Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște.
Este sărbătoare la Biserica ”Vovidenia” din municipiul Botoșani, care luni, 21 noiembrie, își cinstește hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică.
Astăzi, de la ora 15.30, creștinii din parohie și nu numai sunt așteptați să participe la Procesiunea cu sfintele moaște.
”Procesiunea cu sfintele moaște va avea loc în exteriorul bisericii, pe străzile principale. Pentru ca sfințenia și ajutorul sfinților să nu fie doar în interiorul bisericii, ci și în cetate, în oraș, pentru toți cei care cu credință vin să se închine a sfintele moaște, pentru că sunt daruri ale Maicii Domnului făcute nouă”, a spus preotul paroh Partenie Apostoaie.
După procesiune, enoriașii vor reveni în biserică pentru a participa la Vecernia și Litia, pentru Hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Programul liturgic va continua luni, când se va oficia Sfânta Liturghie. Nu mai puțin de 1.000 de pachete cu mâncare au fost pregătite pentru a fi împărțite creștinilor.
”Vom pregăti 1000 de pachete, pentru duminică și pentru luni, să fie pe lângă hrana sufletului, pe lângă bogăția minții, să fie și o bucurie pentru toți”, a anunțat preotul Partenie Apostoaie.
Biserica Vovidenia, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este una dintre bisericile mari ale Botoșanilor, construită din piatră și cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Cârstea și Varlaam, după cum reiese din pisania de deasupra ușii de la intrarea în biserică.
Biserica a rezistat, pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pământ, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminând cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade și cel din 4 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter și care au lăsat urme deosebite, necesitând lucrări de consolidare și reparații capitale.
Biserica Vovidenia este înregistrată ca monument istoric la nr. 2952, în "Lista monumentelor de cultură de pe teritoriul R.P.R.", întocmită de Comisia Științifică a Muzeelor, Monumentelor Istorice și Artistice și editată de Academia Română în anul 1956 și reactualizată la poziția nr. 07-B-041, ca monument istoric și de arhitectură.
La ceas de sfântă sărbătoare, se cuvine să vorbim și despre oamenii Bisericii, nu doar despre istoria zidurilor și a evenimentelor petrecute peste veac.
Astăzi în vârstă de 84 de ani, părintele Gheorghe Viziteu este iubit și respectat nu doar în Parohia ”Vovidenia”, ci de-a lungul și de-a latul orașului. O prezență discretă, fie că este în biserică sau își poartă pasul pe străzile urbei. Elegant și cu un zâmbet pitit, atât cât să îți dea încredere, nu poți să nu îi remarci mersul ca o plutire prin vreme şi pălăria neagră, cu boruri largi, care ne poartă gândul către interbelicul românesc.
Părintele Gheorghe Viziteu slujeşte la Biserica Vovidenia din anul 1986, unde astăzi este îmbisericit, după ce, în anul 2003, s-a pensionat şi a predat parohia actualului paroh. Însă prezența în altar a părintelui începea în urmă cu exact 50 de ani, atunci când era hirotonit ca preot.
Istoria personală a preotului Gheorghe Viziteu se topeşte în istoria Bisericii botoşănene, distinsul părinte fiind implicat nu doar în slujirea la altar, ci şi în înfiinţarea Seminarului Teologic Botoşani, precum şi a Şcolii profesionale de cântăreți bisericești și a Școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători.
Deşi provenind dintr-o familie săracă, la care adăugăm vitregiile vremurilor de război, foamete și secetă, dar și presiunile comuniste asupra bisericii și a creștinilor, preotul Gheorghe Viziteu a dovedit că dragostea de Dumnezeu și de oameni este mai presus de orice piedică.
Preotul Gheorghe Viziteu s-a născut pe 28 septembrie 1938 în comuna Bunești, județul Suceava, într-o familie cu nouă copii. A venit pe lume într-un timp greu încercat. A simțit durerile pricinuite de război, cu evacuarea forțată din locul natal, cu șuieratul gloanțelor, război urmat apoi de seceta cumplită și de foametea anilor 1946-1947.
