Proiect de lege iniţiat atât de parlamentarii de la putere, cât şi din opoziţie, deci cu mari şanse de succes.
Parlamentarii vor să acorde o serie de beneficii suplimentare persoanelor cu dizabilităţi, precum bilete gratuite la avion, credite speciale pentru locuinţe, mai mulţi asistenţi personali sau bani pentru facturi.
Modificările sunt introduse într-un proiect de lege iniţiat atât de parlamentari de la putere, cât şi din opoziţie. Iniţiatorii arată că, în prezent, există carenţe la legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum accesul limitat la clădiri civile şi spaţiu urban, la sistemul de transport public şi că legislaţia actuală nu defineşte şi implicit nu tratează asigurarea mobilităţii personale a persoanelor cu handicap prin măsurile necesare. De asemenea, iniţiatorii susţin că serviciile sociale specializate de zi, adaptate nevoilor, la care ar trebui să aibă acces persoanele cu dizabilităţi, sunt într-un număr extrem de redus şi dispersate geografic neunitar.
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele anului 2017, de 797.104, reprezentând 3,59% din populaţia României, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD). Din total, 779.066 persoane (97,74%) se aflau în îngrijirea familiilor şi-sau trăiau independent şi 18.038 persoane (2,26%) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoane adulte cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu handicap grav reprezenta 38,13% din total, cele cu handicap accentuat 50,62%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,24%.
Proiectul extinde gratuitatea oferită în prezent persoanelor cu handicap grav la toate persoanele cu handicap pentru transportul cu trenul, autobuzul sau nava. De asemenea, iniţiativa introduce gratuitate la călătoria cu avionul. Persoanele cu handicap vor putea face 12 călătorii dus-întors pe an.
De gratuitate vor beneficia şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav, însă numai în prezenţa acestora, asistenţii lor personali, dar şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat şi grav, în prezenţa acestora. Persoanele cu handicap vor beneficia în continuarea de un bilet gratuit de tratament balnear pe an, însă vor putea obţine, la schimb, un tichet valoric echivalent cu cel decontat de Casa de Pensii pentru un sejur balnear ce poate fi valorificat şi în alte centre de recuperare balneară, inclusiv private, de pe întreg teritoriul ţării.
Proiectul prevede şi că persoanele cu dizabilităţi, cu orice grad de handicap, vor putea contracta un credit pentru achiziţionarea unei locuinţe şi pentru adaptarea ei conform nevoilor individuale de acces, precum şi pentru achiziţionarea unei maşini, cu dobândă suportată din bugetul de stat. În prezent, doar persoanele cu handicap grav sau accentuat pot contracta aceste credite şi numai pentru adaptarea locuinţei şi pentru un autovehicul. Limita creditului va fi de 60.000 de euro, pentru achiziţionarea unei locuinţe, de 10.000 de euro pentru amenajarea locuinţei şi de 10.000 de euro pentru achiziţionarea autovehiculului.
În cazul achiziţionării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu dizabilitate, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăşi 20.000 de euro. Perioada de rambursare a acestor credite va fi de 30 de ani în cazul cumpărării unei locuinţe, 15 ani în cazul achiziţionării unui autovehicul şi de 10 ani în cazul creditului pentru amenajarea locuinţei. Statul va încheia o poliţă de asigurare cu banca cu care se va încheia contractul de credit, astfel că suma creditată va fi asigurată de stat, acoperind situaţia în care persoana cu dizabilitate decedează sau ajunge la invaliditate totală din orice motiv (boală sau accident), sau în caz de şomaj involuntar. Poliţa de asigurare va garanta băncii recuperarea soldului creditului, iar familiei asiguratului scutirea de la plata acestuia dacă în viaţa asiguratului intervine ceva neprevăzut. Fiecare bancă din România va aloca un procent de 2% din cuantumul creditelor acordate pentru acest tip de credite.
Proiectul aduce modificări şi în privinţa asistenţilor personali ai unei persoane cu handicap. Mai precis, şi faptul că persoanele adulte, dar şi copiii cu handicap au dreptul la îngrijiri specializate la domiciliu acordate de asistenţi personali. În prezent, legea prevede un singur asistent personal. Mai mult, persoanele cu handicap grav vor beneficia de îngrijiri specializate la domiciliu acordate de asistenţi personali 24 de ore din 24, asigurându-se supervizarea neîntreruptă. Bani pentru facturi Proiectul aduce modificări şi pentru bugetul personal complementar lunar. Conform proiectului, acesta trebuie să acopere costurile de întreţinere lunară, indiferent de venituri.
Mai precis, bugetul personal complementar trebuie să acopere 100% din valoarea totală a plăţii abonamentelor la serviciile furnizorilor de televiziune, telefonie, internet, fără a depăşi suma de 40 lei şi o cotă de 50 KWh energie electrică/lună, pentru adulţii cu handicap grav şi accentuat. Pentru adulţii cu handicap mediu şi uşor, bugetul trebuie să acopere şi 50% din valoarea totală a plăţii abonamentelor la serviciile furnizorilor de televiziune, telefonie şi internet fără a depăşi suma de 20 lei şi o cotă de 50 KWh energie electrică/lună.
Legea prevede că autorităţile au obligaţia să elibereze autorizaţia de construcţie pentru clădirile de utilitate publică numai în condiţiile respectării prevederilor legale în domeniu, astfel încât să fie permis accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Prevederile se aplică şi pentru clădirile de locuit care se construiesc ori pentru care se realizează lucrări de consolidare, de reabilitare, de extindere şi/sau de modernizare, cu finanţare din fonduri publice
Noua lege prevede, conform Adevărul, că, în termen de 30 de zile de la momentul înregistrării unei cereri de către persoana cu handicap, autorităţile vor emite acordul efectuării de lucrări necesare pe care trebuie să le întreprindă persoana cu dizabilităţi pentru accesul în locuinţă, precum şi pentru folosinţa fără dificultate a suprafeţei locative. Lucrările vor fi afectuate ţinându-se cont de gradul de handicap, în termen de 90 de zile de la momentul înregistrării cererii. Cosul lucrărilor va fi suportat integral din fondul de handicap alocat la bugetul de stat.
Operatorii de taxi vor avea obligaţia să asigure 24 de ore din 24 cel puţin un autovehicul disponibil pentru orice cursă solicitată de către o persoană încadrată în orice grad de handicap. Astfel, compania de taxi va desemna zilnic prin rotaţie o persoană ce deţine funcţia de conducător auto în cadrul companiei care să fie disponibilă la orice oră pentru preluarea comenzii solicitate de către persoana cu handicap.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Plimbarea pe capotă sancționată de Poliție, la volan era o... ea – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 18, 2024
Bărbat căzut de pe bicicletă: Polițiștii locali au chemat ambulanța
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024