S-a născut în comuna Dersca, județul Botoșani, într-o familie tradițională românească, tatăl său fiind preot, iar mama profesoară de matematică.
A copilărit înconjurat de mâncare și, ajutând de mic în bucătărie, a preluat această pasiune pentru arta culinară.
La 44 de ani, Marius Tudosiei are în portofoliu o varietate de profesii și activități: jurnalist, specialist în marketing, bucătar, om de televiziune, antreprenor, blogger. Despre cum vede el bucătăria românească, dar și despre cum ar trebuie aceasta să se reinventeze, în acord cu stilul actual de viață, într-un interviu realizat de cuzanet.ro.
A realizat, la Digi24, emisiunea „Sănătate în bucate”, dar și proiectul „Adoptă un sat”.
-Sunteți fost biochimist, jurnalist și specialist în marketing. Cu toate acestea, la momentul actual, activați în domeniul gastronomiei. Ce v-a determinat să optați pentru o astfel de schimbare a direcției pe plan profesional?
-Uneori nu poți lupta cu lucrurile pe care nu le mai poți controla. E bine să îți asculți și instinctul, adică să faci exact ce îți place în fiecare moment al vieții, chiar dacă asta înseamnă uneori o schimbare de direcție în carieră. Biochimist am ajuns fără voie, ca să zic așa, mai exact ai mei au decis să fac Liceul Sanitar din Botoșani. Jurnalist mi-am dorit să fiu pentru că mi-a plăcut mereu să scriu și să mă joc, într-un mod util, cu frazele și cuvintele, să transmit ceva prin intermediul acestora. Am ajuns la marketing deoarece mi s-a părut un domeniu plin de provocări. Mereu mi-au plăcut provocările! Timp de aproximativ 10 ani am profesat cu drag în acest domeniu și consider că m-am descurcat destul de bine acolo. Însă, după un timp, a venit și momentul în care mâncarea și domeniul acesta al gastronomiei pur și simplu m-au scos din rutina vieții mele de atunci și astfel am decis că trebuie să dau curs acestei chemări și să mă ocup în mod exclusiv de tot ceea ce însemnă gătit.
-Cum ați descoperit pasiunea pentru gătit?
-A crescut treptat în mine. M-am născut într-o casă în care se gătea mult, o casă plină mereu de oaspeți la masă. Cu alte cuvinte, încă de mic am fost înconjurat de mâncare. Apoi am fost nevoit să-mi gătesc singur, la început pentru prieteni, iar mai apoi pentru familia în care tocmai intrase un nou membru. Într-un fel, mi-am creat singur un vortex în care m-am aruncat fără ezitare, în care mă arunc zilnic și îmi place teribil. Mă simt bine!
-Ce reprezintă pentru dumneavoastră o sursă de inspirație în bucătărie și de ce?
-Practic, orice stimul poate fi punctul de plecare spre o nouă direcție: un cântec pe care îl aud, o imagine, o aromă, toate pot reprezenta un imbold spre a găti ceva nou și interesant. Însă veșnica și inepuizabila sursă de inspirație o reprezintă călătoriile. Pentru noi, cei care gătim, vacanțele sunt cea mai bună școală. În aceste călătorii poți învăța enorm: de la ingrediente cu care nu ai lucrat niciodată, până la tehnici noi. Nu e musai să le pui în practică sau să le iei cu tine așa cum le-ai descoperit, ci să le digeri și să le prelucrezi cu propria minte și experiență. Apoi, oamenii din jur – de la super-profesioniști, la oameni care sunt doar pasionați de arta gastronomiei – toți pot fi o inspirație pentru mine. Și chiar sunt. De aceea îi apreciez atât de mult pe fiecare în parte.
-Din 2012 până în 2019 ați fost realizator al emisiunii „Sănătate în bucate”, emisiunea care promova realizarea preparatelor sănătoase în casă. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră acea perioadă?
