Autoritățile au amenajat aproape 1.800 de locuri de cazare temporară, iar ONG-urile, parohiile, dar și simpli cetățeni, au pus la dispoziție alte peste 1.100 de locuri.
Cetățenii ucraineni care ajung pe teritoriul județului Botoșani beneficiază, permanent, de sprijin și asistență umanitară.
După izbucnirea agresiunii militare din Ucraina, au intrat în România, prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți-Prut și Stânca, în total, 58.451de cetățeni ucraineni și 13.743 vehicule.
La Rădăuți-Prut, au ajuns 30.022 de persoane și 8.044 de vehicule, iar la Stânca, 28.429 de persoane și 5.699 vehicule.
Aflați chiar și în tranzit, cetățenii ucraineni au cerut cel puțin o noapte de cazare. Pentru că autoritățile județene au anticipat această nevoie, la nivelul județului Botoșani, au fost amenajate 1.787 de locuri de cazare temporară, fiind asigurate toate condițiile necesare.
ONG-urile, parohiile, dar și simpli cetățeni au pus la dispoziție alte 1.104 locuri de cazare.
Potrivit datelor pe care le deținem în acest moment, în cele 20 de zile de la declanșarea crizei militare din Ucraina, 9. 783 cetățeni ai acestei țări, dintre care 6.083 copii și 3.700 adulți s-au odihnit, cel puțin o noapte în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități, ONG-uri și persoane fizice. Pentru 7 .000 dintre ei ajutorul a venit doar din partea autorităților.
În spațiile amenajate în localitățile aflate la limita cu județul Suceava au fost cazate, inclusiv, persoane care au ajuns în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
În cazul în care numărul de refugiați care solicită cazare în județul Botoșani va crește, pe lângă cele 36 de locații de cazare temporară amenajate în localitățile Avrămeni, Șendriceni, Vlădeni, Dersca, Durnești, Bucecea, Cândești, Cordăreni, Concești, Cristinești, Curtești, Darabani, Dorohoi, George Enescu, Havârna, Hudești, Manoleasa, Mihai-Eminescu, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Săveni și Ștefănești, la nevoie, pot fi amenajate alte 1.972 de locuri de cazare.
Autoritățile mai au la dispoziție o rezervă de 201 de locuri de cazare în tabără mobilă instalată în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai.
48 de cetățeni ucraineni care sufereau de diferite afecțiuni medicale au fost ajutați de medicii botoșăneni. 16 dintre aceștia au fost transportați la spital de către echipajele Serviciului Județean de Ambulanță. Ceilalți s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. Șase dintre ei au avut nevoie de spitalizare.
Și pentru că se lucrează în sistem integrat, Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă a organizat zilnic ședințe operative cu șefii structurilor MAI, DSP si DSVSA, în care au fost analizate informațiile și s-au luat decizii.
Totodată, pentru deciziile administrative și operative, în această perioadă au fost organizate șase ședințe ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșaniși, în urma cărora s-au aprobat 13 hotărâri de CJSU.
La misiunile de gestionare a situației generate de conflictul din Ucraina, au fost și sunt implicate, 12 instituții și structuri, respectiv: Instituția Prefectului Județul Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Vamal, Serviciul Județean de Ambulanță, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Pașapoarte, Biroul Județean de Imigrări, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor precum și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
În această perioadă, în Punctele de Trecere a Frontierei, de la Rădăuți-Prut și Stânca, 700 polițiști de frontieră au desfășurat activități la controlul documentelor și oferirea de suport cetățenilor ucraineni care au intrat în țară. Totodată, peste 3.100 de polițiști de frontieră au asigurat supravegherea frontierei de stat pe raza județului Botoșani.
Zilnic, peste 120 de polițiști au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare. De asemenea, au fost organizate filtre rutiere pentru verificarea legalității transportatorilor și pentru asigurarea unui climat de siguranța rutieră pe traseele de deplasare dintre punctele de frontieră și unitățile de cazare.
