu utilajele de deszăpezire de șefii județului: NINGE la noapte – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024