A fost un schimb, s-a întors în țară bărbatul din Botoșani și a plecat colegul său. Un schimb care îl va regreta toată viața lui. Barbatul a plecat din tara in aprilie. Le-a spus rudelor ca a semnat un contract de munca pentru o perioada de 10 luni. Omul este, insa, tinut cu forta si nici macar nu primeste bani. Libia este in mijlocul unui razboi civil.
Tensiune maxima in familia unui barbat din localitatea Cozmesti, sat Podolenii de Sus. Capul familiei,
Vasile Partenie, a plecat in luna aprilie in Libia, in speranta ca va castiga bani. Acasa si-a lasat sotia si pe cei patru copii, cel mai mic avand doar doi ani si jumatate. Le-a spus rudelor sa nu isi faca probleme, pentru ca are un contract de munca incheiat pentru o perioada de 10 luni si ca va lucra la amenajari interioare la Tripoli.
Angajatorii i-au promis 1.000 de euro salariul
Ieseanul a plecat in Libia impreuna cu alti noua romani, pentru ca dorea sa stranga bani, in primul si primul rand, pentru consolidarea locuintei in care traieste alaturi de familia sa. I s-au promis cate 1.000 de euro pe luna, mancare si cazare, dar visul i s-a naruit inca din prima zi de munca. Desi are aproape patru luni de cand a ajuns, angajatorii i-au dat dar 500 de euro, bani pe care i-a trimis acasa. Partea proasta este ca i s-au luat actele si niciunul dintre romani nu cunoaste limba si nu reuseste sa se inteleaga cu patronii. Ieseanul a trimis sms-uri sotiei, prin care ii marturiseste ca este tinut cu forta si pus sa munceasca fara sa fie platit.
"
Mi-a trimis cinci sute de euro, cam la o luna si jumatate, doua, nu mai stiu data exacta. Si mi-a spus, ai grija cum îi cheltuiesti caci cred ca o sa fie primii si ultimii, caci acestia (angajatorii - n.r.) is parsivi. Ulterior, mi-a mai trimis un sms, scria ca «M-am saturat si nici bani nu cred ca vedem. Nu mai am încredere. Tot le spune ca le da saptamâna viitoare sau peste doua». O parte dintre cei care sunt plecati cu el nu au primit nici macar atat", a declarat
Luminita Partenie.
Familia nu stie cui sa ceara ajutor
Pentru ca nu si-au primit salariile, muncitorii români au facut greva, dar totul a fost în zadar.
"
Este foarte greu acolo si nu le-a trimis bani si el tot se plânge ca vrea sa vina acasa în România. Nu stie limba, asa ca de ce nu i se da pasaportul? Le-au luat tot si pasapoartele si buletinele si ei vor sa vina acasa pentru ca li s-a dat teapa si nu le da voie sa plece", a declarat
Alin Partenie, unul dintre fiii barbatului. Ieseanul a aflat despre acest loc de munca de la un barbat din Botosani, alaturi de care lucrase ca zilier in Botosani.
"A fost un schimb, s-a intors in tara barbatul din Botosani si a plecat tata in locul lui", a mai spus
fiul ieseanului. Mai grav este ca, printr-un sms, Vasile Partenie i-a marturisit sotiei ca in zilele in care refuza sa munceasca, nu i se da de mancare. "
Nu stim cu cine sa vorbim, pe cine sa sunam acolo, ca nu stim nici limba, nu putem sa ne intelegem cu ei", a spus
Luminita Partenie.
Libia este in mijlocul unui razboi civil
Familia ieseanului este îngrijorata pentru ca Libia este în mijlocul unui razboi civil, dupa înlaturarea de la putere a dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011. Guvernul de la Tripoli încearca sa restabileasca ordinea în tara, dar puterea este disputata de liderii mai multor triburi. Securitatea este precara, iar atentate au loc aproape zilnic. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie in Libia.
"
Având în vedere riscurile de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor români sa evite calatoriile care nu sunt strict necesare în aceasta tara, iar persoanelor care se afla deja pe teritoriul acestui stat sa nu se deplaseze în zonele în care se înregistreaza tensiuni sau actiuni protestatare. În ultima perioada, în estul tarii, în special în zona Benghazi si Derna, sunt semnalate frecvent cazuri de rapiri ale unor cetateni straini. Numarul infractiunilor a crescut în ultima perioada pe întreg teritoriul Libiei. Se constata o intensificare a acestor activitati în Tripoli, Sebha, Benghazi si Derna. În consecinta, cetatenii români care se afla pe teritoriul Libiei sunt sfatuiti sa respecte cu strictete anunturile si recomandarile autoritatilor locale, sa ramâna pe cât posibil în locatii sigure, sa nu iasa pe strazi dupa lasarea întunericului, sa evite locurile aglomerate în care au loc demonstratii si sa tina cont de faptul ca legaturile de comunicatie în Libia pot suferi unele întreruperi sau limitari", se arata intr-un comunicat de presa remis de
Ministerul Afacerilor Externe.
CITEȘTE:
REPORTAJ : "În Italia suntem sclavi, aici suntem oameni"