Una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ din Botoşani se află într-o situaţie fără precedent. Fără sală de sport, Şcoala 12 a rămas şi fără două din cele trei terenuri de sport, iar singurul disponibil nu prea poate fi utilizat fiindcă deranjează vecinii.
Pe fostul teren de baschet, aflat undeva în spatele şcolii, spre Aleea Liceului, s-a construit un bloc. Are parter înalt, două etaje şi mansardă şi a fost ridicat la doar aproximativ zece metri de peretele unităţii de învăţământ. Nimeni de la Primăria Botoşani n-a considerat că imobilul ar încălca vreo reglementare în domeniul urbanistic.
Primăvara aceasta conducerea Şcolii 12 a aflat „pe surse” că trebuie să cedeze şi terenul de fotbal. Motivul? Acelaşi ca şi pentru celălalt spaţiu: a fost retrocedat către fostul proprietar.
A mai rămas cu fostul teren de handbal, acolo unde un investitor privat a montat gazon artificial şi o instalaţie de nocturnă. Însă aici există o altă mare problemă: este amenajat foarte aproape de un alt bloc, iar locatarii de acolo fac o mulţime de reclamaţii, nemulţumiţi fiind de gălăgia care vine dinspre teren.
Cum unitatea de învăţământ nu dispune nici de sală de sport, profesorii de Educaţie Fizică sunt puşi în situaţia de a nu mai avea unde să îşi ţină orele.
„Noi nu am primit nimic oficial, am aflat din presă că Şcoala 12 a mai pierdut un teren de sport. Gândiţi-vă că avem aici 600 de copii, ce facem cu ei?”
Ana Maria Atodirese, director Şcoala 12.
Iar întrebarea directoarei unităţii de învăţământ nu are nici un răspuns. Edilii susţin că au fost obligaţi să cedeze cele două terenuri foştilor proprietari. Iar unul dintre viceprimari mărturiseşte că este total dezorientat de ceea ce se întâmplă în acest domeniu.
„Eu mă mir de când am venit la Primărie de modul în care se fac retrocedările, adică mi se pare ciudat. Eu nu înţeleg cum se fac retrocedările astea”,
Marian Murariu, viceprimar Botoşani.
Acesta explică faptul că municipalitatea a respins iniţial scoaterea din patrimoniul public a celor două terenuri şi că serviciile de patrimoniu şi cadastru şi-au întemeiat refuzurile motivând că respectivele suprafeţe erau de utilitate publică şi s-ar putea construi acolo săli de sport. Foştii proprietari au atacat însă deciziile în instanţă şi au câştigat procesele astfel încât Primăria Botoşani a trebuit să le înapoieze persoanelor care le deţineau înainte de revoluţie.
Deşi procesele s-au întins pe durata mai multor ani de zile şi deci se ştia că există pericolul ca Şcoala 12 să ajungă în situaţia actuală, nu s-a obosit cineva să iniţieze un proiect de construcţie a unei săli de sport pe unicul teren nerevendicat şi să rezolve astfel problema vecinilor reclamagii.
La sfârşitul lunii aprilie Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) tocmai şi-a dat avizul pe o listă de investiţii la unităţile de învăţământ, care a fost trimisă la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Printre obiective nu se regăseşte însă şi construcţia unei săli de sport la Şcoala 12. Soluţia momentană este ca elevii să facă în continuare Educaţia Fizică pe unicul teren rămas la dispoziţie, chiar dacă deranjează locatarii.
„Locatarii pot fi nemulţumiţi, cu tot respectul, dar este o şcoală între blocuri. Ei pot face reclamaţii, dar activitatea principală a şcolii este aceea de educaţie. Îmi pare rău pentru locatari, dar elevii trebuie să facă Educaţie Fizică”,
Paula Gavriluţă, inspector şcolar general adjunct.
Conducerea IŞJ Botoşani nu respinge nici varianta ca elevii de la Şcoala 12 să facă orele de Educaţie Fizică în sala de sport a Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi, situat foarte aproape de amintita unitate de învăţământ.
Bloc pe terenul de sport, sute de elevi de la o școală de tradiţie rămân fără loc în care să facă Educaţia Fizică https://t.co/2LSDZwGtlD pic.twitter.com/TUjvyGwcew
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 12 mai 2017
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024