Caravana finanțărilor în educație a ajuns la Botoșani, fiind formată din trei specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est de la Piatra Neamț.
Primarii botoșănenii au fost prezenți însă nu în proporție covârșitoare, primăriile din județ fiind reprezentate de aproximativ un sfert dintre aleși.
În cadrul acestui eveniment ce a avut loc la Prefectură s-a prezentat o ofertă de finanțare pentru primării, urbane și rurale, ce face parte din Programul Operațional Regional (POR).
„Eu am avut o scurtă discuție cu reprezentanții ADR Piatra Neamț, vin să vă prezinte lucruri importante cu confinanțări mici din partea unităților administrativ teritoriale și cred că este bine să ne concentrăm asupra acestor fonduri europene pentru că avem mare nevoie de ele”,
Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani
Oportunitatea de finanțare vizează trei segmente din sistemul educațional, respectiv: creșe și grădinițe, învățământul obligatoriu, clasele O – VIII precum și învățământul profesional și tehnic.
„Am ales să începem cu Botoșaniul o sesiune de informare pe care noi o intititulăm care se va derula în fiecare dintre județele Regiunii N – E, pentru că noi considerăm că este un apetit destul de mare pentru investiții în educație în județul dv. și pentru că am avut succes în fostul exercițiu financiar, campusul Trușești este unul din proiectele cu care ne mândrim”,
Gabriela Bobeanu, reprezentant ADR Piatra Neamț
Deschiderea acestor axe de finanțare nu poate fi decât aplaudată de primăriile care au nevoie de fonduri, fie ele europene sau guvernamentale. Însă cum orice lucru bun are și partea lui proastă, în cazul de față ar fi termenul scurt de depunere al proiectelor.
Nemaivorbind de faptul că acesta a început de la 1 ianuarie 2018 și este promovat pe 6 februarie.
Proiectele pe infrastructură trebuie să fie depuse până la începutul lunii mai, interval în care primarii au obligația de a scrie proiectele dar și de a obține o sumedenie de acte, de la studii de fezabilitate sau documentații de avizare a lucrărilor de intervenție, până al certificate de urbanism, autorizații de construcție sau hotărâri de consilii locale.
Finanțarea poate fi de minimum 100.000 de euro și maximum 7.700 de euro per elev din unitatea de învățământ pentru care se accesează fonduri. Nu sunt eligibile proiectele în care nu este eliberată autorizație de construcție și cele în care sunt urmărite dotările în mod exclusiv.
Partea de confinanțare a primăriilor este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar parteneriatele sunt chiar încurajate. Perioada de implementare trebuie să fie stabilită până în 31 decembrie 2023.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024
Șofer amendat după o oprire în trafic: CE au confiscat polițiștii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Avertizare DNSC: O nouă fraudă online cu „promoții” primite prin mesagerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Burger King deschide primul restaurant din Suceava, în Iulius Mall
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024