Este unul dintre obiectivele arhitecturale ale județului Botoșani asupra căruia autoritățile ar trebui să dovedească o mai mare aplecare financiară pentru a nu se nărui de trecerea timpului.
Biserica din bârne, cu Hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’, satul Hilișeu – Crișan, comuna Hilișeu Horia, este una dintre capodoperele arhitecturale ale României și se regăsește într-una dintre prezentările Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani, structură care funcționează sub cupola Primăriei.
Teritoriul comunei Hilișeu-Horia este situat în partea de nord a județului Botoșani.
Biserica din parohia Hilișeu-Crișan a fost construită în anul 1802, pe cheltuiala boierului, stăpânul de atunci a moşiei, V. Curt. Biserica îşi trage fiinţa de la un schit vechi de călugăriţe, ce era pe vremuri aici, în mijloc de codru.
Ca formă arhitecturală, această Biserică face parte din tipul Bisericilor de lemn moldovenești, construcții făcute din fugă în epoca decadenței.
Acoperișul este în formă de șarpantă. Pridvorul are formă pătrată cu latura de 4,70 m, iluminat de o singură fereastră în partea de apus, și despărțit de restul Bisericii printr-un perete de scândură cu o deschidere arcuită.
Naosul are formă pătrată cu latura de 6 m, iluminat de trei ferestre, două spre sud și una spre nord, de formă dreptunghiulară cu dimensiunile de 60/30 cm. Bolta naosului are formă de sabie întoarsă și căptușită cu scânduri, ca și pereții interiori ai Bisericii.
Altarul are forma semicirculară cu raza de 5m, despărțit de naos prin catapeteasmă și înălțat cu o treaptă, iar în partea de răsărit prevăzut cu o fereastră de aceeași formă și dimensiuni, ca și cea din naos.
Biserica este, în general, lipsită de elemente decorative. Nu se cunoaște numele arhitectului care a făcut planul acestei construcții. Scheletul catapetesmei este din lemn de tei, făcut pentru trei rânduri de icoane și portal.
Catapeteasma este făcută în anul 1800 și Icoanele de pe catapeteasmă sunt făcute din lemn de tei, pictate în stil bizantin, corect executate și bine conservate.
Nu se cunoaște numele pictorului care a executat aceste picturi. Toate icoanele sunt încadrate în rame simple și poleite. Ușile împărătești sunt sculptate în frunze și ramuri poleite. Turnul clopotniţă şi zidul exterior, construite pe la 1859, de Ana Curt, reprezintă o operă de artă în sine.
De asemenea, zidul de incintă este decorat cu 13 statuete, reprezentându-i pe cei 12 apostoli şi pe Iisus Hristos, sculptate în stil baroc. Iisus, binecuvântând cu o mână şi ţinând în cealaltă mână globul pământesc, este aşezat deasupra porţii de intrare în clopotniţă, fiind încadrat de siluetele a doi îngeri.
Ceea ce frapează este dimensiunea statuilor, sculptate (în mărime naturală) cât un stat de om.
Biserica este deschisă doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujește la Biserica mare din localitate.
Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile