Problema deșeurilor și a depozitării acestora la rampa ecologică de la Stăuceni care a costat milioane de euro este departe de a fi rezolvată. La Botoșani, cel puțin. Și poate și la Dorohoi. Municipalitățile unde, operatorii de salubritate au obținut aprobarea instanței să-și continue contractele în ciuda licitației Consiliului Județean.
Urban Serv până în 2018, Direcția de Servicii Publice de la Dorohoi până în 2020. Abia la expirarea contractelor, noii operatori desemnați prin licitație vor colecta gunoiul.
La momentul actual rampa este în teorie funcțională. În practică însă, mașinile Urban Serv, încărcate cu gunoi stau blocate la intrarea în depozitul de la Stăuceni iar administratorul refuză să le primească.
Motivul este privitor la contract și la unele clauze considerate aberante de una dintre părți, respectiv Urban Serv.
SC Diasil Service Suceava, administratorul, solicită accesul la un cont în care să fie depozitată suma de 10 miliarde de lei vechi, care să fie executată în cazul în care Urban Serv nu-și achită facturile pentru serviciile prestate. Societatea în cauză a obținut aprobarea acționarilor pentru o scrisoare de garanție în valoare de 390.000 de lei. Administratorul cere diferența până joi după amiază.
Mai mult!
Același Diasil Service a făcut o estimare a cantității de deșeuri ce va fi colectată din municipiu, anume peste 3.000 de tone de gunoi menajer și 900 de deșeuri reciclabile.
Pe o singură lună de zile Urban Serv colectează per total până în 2.500 de tone. Diferența ar urma să fie decontată ca daune.
”Sunt și eu bulversat de chestiunile astea. Toate țintele pe care i le-a impus lui, cantități de deșeuri menajere, cantități de deșeuri selective, Consiliul Județean dorește să fie parte a contractului nostru și ne obligă să atingem acele cantități. Este o aberație, vreau să mă credeți, nu poate fi semnat un asemenea contract și eu nu pot obliga autoritatea pentru asemenea contract”
Simion Drelciuc, directorul Urban Serv
„Trec la un alt articol. Vă citesc: reprezentantul legal al operatorului de salubrizare semnatar al contractului, respectiv subsemnatul se obligă să garanteze personal și în solidar executarea tuturor obligațiilor contractuale prevăzute în sarcina operatorului de salubrizare, înțelegând că deține și calitatea de fidejusor. Deci eu garantez cu propriile mele bunuri în acest contract. Haideți să fim oameni cu mintea în cap cum se spune, suntem într-un impas fantastic”
Simion Drelciuc, directorul Urban Serv
Primarul a izbucnit în ședință și a fost aproape de un atac de nervi. L-a întrebat pe directorul Urban Serv dacă în afară de a se plânge, are și soluții.
”Știați, ați ofertat oameni buni un caiet de sarcini pe un contract, știați toate problemele astea și puteați să pregătiți și Consiliul Local. Aveți dreptate ați făcut numeroase adrese la CL pentru a se lua în calcul aceste probleme, din diverse cauze nu s-au luat în considerare lucrurile acestea și le intuim cu toții care sunt. Nu am vrut să ajungem aici. Dar am vrut să închidem ședința asta, am votat pentru că ieri mi-ați făcut o hârtie prin care ați spus că : noi, Urban Serv, dacă nu votați asta nu mai colectăm gunoi din oraș. Un pic sună a șantaj”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Într-un final, s-a decis ca în după amiaza aceasta să fie convocat Consiliul de Administrație al Urban Serv pentru găsirea unei soluții la această problemă și pentru ca operatorul să poată duce gunoi la rampa de la Stăuceni. (G.E.)
Click pe video pentru declarația integrală a primarului
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
RAR calmează șoferii cu mașini mai vechi de 15 ani: Să ignore mesajele alarmiste
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile