Botoşănenii care au calitatea atât de pensionari cât şi de asigurat şi doresc să beneficieze de bilete de tratament subvenţionate de stat, vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar. Asta după ce, începând cu anul 2013 au fost modificate criteriile de acordare a acestor bilete pentru staţiuni balneoclimaterice.
Beneficiarii de sejururi de tratament sunt pensionarii, asiguraţii din sistemul public de pensii şi cei care se supun prevederilor unor legi speciale. Deosebirea în acest an este faptul că, în cazul pensionarilor contribuţia individuală va fi de 50% din cuantumul brut al pensiei şi nu din cea netă cum era în trecut cu menţiunea cu nu vor fi incluse în cuantumul brut indemnizaţia acordată în baza unor legi speciale, sumele acordate cu titluri de drepturi restante şi nici indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii încadraţi în gradul I de invaliditate.
„În acest an preţul maxim stabilit prin ordinul comun privind criteriile de acordare a biletelor de tratament este de 1.550 de lei pentru unităţile clasificate la categoria 2 stele şi 1.604 lei pentru unităţile clasificate la 3 şi 4 stele”, a declarat
Brânduşa Russu, purtător de cuvânt Casa Judeţeană de Pensii.
Mai mult decât atât, în categoria pensionarilor care beneficiază de bilete de tratament a fost inclusă şi subcategoria „pensionarilor sistemului public de pensii care au şi calitatea de asiguraţi” pentru care sunt prevăzute reglementări specifice. Astfel, cererea tip prin care se solicită bilet de tratament va fi însoţită şi de o adeverinţă privind drepturile salariale realizate iar contribuţia individuală de 50% va fi suportată din cuantumul total brut al pensiei şi a câştigului salarial realizat. În cazul în care contribuţia individuală calculată depăşeşte preţul integral al biletului de tratament, se va achita valoarea integrală a acestuia.
CITEŞTE:
Avalanşă de solicitări la bilete de tratament: mii de cereri în stand-by