Unul dintre cele mai importante obiective turistice din nordul Moldovei este o sinagogă evreiască veche de două secole.
Acest monument impresionează prin frumusețea interiorului, dar și prin reprezentările artistice unice. Anual atrage mii de vizitatori din toată lumea.
Botoșaniul este unul dintre cele importante zone turistice din nordul Moldovei, mai ales din punct de vedere al patrimoniului istoric. Fost târg medieval și, mai apoi, oraș cosmopolit și multietnic al secolului al XIX-lea, Botoșaniul se poate lăuda cu o bogăție de clădiri istorice, grădini publice minunate, dar și biserici medievale.
La Botoșani se află și unul dintre cele mai vizitate monumente din nordul Moldovei, un loc de pelerinaj și de comuniune pentru sute de evrei din toată lumea. Este vorba despre sinagoga Hoiche Sil sau, în traducere, „Sinagoga Înaltă”, unul dintre cele mai frumoase edificii religioase evreiești de pe teritoriul României. În fiecare an, sinagoga din Botoșani este vizitată de sute de turiști din toată lumea, fiind o adevărată atracție inclusiv pentru românii veniți să exploreze nordul extrem.
Până în 1945, așa cum arată statisticile, aproximativ 51% din populația târgului Botoșani era formată din evrei. Aceștia au venit începând cu finele secolului al XVIII-lea din zona Galiției și s-au așezat în număr mare la Botoșani, o zonă prosperă economic, cu vad bun la marele drum comercial de la Marea Neagră la Baltică. Evreii au adus și mai multă prosperitate Botoșaniului, fiind negustori de succes, meseriași și buni specialiști în diferite domenii, precum avocatură, medicină sau arte. Centrul Istoric al orașului încă poartă amprenat comunităților evreiești, cu magazine la parter, secondate de locuința de la etaj.
„Evreii au început să vină de la finele secolului al XVIII-lea, dar mai ales la jumătatea secolului al XIX-lea, atunci când, din Galiția, au venit la Botoșani peste 10.000 de evrei. Au fost fermentul economic al orașului, așa cum mărturisea marele istoric Nicolae Iorga. Erau negustori, intelectuali, adică medici, avocați. Au avut o importanță deosebită pentru oraș”, mărturisește istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.
Comunitatea evreiască era atât de prosperă încât, la Botoșani, erau în jur de 72 de sinagogi.
Fiecare străduță avea propria sinagogă, împărțită pe bresle.
„Au fost circa 72 de sinagogi. Fiecare străduță avea câte o sinagogă și fiecare era împărțită pe meseriile respectivilor oameni care se adunau. Din păcate, aproape toate, au dispărut sub lama buldozerelor din perioada comunistă”, spune Fredi Goldenberg, președintele Comunități Evreilor din Botoșani.
Singura rămasă funcțională este Oiche Sil, adică „Sinagoga Înaltă”, situată în apropierea Pieței Centrale din Botoșani, ascunsă printre blocurile construite de comuniști. Sinagoga are aproape două secole vechime, fiind construită în anul 1834, potrivit adevărul.ro
„Este locul unde ne mai putem aduna”, mărturisește Fredi Goldenberg.
Despre sinagoga Oiche Sil evreii spun că numai Dumnezeu a făcut ca să mai rămână în picioare. Pentru că este una dintre cele mai mari și mai frumoase din nordul Moldovei. La exterior, este construită în stil neoromânesc cu influențe neogotice. În interior păstrează toate canoanele iudaice în privința organizării unei sinagogi.
Click AICI pentru continuarea articolului
El este polițistul reținut de colegi pentru beție la volan
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile