Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis ieri contestația formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva hotărârii adoptate de Curtea de Apel Suceava în mega dosarul care vizează rețeaua de jocuri de noroc ”Las Vegas”.
Judecătorii instanței supreme au dat curs propunerii de arestare preventivă depusă de DIICOT cu privire la inculpații Marius Ionuț Diaconița, Bogdan Florin Lungu, Mihai Enache, Dumitru Cristian Popescu și Emil Gabriel Apostoaie, primii trei fiind botoșăneni.
Marius Ionuț Diaconița, Florin Bogdan Lungu și Mihai Enache sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj.
ICCJ a dispus arestarea primirilor doi pentru o perioadă de 11 zile, iar celui de-al treilea pentru 30 de zile.
Marius Diaconița și Bogdan Lungu, care contestaseră hotărârea Curții de Apel Suceava, au fost obligați la plata sumei a câte 200 de lei.
Hotărârea ICCJ este definitivă. Anterior, Curtea de Apel București hotărâse cercetarea primilor doi în arest la domiciliu și a lui Mihai Enache sub control judiciar.
Decizia pronunțată de ICCJ survine unor descinderi de amploare desfășurate de DIICOT în mai multe orașe din țară inclusiv la Botoșani.
Pe 23 noiembrie DIICOT a dispus măsura reținerii față de 28 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de alți 7 inculpați.
Potrivit DIICOT, începând cu anul 2018, a fost constituit, la nivel național, un grup infracțional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj. Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceștia și să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.
Cu privire la infracțiunile de șantaj, din cercetări a rezultat că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina, printre altele, să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc.
În urma celor 123 de percheziții domiciliare efectuate la data de 23.11.2022, au fost descoperite și ridicate sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri cu valoare probatorie.
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024