A urmat primele șapte clase în satul natal. I s-a refuzat înscrierea la Liceul ”Ștefan cel Mare” din Suceava, pe motiv că părinții săi nu intraseră în întovărășirea agricolă – Gospodăria Agricolă Colectivă (GAC). A urmat Școala Medie tehnică de construcții civile și industriale din Câmpulung Moldovenesc. Nu continuă aici, întrucât va fi admis la Seminarul Teologic din Neamț (1955), pe care îl va absolvi în 1960 ca șef de promoție.
Greutățile vieții și lipsurile materiale îl determină ca, după Seminarul Teologic, să se angajeze în învățământ. Imediat este însă încorporat și, vreme de aproape trei ani, va urma stagiul militar. Nici după cei trei ani nu reușește să își preia misiunea duhovnicească. Nu mai puțin de nouă ani va activa ca revizor contabil la o unitate de stat. Însă este perioada în care va definitiva cursurile liceale la Iași (Seminarul Teologic, la vremea aceea, nu era echivalat liceului).
În 1972 este hirotonit preot, devenind paroh la Prăjeni, Protopopiatul Botoșani. Se întoarce însă la școală. Așa se face că, la vârsta de 37 de ani, începe cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București, astfel că în 1979 devine licențiat în Teologie.
După 14 ani de pastorație la Prăjeni, pr. Gheorghe Viziteu este transferat începând cu data de 1 mai 1986 în parohia ”Vovidenia”, din municipiul Botoșani. Două luni mai târziu (1 iulie 1986) este numit șef birou administrativ la Protopopiatul Botoșani. În vara anului 1991, înființează împreună cu pr. protopop Lucian Leonte Școala de cântăreți bisericești. Doi ani mai târziu (1993), devine director al Seminarului Teologic din Botoșani, dar și al Școlii profesionale de cântăreți bisericești – învățători.
”Viața preotului înseamnă împletirea rugăciunii cu munca și această caracteristică nu i-a lipsit niciodată părintelui Gheorghe Viziteu, cum nu i-a lipsit nici împletirea între slujirea celor sfinte, treburile administrative ale Bisericii, munca în administrația Protopopiatului Botoșani, în învățământul teologic botoșănean sau în cercetarea arhivelor spre a lăsa neuitării pagini din istoria și viața Bisericii Vovidenia din Botoșani”, spune pr. Partenie Apostoaie.
Fire ordonată, meticuloasă, atent la detalii pe care le așază respectând ierarhia valorilor, pr. Gheorghe Viziteu a strâns de-a lungul anilor din filele documentelor vechi și noi date care aveau să alcătuiască monografia Bisericii Vovidenia - "Roua de har, file de istorie", rodul muncii a peste 20 de ani.
Este o vreme profesor de religie (1990-1992 la Liceul de Artă și 1997-1002 la Liceul ”A.T.Laurian”).
În ziua de 1 septembrie 2003 se pensionează și predă parohia ”Vovidenia” noului preot Partenie-Cristian Apostoaie. Rămâne, însă, ai departe în biserica de suflet, unde se află și în prezent ca îmbisericit.
”Binecredincioasa familie și neamul său bucovinean au fost izvoare de putere și demnitate, necesare reușitei copilului premiant, a tânărului avid de cunoaștere, a licențiatului în teologie cu o înaltă responsabilitate și a preotului jertfelnic, ce a făcut din preoție un ideal, nu un scop în sine. Părintele nu a abandonat aceste idealuri. Slujește și se bucură de roadele muncii sale, de familia sa, precum și de frumoasele momente de rugăciune și comuniune cu credincioșii de la Biserica Vovidenia, știut fiind că Sfânta Liturghie este temelia, coloana vertebrală și coroana vieții creștine”, spune pr. Partenie Apostoaie.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024