-A însemnat șapte ani și jumătate de joacă fără încetare. Ce e drept, a fost o etapă încărcată cu foarte multă muncă, dar și cu la fel de multe satisfacții. Un capitol din viața mea presărat cu documentare, cicatrici, teste, eșecuri și foarte multe zâmbete. Plus o serie de întâlniri cu oameni absolut geniali, de peste tot din lume: SUA, Japonia, Franța, Israel, Portugalia.
-Considerați că v-a ajutat să vă dezvoltați și perfecționați stilul de a găti?
-Fără nicio îndoială! Cu atât mai mult cu cît eu am integrat în propria mea viață proiectul respectiv. Nu l-am tratat ca fiind un episod separat, ca pe o stație prin care trebuia să trec săptămânal, ci l-am considerat parte a „Proiectului Tudosiei” – cel în care toate firele se torceau în același timp, se compuneau și se dezvoltau simultan. A fost, cu siguranță, o perioadă în care am învățat în fiecare zi câte ceva nou și util.
-Ce părere aveți despre stilul alimentar al românilor?
-Consider că este tributar lipsei de educație alimentară, un subiect de care învățământul, din păcate, nu se atinge, ca și cum ar frige. Iar educația de acasă nu face decât să perpetueze niște obiceiuri care nu prea mai au legătură cu stilul nostru actual de viață. Stilul alimentar al românilor este unul perfect pentru o activitate fizică intensă, spre exemplu în gospodăriile unde se muncea mult, de dimineață până seara. Iar noi continuăm, vorbesc la modul general, să mâncăm absolut la fel, chiar dacă modul în care ne desfășurăm activitatea este unul static, într-un birou de pildă. Nici cu sporturile recreative nu ne dăm de ceasul morții. Cred că exagerăm atît cu grăsimile, cît și cu pîinea, dar și cu timpul excesiv de lung alocat gătirii. Ar trebui sa ne adaptăm, să ne reinventăm meniurile și să încercăm să ne orientăm și spre sfera vegetarianismului, unde se alocă mai puțin timp pentru gătirea preparatelor. Nu avem cum să fierbem mai puțin sarmalele, însă nu e musai să le mîncăm chiar săptămânal. Pe de altă parte, orice carne poate fi gătită separat de legumele din garnitură, pentru a le da șanse și acestora să își mai păstreze din calități. Obișnuim să omorâm mâncarea prin timpul de gătit ultra-lung.
-Ce credeți că ar trebui schimbat în modul de a se hrăni al românilor?
-Trebuie să învățăm să ne adaptăm mai bine sezoanelor; nu cred că murim dacă nu mâncăm tomate o iarnă întreagă. Ar fi recomandat să mâncăm mai multe ingrediente locale, nu trebuie să fie toate „exclusiv locale”, ci preponderent locale, iar acest lucru i-ar ajuta foarte mult și pe producătorii noștri. De asemenea, este esențial să gătim mai scurt, conservând astfel proprietățile fiecărui ingredient în parte. Să nu mai gătim în exces, ci socotit și cu măsură, pentru a nu mai arunca mâncare inutil, în cantități considerabile.
Totodată, cred că ar fi indicat să creștem ponderea vegetalelor, eventual să schimbăm proporțiile de proteină animală versul proteină vegetală. Cel mai important este să ne gândim mai mult la ce mâncăm și să avem un stil alimentar echilibrat, fără să facem excese, de orice fel. Continuare pe cuzanet.ro...
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr pus la pământ, lăsat fără bani și telefon: Polițiștii au deschis un dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Începere proiect "DEZVOLTAREA MICROINTREPRINDERII PRINT NORD MEDIA SRL" - cod SMIS: 313855
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Atenție șoferi! Meteorologii anunță COD GALBEN de polei și ceață
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Festivalul cultural „Discuția secretă” în premieră la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Garda de Mediu face apel la investitori pentru obținerea acordului de mediu
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile