În fiecare zi, până duminică, va fi un program special de rugăciune și artă bisericească.
Creștinii sunt așteptați ”cu aleasă bucurie duhovnicească” să participe la slujba de sfințire a Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Botoșani.
Duminică, 4 august 2019, de la ora 8.00, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia slujba religioasă, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Astfel, programul liturgic debutează chiar în zorii zilei de 4 august, la ora 5.00 fiind reluarea cinstirii sfintelor moaște ale Sfântului Nicolae și Sfântul Teodor. La ora 7.00, creștinii sunt așteptați la Utrenie, iar la ora 8.00 va fi primit Ierarhul și va avea loc slujba de sfințire. Sfânta Liturghie arhierească și trecerea prin Sfântul Altar vor avea loc începând cu ora 9.00.
În săptămâna premergătoare sfințirii va fi un program special de rugăciune și artă bisericească, zilnic de la ora 19.00. De asemenea, joi, 1 august, se va face Sfânta Liturghie cu scoaterea Sfintei Cruci pe ”Golgota” de la ora 9.00, iar de la ora 19.00 se va oficia Sfântul Maslu cu 7 preoți. Sâmbătă, 3 august, de la ora 10.30, se va face primirea moaștelor Sfântului Nicolae, aduse special pentru sfințire.
Data la care s-a construit Biserica ”Sfântul Nicolae” din Botoșani nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX. Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11".
În anul 1875 s-a făcut o reparaţie capitală a bisericii: s-a construit turn pe altar, s-a înălţat turnul de pe clopotniţă şi s-a acoperit peste tot cu tablă; s-a făcut din nou veşmântăria cu gropniţă dedesubtul ei.
De această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor.
În prezent, preot slujitor al acestei biserici este Părintele Dan Irimia.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024