Blog
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare

Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.

Covid-ul lovește mai tare în Austria


Am spus-o în nenumărate rânduri: din fericire sau din nefericire, viața noastră se rezumă deseori la niște numere.


Așa că vă propun să pornim de la ele.


Datele centralizate pe 7 aprilie (zi în care președintele României a anunțat prelungirea Stării de Urgență, iar cancelarul austriac măsurile de relaxare), arătau că Austria avea 12.297 de cazuri de la începutul pandemiei, iar România 4.417, deci de aproape trei ori mai mult pentru Executivul de la Viena.


Austria înregistra 220 de decese, România 182. Iarăși mai multe în Austria.


Iar în ultimele 24 de ore Austria raportase 314 noi îmbolnăviți, pe când România 360. Tot în ultimele 24 de ore Austria consemnase 16 decese din cauza Covid-19, România 25.


Situația generală era așadar una clar în favoarea României, cea ”de ultimă oră” avantaja Austria. Dar numai aparent, în realitate România se situa mai bine la toți acești indicatori.


Atenție! Austria numără doar 8,7 milioane de oameni, adică nici jumătate din populația României, ceea ce înseamnă că, raportat la numărul de locuitori, țara noastră stă mult mai bine în privința răspândirii coronavirusului.

 

În Austria primul caz de coronavirus a fost depistat pe 25 februarie, în România doar o zi mai târziu, deci măcar teoretic ambele țări se află în aceeași fază pandemică.

 

Ce fac conducerile celor două state?


 
Austria redeschide treptat totul în țarăEi bine printr-un comunicat emis de guvernul cancelarului Sebastian Kurz, s-a făcut public că renunțarea la măsurile restrictive va începe pe 14 aprilie cu magazinele mici, nealimentare, care în acest moment au activitatea suspendată.


Peste două săptămâni, la 1 mai, se vor deschide restul unităților comerciale, cu excepția restaurantelor, care își vor relua activitatea începând cu data de 15 mai.


Adunările cu număr mare de persoane vor rămâne închise cel puțin până la sfârșitul lunii iunie.

 

România pune încă o lună lacăt pe toată țara


În România, președintele Klaus Iohannis anunță încă o lună de stare de urgență. Și asta cu o săptămână înainte de expirarea celei actuale, deci fără să știe, doar să estimeze cum va evolua sau involua pandemia peste încă șapte zile.


Așadar, România trebuie să suporte încă o lună de restricții cu pierderi economice gigantice, pe care iată că o țară ca Austria, mult mai dezvoltată și prosperă, nu și le permite.


Și acum întrebarea cea mai importantă: chiar sunt atât de preocupați președintele și Guvernul de sănătatea românilor încât sacrifică poate iremediabil economia României?


Și bineînțeles că, ne gândim că, dacă ar fi fost chiar atât de sensibili la sănătatea românilor ar fi finanțat sistemul de sănătate așa cum se cuvine în cei 30 de ani trecuți de la revoluție, nu ar fi impus manageri la spitale pe criterii strict politice, ar fi construit mult promisele spitale regionale. Și altele asemenea.

 

Primarul ”Dorohoiului” din sudul țării, ministru de miezul nopții


Adevăratul motiv ar putea fi însă faptul că ”starea de urgență” este însă practic o situație de dictatură. O situație în care fostul primar de Caransebeș, o ”metropolă” cât Dorohoiul, s-a trezit ministru al Afacerilor Interne și se apucă de emis ordonanțe militare, de obicei sâmbăta, iar dacă sunt în cursul săptămânii, neapărat trebuie să fie spre miezul nopții.


Iar în baza acestor ordonanțe (despre care tot mai mulți juriști susțin că ar fi neconstituționale) și a stării de urgență, Guvernul face achiziții directe în prostia neagră, demite directori după directori (fie ei cu concurs sau fără), îngrădește flagrant libertatea presei, conduce o țară întreagă prin acte normative care ocolesc Parlamentul și care nu sunt introduse nici măcar o singură oră în dezbatere publică.  

