Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona a fost modernizat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, inaugurarea oficială având loc în luna ianuarie a anului 2017. A fost însă un proiect de lungă durată, care a început în anul 2007 și a fost blocat doi ani mai târziu din lipsă de fonduri.
Abia în 2014 „a răsărit soarele” în comună și grație fondurilor europene s-a reușit ca după un deceniu să se facă inaugurarea campusului ajuns celebru în toată țara.
Elevii se bucură acum de condiții moderne, iar cei din comunele limitrofe au ocazia să scape și de chinul navetei. În realitate însă, internatul este ocolit și sunt cazați în prezent doar opt liceeni. Asta deși sunt disponibile 100 de locuri de cazare.
Directorul unității de învățământ, Sergiu Dascălu, recunoaște că până acum nu au fost cazați mai mulți de 10 copii în respectiva locație.
"Sunt opt copii în internat. Sunt din Corni, Tudora și Cristești”,
Sergiu Dascălu, director Liceul Tehnologic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt".
La liceul din Vorona învață peste 350 de elevi. Mulți dintre ei preferă să facă naveta întrucât nu fac mai mult de 10 minute până acasă și astfel pot sta cu familia.
Mai ales că li se decontează costurile cu transportul.
"Ei fac 5 minute până acasă. Și preferă să stea în sânul familiei decât să stea la internat. Nu este o localitate izolată",
Sergiu Dascălu, director Liceul Tehnologic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Și profesorilor navetiști le-au fost puse la dispoziție garsoniere. Momentan, nu există însă cereri pentru acestea.
Iar în trecut au fost extrem de puține.
„Profesorii nu stau în garsoniere. Au stat până acum doi ani de zile, câte doi, câte unul. Dar fiind foarte aproape Botoșaniul nu mai stă nimeni”
Sergiu Dascălu, director Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt".
În schimb, la cantina liceului mănâncă zilnic în jur de 150 de copii.
Și în comuna Vorona populația școlară este în scădere de la an la an.
„Asta e o problemă nivel național. Nu mai sunt copii și în momentul când nu mai sunt copii nici în comuna noastră nici în comunele limitrofe, populația școlară este în scădere peste tot"
Sergiu Dascălu, director Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt".
Până la modernizarea unității de învățământ elevii au învățat într-o clădire veche, în condiții improprii actului educațional.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024