Blog
Cum am devenit un analfabet
Botosaneanul siglaSâmbătă dimineaţă mă sună Valeriu Iftime. E plin de nervi… Combină bugetul FC-ului cu caracterizări precum „prost” şi „nebun”… Aminteşte ceva şi de un organ sexual. Se oferă să-mi dea şi un consultant economic fiindcă nu mă duce capul. Aşa crede el…
Răbufnirea pleacă de la o analiză efectuată de Botoşăneanul privind veniturile clubului de fotbal pe care îl conduce, din care reiese că spectatorii au cam devenit principalul sponsor. Culmea este că nu contestă cifrele. Adică spectatorii, numai din bilete şi abonamente, chiar ajung să dea vreo 20 de miliarde de lei vechi pe an la FC Botoşani. Doar că el sau, mă rog, grupul de firme pe care-l controlează, ar avea mai mult de pus fiindcă bugetul se face pe an calendaristic şi nu competiţional. Aşa spune el. Aaa, şi mai e şi TVA-ul, deşi mintea asta a mea de „prost” şi „nebun” îmi spune că, atunci când îţi construieşti şi faci public un buget, iei în calcul şi datoriile la bugetul de stat.
În urmă cu vreo trei săptămâni, când încă nu scrisesem de cifrele din buget, ci doar de cele sportive, de la cornere şi până la golaveraj, mă întâlnisem cu Valeriu Iftime în Piaţa Revoluţiei. Ieşise de la un om politic tare important şi primul lucru pe care mi-l spusese când mă văzuse care credeţi că a fost? „Doar ziarul acesta îl citesc. Sunteţi singurul ziar din Botoşani pe care mă uit dimineaţa”. Ani de zile la rând îmi spusese de o mulţime de ori cam acelaşi lucru: incisiv, colţos, daţi de pământ cu ăştia… Nu eram nici „nebun”, nici „prost” şi, culmea, chiar nu aveam nevoie de un consultant financiar când analizam cum ne cheltuiesc aleşii banii. Atunci făceam bine calculele… Toate aprecierile au pierit însă când m-am apucat să calculez şi banii de la clubul pe care îl conduce.
De ce vă povestesc toate astea?
Pentru că este un exemplu elocvent despre modul în care sunt trataţi jurnaliştii care merg dincolo de gardul vopsit şi caută leopardul. Sunt buni (nu nebuni), incisivi, curajoşi, exact atât timp cât scriu de alţii. Când scriu despre adversari, că-s din politică, din administraţie, din afaceri, din sport, sunt chiar nişte ziarişti senzaţionali. Când însă îşi îndreaptă atenţia chiar asupra afacerilor lor, brusc din buni devin nebuni. Chiar şi proşti. Ba chiar au nevoie şi de un economist în spate fiindcă nu-i duce mintea.
În urmă cu vreo doi ani, când Botoşăneanul  scria de afacerile PDL-iştilor, de la alea cu câinii vagabonzi şi până la cele care duceau până la „prima d-nă” a târgului, ziarul acesta era „Antena 3 de Botoşani”, „un ziar PSD-ist”, jurnaliştii care-l scriau erau nişte analfabeţi şi altele asemenea. Social-democraţii însă ne apreciau şi Gheorghe Marcu, de faţă cu alţi lideri de atunci ai PSD Botoşani, aprecia public scriitura de la ziarul acesta.
În 2013, când PSD şi PDL au inversat rolurile, iar social-democraţii fac tocmai lucrurile pe care le criticau la democrat-liberali, am devenit „B1 de la Botoşani”, „un ziar PDL-ist”, chiar analfabeţi, iar cei care atunci ne apreciau acum ne înjură. Interesant însă, cei care ne înjurau au ajuns să ne aprecieze.
Apropos de Iftime, este acelaşi lucru care li se întâmplă jurnaliştilor sportivi. Dacă scriu despre dinamovişti că sunt nişte crăcănaţi care nu joacă nimic, suporterii Stelei îi văd cei mai buni ziarişti, iar cei ai „câinilor” nişte oameni lipsiţi de profesionalism. Când îi fac crăcănaţi pe ăia de la Steaua, brusc suporterii de la Dinamo îşi schimbă părerea despre ei, aceiaşi ziarişti se transformă peste noapte în competenţi, iar cei de la Steaua văd în respectivii jurnalişti nişte analfabeţi, proşti, nebuni, fani ai lui Dinamo.