 

Alegerile locale NU puteau fi amânate fără starea de urgență  


Și numai în ultima săptămână avem două exemple grăitoare: s-au amânat alegerile locale, aproape îndeplinindu-se visul președintelui de a le cupla cu parlamentarele și s-au preluat toate spitalele de la autoritățile locale, stipulându-se expres în ordonanță că pot fi schimbați managerii. Adică urmează o veritabilă epurare în teritoriu, iar Botoșăneanul a scris în premieră despre schimbările ce urmează să se producă la Spitalul Județean și Direcția de Sănătate Publică.  


Ei bine, nici alegerile nu puteau fi amânate și nici managerii de spitale neagreați politic nu pot fi schimbați în bloc fără o stare de urgență.


Cred că aceasta este miza reală a prelungirii stării de urgență, faptul că actualul Guvern poate face lucruri pe care fără o stare de urgență nu le-ar putea face. Iar pretextul minunat este Covid-ul, cu toate că, dacă ne luăm după datele statistice de mai sus, prelungirea stării de urgență nu se justifică. Sau cel puțin nu pentru încă 30 de zile, ci pentru o perioadă mai scurtă.


Dar când mai prind ei o pandemie ca asta?

 

loading...
O infirmieră de la Spitalul Județean, al doilea caz VINDECAT de coronavirus
CÂND am putea merge să ne votăm primarii și parlamentarii! Orban are un plan

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
Loading...
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Loading...
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
Hello
29 aprilie 2020, 13:41
stati acasa spune zilnic dulapul din cotrceni, stati acasa ca asta ati votat!, sa fiti slugile celor din vest si asa se si intampla...ciuma galbena isi face treaba cu incompetentii, fripturistii care propagheaza numai prostie, doctorii au fost deranjati din rutina zilnica, asistentele s-au facut ca ploua si tot dadeau vina pe echipamente, dar s-au gasit in magaziile spitalelor, niste dobitoci, cu cine sa mergi la razboi?, cu astia numiti politic care nu stiu cate degete la mana au
13 aprilie 2020, 16:04
vezi nick-ul ca sa te identifici...pupiciumat
12 aprilie 2020, 18:47
Austria - Imperiu peste 700 de ani. România, 3 provincii separate, fără conștiinta națională pana la 1848 ( și acum ardelenii, moldovenii si oltenii iși declară unii altora "superioritatea" ). Mai pe scurt, o țară, dar nu un popor, ci o populime. Cu cât ești mai prost și mai slugă, ai șanse să accezi la o funcție. Dacă gândești, pui probleme și nimeni nu dorește asta. Oamenii aștia sunt extrem de ieftini, și Austria, Germania, Olanda, Franța, Rusia ( toate imperii ) îi cumpără cu firimituri. Uneori a fi în grații contează mai mult decât banii. Defat, toți aștia, ne disprețuiesc și ne iau de proști. România este tara lui Virginel Gireadă, ocupată cu micile răfuieli pentru o putere mai mult iluzorie. Pentru cine să fie mai slugă în ochii celorlati români si stăpâni.
11 aprilie 2020, 13:05
Aberația mea: sarcov2 găsește pe Dragnea prim ministru și mitomanul ponta președintele țării! Cum gestiona starea de urgentă ?acesti măscărici! .......eliberativa imaginația fără “râurile” de lapte și miere făcute de mincinoși!
11 aprilie 2020, 07:30
Țara farastapan și nici un picior de autoritate, de văzut numai ce a fost ieri pe aeroportul din Cluj.
10 aprilie 2020, 22:09
In accentuarea parerii tale vine si faptul ca IN FAPT, nimeni nu se strofoaca sa puna in practic acele ordonante militare. Ioc politie pe strazi, ies doar juma de ora la doua zile, sa sperie doi trei fraieri si sa dea niste amenzi aiurea, pe care nu se stie daca le-a platit cineva pana acum sau le va plati. Practic se dau ordonante, nu le vor aplicate, si pe din dos, se peneleste ce se doreste.
10 aprilie 2020, 20:58
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
13.7 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.