În aceeași perioadă, în medie, zilnic 40 de jandarmi au efectuat misiuni, atât în sistem integrat, cât și independent, de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare, misiuni de verificare și misiuni de îndrumare a persoanelor provenite din Ucraina, precum și misiuni în sprijinul polițiștilor de frontieră, în zona de competență a Poliției de Frontieră Botoșani.
De pe 24 februarie până în prezent, 93 de pompieri au acordat, zilnic, sprijin cetățenilor veniți din zona de conflict. La Rădăuți Prut și Stânca au fost operaționalizate două puncte de comandă, fiind montate 13 corturi pentru reprezentații societății civile care doresc să ofere cetățeniilor sosiți din Ucraina apă, alimente, medicamente , articole de igienă generală și personală, cartele telefonice, etc. Două echipaje SMURD sunt prezente permanent în cele două puncte de trecere a frontierei pentru a acorda ajutor medical, la nevoie. Pompierii sunt implicați și în îndrumarea ucrainenilor pentru a găsi cazare, în transportul și distribuirea alimentelor. Totodată, au asigurat sprijin logistic pentru operaționalizarea spațiilor de cazare temporară, dar și pentru gestionarea ajutoarelor umanitare.
De pe 8 martie, transportul cetățenilor ucraineni care ajung în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, la locurile de cazare, gări sau autogări, este efectuat și cu ajutorul a două microbuze de la ISU Vrancea și ISU Timiș.
Pe lângă ajutorul oferit refugiaților, pompierii botoșăneni au intervenit, în această perioadă, în 636 situații de urgență. Este vorba de stingerea a 64 incendii, acordarea primului ajutor medical calificat unui număr de 350 de persoane și înlăturarea pericolelor în alte 222 de situații.
Pe lângă aceste misiuni specifice, efectivele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară și misiuni curente, conform atribuțiilor fiecărei structuri în parte.
În ceea ce privește comunicarea publică, în toată această perioadă, la nivelul Instituției Prefectului, a funcționat Centrul Județean de Comunicare, din care fac partea purtătorii de cuvânt ai Instituției Prefectului, ISU, IJJ, IPJ și Poliției de Frontieră, prin intermediul căruia, cetățenii au fost informați permanent, în mod obiectiv și transparent, despre activitățile desfășurate în vederea gestionarii eficiente a acestei situații de criză.
În această perioadă, au fost transmise presei, 51 informări de presă/comunicate și au fost acordate 25 declarații și intervenții în direct, televiziunilor și radiourilor, românești și internaționale.
De asemenea, au fost realizate 10.000 de pliante cu informații importante pentru cetățenii din Ucraina care sosesc în România (în limbile ucraineană și engleză). Refugiații ucraineni au primit, astfel, informații utile privind accesul în România, accesul pe piața muncii, accesul la serviciile medicale sau pașii necesari pentru obținerea statutului de azilant.
La nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani funcționează un Centru integrat Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina.
Aici sunt centralizate toate ofertele de cazare și tot de la nivelul acestui centru se distribuie cazări pentru refugiați și se actualizează permanent lista cu locurile disponibile la nivelul județului Botoșani.
Tot de aici se pot obține și informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții ale statului român.
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției oferă inclusiv informații tuturor persoanele care doresc să vină în ajutorul refugiaților cu bunuri sau servicii.
Următoarele numere de telefon pot fi apelate non-stop:
0756.13.13.98,
0756.19.27.37,
0756.05.55.91.
Pentru promovarea numerelor de telefon de suport, au fost realizate mai multe elemente grafice, campanii de promovare și comunicări publice.
”Atât timp cât situația o va impune vom întreprinde toate acțiunile necesare pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaților din Ucraina, în vederea preluării, transportului și cazării acestor persoane în centrele special amenajate, prin coordonarea structurilor din cadrul CJSU Botoșani. Ne-am unit forțele, inclusiv cu societatea civilă pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutorul nostru. Le mulțumesc tuturor celor implicați și fiecăruia în parte pentru implicarea și solidaritatea fără granițe de care au dat dovadă. Printr-o mobilizare exemplară am reușit să fim permanent alături de miile de persoane refugiate care au ajuns în Botoșani”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024