Se ajunge astfel la stadiul în care nu mai contează dacă îţi susţii scrierile cu documente, cu acte, cu poze, cu video… este ca o imensă arenă în care, „dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră” şi ca atare eşti un „prost”, un „nebun”, un incapabil, un aservit. Sigur, cei care te fac astfel sunt direct loviţi, direct interesaţi, le tremură cracii că, dacă le pică omul de sus, totul se duce precum un castel de nisip, se duc locurile de muncă unde se taie frunze la câini pe bani frumoşi, se duc contractele, se duc fotoliile, se duc comisioanele, se duce totul.
Din fericire, în tribunele de la Botoşăneanul  astfel de oameni sunt în minoritate. Sunt peste 5.000 de spectatori care ne vizitează zilnic arena. Am crescut împreună de la câteva sute în primele zile şi am ajuns uneori şi la peste 8.000, atâţia câţi, apropos d-le Iftime, despre care eu încă mai cred că sunteţi „nebun”, dar după fotbal şi nu după bani, FC-ul n-a reuşit încă să aducă la un meci pe propriul teren. Bine, asta probabil şi fiindcă noi nu avem "bilet". Dar dacă am avea, cu siguranţă nu ar costa mai mult decât unul pe Arena Naţională, în Ghencea, în Gruia sau în Giuleşti.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
„Afacerea spectatorul” – cine e de fapt sponsorul care bagă 20 de miliarde în FC Botoşani
CITEŞTE ŞI:
FOTOREPORTAJ Botoşani e viaţa mea – Asalt fără precedent pe Municipal, de la oameni pe blocuri, la sexy suportere; presa naţională şi oficialii CFR Cluj impresionaţi de atmosferă
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Loading...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Loading...
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
Intr-o tara care ar trebui sa fie normala,asa se face presa.Iar intr-un judet cu echipa de prima liga,totul ce tine de organizare financiara,trebuie sa fie la scena deschisa E o conditie a performantei!
28 septembrie 2013, 13:21
Intr-o tara care ar trebui sa fie normala,asa se face presa.Iar intr-un judet cu echipa de prima liga,totul ce tine de organizare financiara,trebuie sa fie la scena deschisa E o conditie a performantei!
28 septembrie 2013, 13:21
bravo sergiu..ai pus punctul pe i..ti ai facut meseria.
26 august 2013, 20:39
pentru Alex : Sergiu Balascau este un tip destept , asta nu neaga nimeni . Dar , din pacate , nu pot afirma acelasi lucru despre tine , daca il crezi echidistant
25 august 2013, 15:03
IP-urile nu sant relevante oricine se poate conecta la o retea wirelless de la hotel ,motel, la cumatru,frate cu adrese diferite deci IP diferit dar in spate este aceeasi persoana
25 august 2013, 14:47
Bai,Sonny,Balascau cum ii spui tu, este un jurnalist echidistant.A lovit in toti cei care au calcat in strachini.Sarcina voastra este sa mancati rahat .Asa cum Balascau nu va fi jurnalist niciodata,nici tu ,bou remunerat,nu vei fi un comentator credibil.Never!Mars la casierie sa-ti ridici onorariul .Bine ar fi sa se publice IP-urile la fiecare comment.Sugerez redactiei sa faca acest lucru.Voi stiti,vrem sa stim si noi de unde pornesc osanalele marca antena 3.televiziunea imbecililor si a alienatilor mintal.
25 august 2013, 10:35
Mai scump ar trebui sa fie . Sa vina la meci doar suporterii .
25 august 2013, 09:54
Atitudine incalificabila a lui Iftimie,se vede treaba ca oricum din sferele lui inalte nu prea are treaba cu realitatea,cam cat de aerian poti sa fii,sa pui 400 mii pret la un bilet cu vasluiul?baaaai nea valerica botseniul e una dintre cele mai napastuite capitale de judet nene!
25 august 2013, 07:57
Balascau , tu nu esti si nu o sa fii jurnalist niciodata ! Crezi ca , daca ar ramane doar "principalul investitor" , cum ii spui tu , adica spectatorii , fara Iftime sau Sfaiter , echipa ar rezista in prima liga ?????
25 august 2013, 07:56
ceea ce a scris aici este valabil ”doar” pentru botosaneanul.ro ... celelalte entitati media din Botoșani au fost si sunt pro Flutur ... nu cred că și pro PDL. Pur și simplu sunt pro Flutur, fără a realiza totusi că lumea nu cred că vrea din nou tripleta Flutur - Ghiorghiță - Alexa la primărie. În ambele mandate ale fostului primar nu au făcut altceva decât să ridice osanale locatarului de la primărie.
24 august 2013, 21:58
Bravo Sergiu!
24 august 2013, 21:04
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.