Distracția costă... iar când este vorba de Primăria Botoșani adevărata decontare nu se mai face în momentul achitării facturilor către diverse societăți comerciale, ci atunci când vine în control Curtea de Conturi a României. Verificarea efectuată de auditorii publici externi municipalității în acest an a scos la iveală mai multe nereguli privind chefurile organizate de instituție în 2014. Și culmea, raportul iese la iveală tocmai în preajma unei noi ediții Summer Fest.
Aproape 400.000 de lei, adică patru miliarde de lei vechi a cheltuit anul trecut Primăria Botoșani pentru organizarea a patru mari evenimente: Revelionul Pensionarilor, Zilele Orașului, Festivalul Toamnei și Sărbători de Iarnă 2014-2015. Doar ceva mai mult de un sfert din această sumă reprezintă donații și sponsorizări, restul cheltuielilor fiind suportate din banii adunați de la botoșăneni în contul taxelor și impozitelor. Auditorii de la Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României susțin că, potrivit OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare, Primăria Botoșani nu mai avea voie să angajeze bugetul local în organizarea unor astfel de acțiuni și că acestea trebuiau exclusiv să fie suportate din banii strânși de la firme ca donații și sponsorizări.
”Din verificarea documentelor care au stat la baza plăților efectuate în anul 2014 cu organizarea acestor acțiuni, am constatat că din bugetul municipiului Botoșani s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 281.085 lei pentru organizarea Revelionului Pensionarilor și a Zilelor Orașului. Plățile au fost efectuate pentru achiziția unor bunuri și servicii fără a avea legătură cu activitatea instituției, neexistând bază leaglă pentru efectuarea acestor cheltuieli din credite bugetare”, se arată în raportul întocmit de Camera de Conturi Botoșani.
Mai exact, pentru Revelionul Pensionarilor s-au efectuat în opinia amintitei instituții plăți nelegale de exact 118.366,59 de lei. Iar motivele ar fi mai multe: organizarea acestei acțiuni nu a fost aprobată de Consiliul Local, neexistând un program cu bugetul acțiunii, sursa de finanțare și volumul cheltuielilor. De asemenea, auditorii au constatat că desemnarea pensionarilor participanți nu s-a făcut după criterii clare, nu a existat un număr maxim de locuri și nici o sumă alocată pentru fiecare vârstnic. În cazul unuia dintre restaurante s-a observat că numărul participanților a fost mărit de la 450 la 800 și ulterior la 842 prin act adițional, în timp ce tariful s-a majorat în același mod de la 60 lei/persoană la la 70 de lei. Controlorii au depistat și faptul că amintita sumă a fost angajată fără a avea sursă de finanțare aprobată prin bugetul pe 2014, care a fost adoptat ulterior organizării acțiunii. Mai concret, Revelionul Pensionarilor a avut loc în ianuarie, iar bugetul s-a adoptat în februarie. Primăria Botoșani a plătit atât meniuri propriu-zise, cât și ”servicii foto, dulciuri și băuturi răcoritoare”.
În ceea ce privește Zilele Orașului, analiza documentelor financiare a scos la iveală că s-au făcut plăți de aproape 200.000 de lei, în timp ce suma strânsă din donații și sponsorizări reprezintă doar aproximativ 14%. Ca și în cazul Revelionului Pensionarilor, nu a existat un program întocmit de Consiliul Local Botoșani prin care să se stabilească sursa de finanțare, volumul cheltuielilor, programul acțiunii și suma alocată pentru manifestație.
Practic, banii s-au alocat printr-un referat al directorului economic, în care se colicită simplu doar suma, fără să se justifice de ce este necesară, care sunt baza legală și sursa de finanțare. În baza respectivului referat, pe 10 aprilie 2014 s-a încheiat un contract cu firma ”Standard Vision” în valorea de 94.500 de lei plus TVA. Banii au fost utilizați, printre altele, pentru concertele artiștilor, focul de artificii și scenă. Plățile s-au efectuat în baza unor facturi semnate pe verso de reprezentanții municipalității pentru ”calitatea” serviciilor prestate, fără să rezulte dacă au fost prezenți toți artișii prevăzuți în contract și dacă prestația fiecăruia a fost de minim 40 de minute.
”În concluzie, cheltuielile angajate și plățile efectuate în sumă estimată de 118.366,59 lei și în sumă de 162.718 lei pentru achiziții de produse alimentare, băuturi alcoolice, alte bunuri, tipărituri și diverse servicii, pentru organizarea celor două acțiuni prezentate anterior, nu au temei legal (...). Totodată, facem mențiunea că pentru plățile în sumă estimată totală de 281.085 lei nu sunt documente justificative care să certifice legalitatea plăților prin primirea bunurilor și efectuarea serviciilor plătite”, se menționează în raportul întocmit de Camera de Conturi Botoșani.
Auditorii au solicitat explicații mai multor persoane considerate responsabile, inclusiv de la primarul Ovidiu Portariuc și viceprimarul Cosmin Andrei, iar edilii au susținut legalitatea acțiunilor și a cheltuielilor contestate. Astfel, pentru Revelionul Pensionarilor s-a arătat că angajarea cheltuielilor s-a făcut în baza bugetului pe 2013 întrucât cel pe 2014 încă nu era adoptat. De asemenea, șefii de la Primăria Botoșani au menționat că auditorii ”în mod eronat” au încadrat cheltuielile cu Revelionul Pensionarilor la OUG 26/2012 și, ca atare, nu exista obligația organizării exclusiv din donații și spnsorizări.
”De asemenea, în mod eronat auditorii publici externi ai Camerei de Conturi susțin că acțiunea de organizare a revelionului Pensionarilor trebuia aprobată în mod distinct cu buget de venituri și cheltuieli în ședința Consiliului Local. În această direcție, legea finanțelor publice locale prevede că nivelul cheltuielilor se aprobă pe capitole, subcapitole, articole, alineate, paragrafe și nu pe acțiuni gen «Revelionul Pensionarilor», se afirmă în răspunsul dat de edili.
Argumente s-au adus și împotriva celor sesizate de auditori cu privire la Zilele Orașului. Astfel, edilii au menționat că acțiunile cultural-artistice din perioada 25 – 27 aprilie 2014 au avut la bază un program înregistrat în data de 24 aprilie, că manifestările au fost înscrise în nota de fundamentare a acțiunilor ce urmau să fie finanțate din bugetul local și că ”nu există nici o prevedere leaglă referitoare la faptul că acest gen de acțiuni trebuie angajate și plătite doar din credite bugetare având ca sursă de venituri donații și sponsorizări”.
Camera de Conturi a respins argumentele aduse de reprezentanții Primăriei Botoșani, care la rândul lor nu au acceptat constatările auditorilor financiari, astfel încât, cel mai probabil, un proces va stabili legalitatea cheltuielor prilejuite de Revelionul Pensionarilor și Zilele Orașului.
Gabriela ERDIC
ACUM: Botoșăneni testați gratuit la Spitalul Județean într-o zi specială
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Portarul Alin Ciobanu, integralist în duelul România U17 – Grecia U17
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Primăriile din Botoșani verificate dacă respectă legea cu spațiile verzi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tichete de 500 de lei pentru elevi și preșcolari: DATA la care vor primi banii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024