Blog
Ada Macovei? Horia Negrescu?... Hai să fiţi sănătoşi
Învăţămîntul botoşănean a dat vineri în clocot. Bătaia de joc salarială din domeniu a provocat răbufnirea cîtorva zeci de profesori care, într-o acţiune fără precedent, s-au dus la Inspectorat să ceară poate nu socoteală, ci măcar lămuriri unor şefi de educaţie care refuză să aplice nişte hotărîri judecătoreşti. Este ca şi cum unul condamnat nu se duce să-şi ispăşească pedeapsa. Diferenţa este că cei cu lefurile la profesori sunt de la PDL, adică îşi pot permite liniştiţi cîte-n lună şi stele, iar celălalt e unul care e posibil să fi furat de foame. În cazul primilor, care nu doar că refuză, ci şi incită şi alţii la neaplicarea unor hotărîri judecătoreşti, nu se sesizează vreo instituţie din ţara asta, iar în cazul celuilalt s-ar mobiliza tot aşa cum au făcut-o şi jandarmii cînd au venit la PDL să-i fugărească pe PSD-iştii care încercau s-o pună de-o pichetare fără autorizaţie. Ce e mai grav oare, că 40 de oameni fără să facă zgomot, fără să strige ceva obscen stau cu nişte hîrtii cu mesaje în faţa PDL sau că sute, poate mii de cadre didactice, nu îşi iau salariile la care aveau dreptul?
Şefii IŞJ sunt pe undeva de înţeles. Spun asta pentru că, din cîte am perceput, li s-ar fi transmis de la minister ca nu care cumva să accepte plata unor salarii care să includă şi sumele cîştigate în instanţă. Cică n-ar fi bani. Oaahhh, fraţilor, da faceţi şi voi, de exemplu, un patinoar la preţul european, adică de vreo patru ori mai ieftin decît în România şi poate vă mai rămîn nişte bani şi de salarii. Dar revin, pe undeva refuzul capilor Inspectoratului ar fi astfel de înţeles.
Ceea ce este de neînţeles, condamnabil chiar, este însă atitudinea afişată de Ada Macovei şi Horia Negrescu. Este de neînţeles pentru că oamenii ăia care au venit acolo să ceară lămuriri sunt profesori ca şi ei, cu singura diferenţă că ei au refuzat să se bage în mocirla asta numită politică. Dacă Macovei şi Negrescu nu aveau sprijin politic acum ar fi înjurat probabil Guvernul de răguşeau că nu le dau salariile mărite. Cum poţi să uiţi atît de repede de unde ai plecat? Cum poţi să uiţi că după ce o să-ţi dea, ori partidul tău, ori partidul care o să vină la putere, un şut undeva înspre şezut, o să fii coleg cu profesorii pe care i-ai ţinut vreo două ore la uşă? Cum o să te uiţi în ohii lor?
De la Negrescu nici nu mă aşteaptam să fie impresionat, să îl mişte în vreun fel protestul cadrelor didactice. Oricum mereu mi-a lăsat impresia că trăieşte pe undeva prin stratosferă şi nu îşi oboseşte preţiosul creier cu muritorii ăştia de rînd plictisitori şi neînsemnaţi, fie că se cheamă profesori, învăţători, jurnalişti sau cine i-o mai fi bătînd la uşă. Ce a făcut însă Ada Macovei este de neconceput. În primul rînd este o regulă de bun simţ ca atunci cînd aşteaptă nu unul, nu doi, nu zece sau 15, ci vreo 50 de oameni la uşă la tine, majoritatea mai în vîrstă decît tine, să îţi găseşti timp să stai de vorbă cu ei, indiferent dacă stă sau nu în puterea ta să le rezolvi problema. Măcar îi îndrumi…
Printre cei care au fost ţinuţi la uşă s-au numărat şi Corneliu Picealcă şi Constantin Manolache, oameni care au condus, bine sau rău, politic sau apolitic, mai bine de un deceniu învăţămîntul botoşănean. Măcar pe cel din urmă trebuia Ada Macovei să îl primeşti în birou. Nu ştiu unde ai fi fost în anul de graţie 2011 dacă acum vreo cîţiva ani, la Consiliul Judeţean şi apoi la Inspectoratul Şcolar, Manolache te-ar fi ţinut la uşă…
Mi-am reîntîlnit la protest o parte din profesorii pe care i-am avut la „Eminescu” în urmă cu ceva ani - dascăli în adevăratul sens al cuvîntului - şi am avut un sentiment de jenă, pentru că am ajuns să îi văd într-o asemenea situaţie, amestecat cu un altul de revoltă. Tot pentru că am ajuns să îi văd într-o asemenea situaţie. Da’ vorba d-lui adjunct, hai „să fiţi sănătoşi”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU


Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Visez, nu mă treziţi
Poporul român trăieşte un vis profund de vreo două săptămâni, de când a început campania electorală.Cică se taie 100 şi ceva de taxe şi, drept premiu, vor creşte salariile.
Să mă ierţi nea Costică
… Fiindcă noi am fost prea ocupaţi cu ale noastre şi tu ai plecat dintre noi pe nesimţite.
S-au pişat pe capul nostru
Şi să nu-mi spuneţi că sunt grobian fiindcă la ce personaje avem pe lângă noi cred că sunt şi suntem mult prea fini. Şi tocmai asta-i marea problemă.Şi nici nu cred că oamenii aceştia merită un alt comportament din partea noastră.
da,e buna, de asta si Mos Craciun i-a adus BMW.
12 februarie 2011, 18:15
felicitari domnule jurnalist....va rugam sa urmariti stirea sa aflati cand vor reusi cadrele didactice sa intre in posesia salariului...stiti ca doar botosani si suceava sunt singurele judete cu salariile blocate? celelalte cadre didactice din tara si-au luat salariile....
12 februarie 2011, 16:23
Hai să fim serioşi! De departe se vede că Ada e cea mai... bună!
12 februarie 2011, 11:16
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
„Ultima dată când am fost solicitați aici, l-am sancționat în conformitate cu prevederile Legii 61/1991. Avea manele la maximum și deranja tot blocul, s-a luat la ceartă cu toți vecinii, îi înjură, el era aici ca în curte la ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7315 lei
USD
Dolarul SUA
4.2103 lei
CHF
Francul elveţian
4.2800 lei
GBP
Lira sterlină
5.2727 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9100 lei
XAU
Gramul de aur
194.9091 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4541 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9707 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2289 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6337 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.