Aceasta acțiune are in vedere stimularea angajatorilor care incadreaza in muncă persoane in baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de munca, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referința in vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru șomaj și stimularea ocuparii forței de munca, cu modificarile și completarile ulterioare. La această dată cuantumul subventiei este in valoare de
300 RON.
Ca ucenic poate lucra orice persoană cu vârsta peste 16 ani
Nu beneficiaza de aceste prevederi angajatorii care, anterior încheierii contractelor de ucenicie, au avut cu persoana în cauza încheiate alte contracte de ucenicie pentru aceeasi calificare.
Poate fi încadrata în munca ca ucenic orice persoana fizica cu vârsta de peste 16 ani care nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de munca.
Durata contractului de ucenicie se stabileste in funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregatească ucenicul si nu poate fi mai mare de 3 ani și mai mica de 12 luni; perioada de probă nu va depăți 30 de zile lucratoare, iar salariul ucenicului, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țara, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe saptamâna, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 ore pe saptamana.
Formarea profesională prin ucenicie la locul de muncă cuprinde pregatirea teoretica și pregatirea practica in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă.
CITEȘTE:
Locuri de muncă pentru botoșăneni scoase la bursă-AFLĂ când