Născuţi sub semnul ghinionului. Asta a fost soarta unor copilaşi născuţi anul trecut şi abandonaţi fără nici o urmă de regret chiar de propriile mame, în spitalele botoşănene. Micuţii au fost preluaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului iar ulterior plasaţi la părinţi profesionişti. Unul singur a avut norocul de a se întoarce în familie.
Anul 2013 a fost unul cu ghinion pentru trei nou născuţi de la Botoşani. Aceştia au ajuns în grija statului după ce, cea care i-a adus pe lume, le-a întors spatele pentru a-şi continua viaţa în care un copil nu era inclus în planurile de viitor.
Mare parte dintre aceste cazuri s-au înregistrat la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean unde mamele s-au internat cu copiii pentru tratament. Au plecat singure, pe uşa din dos, lăsându-şi copiii în grija străinilor.
„
Anul trecut au fost abandonaţi patru copii, câte unul pe trimestru, din care un copil a fost reintegrat în familie iar pentru trei s-a instituit măsura de plasament la asistent maternal profesionist. Toţi patru au fost abandonaţi în Spitalul de Copii şi aveau vârste de la câteva luni la un an şi ceva”, a declarat
Cecilia Spătar, şef serviciu DGASPC.
[[banner]]
Un alt motiv pentru abandonul copiilor ar putea fi şi sărăcia care-i împiedică pe părinţi să le ofere acestora strictul necesar pentru a creşte. Adulţii consideră astfel că darea minorilor în grija statului ar fi în beneficiul acestora, întrucât copiii ar avea parte de îmbrăcăminte şi hrană. Specialiştii din Direcţia Copilului încearcă însă până în ultimul moment reintegrarea minorilor în familia proprie.
„În primă fază se încearcă plasamentul la familia extinsă iar abia ulterior plasamentul la asistenţii maternali pentru că nu putem face plasamentul în centre rezidenţiale pentru copii sub trei ani de zile”, a explicat şi
Dan Şlincu, director executiv DGASPC.
Majoritatea mamelor care-şi abandonează copiii provin din mediul rural unde condiţiile socio-economice sunt extrem de reduse iar nivelul de educaţie asemenea. În acest moment la Botoșani, în grija statului se află aproximativ 1.500 de copii minori.
(G.E.)
CITEŞTE:
Direcţia Copilului a deschis anchetă cu copiii morţi în incendiu