Blog
Bugetari la ora nesimţirii

Au început în sfîrşit să se facă publice salariile angajaţilor din sănătate. Bine, cei de pe la Guvern s-au gîndit să le ceară să le spună oamenilor ce bani iau tocmai ca să afle toate lumea că nu-s puţini şi că n-are rost să le plîngă pe umăr pentru scăderea lefurilor cu 25%. Pînă la urmă contează însă rezultatul, iar ceea ce vedem cu toţii ne cam enervează. Un medic primar de la „Mavromati” ridică aproape 2.000 de euro, iar un asistent bate cam la jumătate din această sumă. Există chiar şi un recordman judeţean cu un salariu de aproape 17.000 de lei. Vă mai pare rău că le taie un sfert din salariu?

Nu neagă nimeni misiunea nobilă a medicilor, chiar cred că, dintre toţi bugetarii, alături de pompieri, ar trebui să aibă cele mai mari salarii pentru că salvează vieţile oamenilor. Dar nu e totuşi cam mult 4.000 de euro o leafă, şi atenţie, netă? Cred că atunci cînd au ieşit în stradă şi au făcut scandal că li se taie salariile, înainte de orice altă lozincă, ar fi trebuit să spună întîi la staţia de amplificare ce salarii iau şi după aia să înceapă cu „Jos Guvernul” şi toate celelalte. Ca să nu mai spun că, spre deosebire de funcţionarii publici, de exemplu, care nu prea au voie nici măcar să ia masa cu un privat pentru că ar fi incompatibili, în sănătate medicii pot liniştiţi să îşi facă şi cabinete, să lucreze la acestea, să „transfere” pacienţii cu banii aferenţi din spital spre medicina privată. Apoi e şi un fenomen tare ciudat care se întîmplă. În timp ce sistemul sanitar e tot mai sărac, iar oamenii se internează cu seringile şi medicamentele de acasă, cei care lucrează în sistem o duc tot mai bine. Apar tot mai multe cabinete private, apar vile, apar maşini bengoase, adică bani şi potenţial financiar în sănătate există, numai că nu prea ajung banii unde trebuie.

Dar cei din sănătate nu sînt singurii în această situaţie. Prin alte judeţene au început s-o pună de-o grevă judecătorii, care amînă şedinţele, poartă banderole albe şi alte chestii dintr-astea. Cred că pe banderolele alea ar trebui să îşi scrie declaraţia de avere. Aşa, măcar să ştie şi lumea cît de greu le este cu salariile alea care în unele cazuri bat suta de milioane.

Din nefericire, în loc să elimine inechităţile din sistemul bugetar, Guvernul taie cu barda cîte 25% la tot poporul. Astfel, un medic rezident care cîştigă numai vreo 1.500 de lei pleacă în străinătate că n-are loc de ăla cu salariu de 17.000 de lei. În loc să se reducă retribuţiile în companiile de stat, care produc numai la Botoşani pierderi de milioane bune de euro pe an, se taie salariile inclusiv celor care abia termină o facultate şi după ce „ung” ce trebui uns prind şi ei un post de bugetar de 2 lei. Dar oamenii din Guvern nu sînt însă plătiţi ca să muncească, să facă o grilă de diminuare proporţională a salariilor, în funcţie de nivelul lor actual. Nu, ar trebui probabil să mai îşi şi folosească mintea, atîta cît o au, pentru aşa ceva. Aşa că e mult mai simplu să rupi un sfert la toată lumea, decît să mai faci două-trei calcule în plus.

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Loading...
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Loading...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
se pare d-le formator de opinie ca este normal sa ai  salarii nesimtite cand ai 45 de ani de activitate,cand lucrezi in timp ce altii se distreaza.Cred ca documentarea dvs.a fost defectoasa sau tendentioasa.Daca 2ooo roni la sfarsitm de cariera este o suma nesmtita atunci colegii dvs.care au doar 1o ani de activitate si au 1o.ooo de euro!!!???
10 iunie 2010, 08:49
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
”Iată suntem la Primăria Botoșani în echipă completă, după ce au fost aleși cei doi viceprimari pe care îi cunoașteți, nu este cazul să-i mai prezint. Am venit cu echipa de viceprimari cărora le-am delegat atribuțiile și ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8703 lei
USD
Dolarul SUA
4.0980 lei
CHF
Francul elveţian
4.4902 lei
GBP
Lira sterlină
5.4738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9296 lei
XAU
Gramul de aur
239.0541 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3487 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0107 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1440 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1855 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6542 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.5 o C
Dorohoi
2.7 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
3.3 o C
Saveni
2.5 o C
Ştefăneşti
3.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.