Blog
“Dezinformări” cu salariile de multe zeci de milioane de lei vechi din învăţământ
Vineri, pe la amiază, Piaţa Revoluţiei din Botoşani… un profesor varsă sute de monede de 1 şi 5 bani în faţa Prefecturii într-un gest ironic la adresa oficialităţilor care întârzie plata salariilor. Îl întreb cum se numeşte şi îmi răspunde. Îl întreb cum a adunat atâta mărunt şi îmi povesteşte despre el şi fiul său. Îl întreb ce predă şi îmi spune că Muzica. Îl întreb ce salariu are şi… nu îmi mai răspunde. De fapt mă întrebă el pe mine: „dar de ce mă întrebi?”. Încerc o explicaţie: „păi pentru asta protestaţi, nu? Pentru salarii, cât trebuie să vă dea şi nu vă dă?”. „E confidenţial!” Şi omul pleacă. Încerc să îi explic că e plătit de la bugetul de stat şi atât timp cât de la prefect la parlamentari, de la primari la poliţişti şi de la consilieri judeţeni la consilieri municipali toată lumea îşi face publice veniturile n-ar trebui să aibă secrete, dar nu mai am cui să-i mai zic asta că profesorul de muzică e deja departe. Şi-a luat mărunţişul şi dus a fost.
Sunt de acum 10 zile de când jurnaliştii botoşăneni redau zilnic, cu lux de amănunte protestul cadrelor didactice. Au scris că au fost umiliţi de autorităţi, l-au pus la zid pe primar că i-ar fi chemat în audienţe în aprilie, au dat în prefect fiindcă a venit cu acea scuză incredibilă precum că nu ştia de problemele salariale, au relatat cum lucrările de refacere a zonei centrale a oraşului au pornit brusc din locul în care trebuiau ei să facă miting. Nici un comentariu că ziariştii ar fi dezinformaţi, că ar scrie prostii, că dau date aiurea, că deformează realitatea. Nu, au prezentat totul corect şi real.
Cam aceiaşi jurnalişti au început însă să publice câteva din salariile personalului din învăţământ. N-au scris nici că-s nesimţite, nici că sunt necuvenite, nemuncite sau alte lucruri de genul acesta. Nu, au dat exemple de câteva salarii de 5.000 – 6.000 de lei care în ziua de astăzi se plătesc (în fine, s-au plătit până luna trecută în educaţie). Ei bine, s-a declanşat o adevărată nebunie. Brusc, aceiaşi jurnalişti, au devenit dezinformaţi, scriu de pe pereţi, furnizează informaţii nereale, extrag din context. O secretară de şcoală care bineînţeles că nu are curajul să îşi dea şi numele ameninţă că o să solicite în instanţă nu ştiu ce diferenţă unui ziarist. Directorul de la Economic trimite şi un soi de drept la replică din care aflăm că salariul său este de „numai” 4.568 de lei şi acela brut, adică nu este 5.870 aşa cum s-a prezentat. Peste toate, după ce vinovaţi pentru că nu şi-au luat lefurile au fost primarul, viceprimarii, prefectul, inspectorii şcolari, Buhăianu, Humelnicu, ministrul şi cred că mai sunt câţiva, de miercuri vinovaţi au început să fie şi jurnaliştii care ar dezinforma populaţia în privinţa lefurilor plătite în educaţie.
Cred că trebuie spuse clar câteva lucruri. Datele prezentate sunt cât se poate de reale şi de oficiale. Sunt state de personal semnate de inspectorul şcolar general, de contabilul şef al IŞJ şi de reprezentanta compartimentului de salarizare al aceluiaşi IŞJ. Sunt şi ştampilate, sunt detaliate pe mai mult de 20 de coloane, de la funcţie, studii sau grad până la salariu de bază sau vechime, deci 100% reale, nu dezinformează nimeni pe nimeni. Presa trebuie să existe pe lumea asta ca să prezinte adevărul de la un capăt la altul şi nu doar partea de adevăr care convine unei persoane, categorii sociale, etc. Cei care dezinformează, prin omisiune ce-i drept, sunt tocmai contabilii, profesorii sau directorii care „uită” să spună pentru ce salarii fac atâta scandal. Poate s-ar putea spune că lefurile de 5.000 – 6.000 de lei sunt excepţii, deşi, de exemplu, 12 cadre de la Laurian au peste 5.000 de lei salariu şi asta nu cred că mai poate constitui o excepţie. Excepţie poate sunt însă cei 300-400 de oameni care protestează în Piaţa Revoluţiei în condiţiile în care educaţia botoşăneană numără de peste 10 ori mai mulţi angajaţi. De ce nu vin oare mai mulţi să protesteze? Or fi oare mulţumiţi? De ce nu vine d-na profesor Sobachi de la Liceul de Arte cu o pancartă cu fluturaşul de salariu? Sau d-na Alexoaei de la aceeaşi unitate? Sau unul din cei 224 de angajaţi din învăţământul din municipiu care au salarii între 4.000 şi 5.000 de lei?
Pentru că, probabil, ar afla şi colegii lor mai prost plătiţi, adică vreo două treimi din acelaşi sistem paradoxal şi nedrept din învăţământul românesc pe care îl părăsesc sau nici nu intră în el pentru că au nişte lefuri de mizerie. Sau pentru că ar afla şi botoşănenii care poate îi compătimesc că nu sunt chiar de plâns. Sau poate pentru că ar realiza toată lumea că bani sunt pentru lefuri în educaţie, numai că ele trebuie reaşezate astfel încât să nu mai existe o prăpastie de zeci de milioane de lei vechi între cei trecuţi de 40 de ani şi cei cu trei-patru ani la catedră.
… Sau poate că ar trebui să se mai impoziteze şi meditaţiile date de profesori dacă tot nu există bani la bugetul de stat că nu sunt nici zece cadre didactice care şi-au declarat venituri la Fisc din activităţi de genul acesta şi vreo 5.000 care predau în şcolile din judeţ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU


O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Esti scirbos!Citeste art.158 din Codul Muncii-SALARIILE SUNT CONFIDENTIALE!bre,impartialule...Cit despre ce ai tu semnat si parafat sub nas de la portocaliii locali...sunt STATE DE FUNCTII,nu STATE DE PLATA !Atata vreme comentati sume brute ca si cum ar fi nete se cheama pe romaneste:DEZINFORMARE!
24 martie 2011, 20:29
cred ca ar trebui o testare SERIOASA la intrarea in scoala: esti bogat? esti destept? ai cu ce trai? iti lasa TATA afacerea? INTRA! Poti sa iti iei HARTIA de absolvire de la COSUL DE GUNOI! tu ai asigurata reusita in viata! ESTI cool!!!!!!!!!!!!!
24 martie 2011, 16:34
daca tot publicati si aveti statele de ce nu le publicati in totalitate sau procentual...cati sunt cu salarii peste 3000, cit sunt cu salarii peste 2000 cati sunt cu salarii peste 1000 si cati sunt sub 1000 lei...si apoi publicati si salariile de la regii, ale tuturor angajatilor de la stat, dar toto asa toate veniturile....rusine ziaristule care ai fost invatat sa ajungi mare de acei oameni din strada!!!
24 martie 2011, 13:36
Daca salariile sunt confidentiale, faptul ca tu ai in fatza o lista detaliata cu ele este o ilegalitate.
24 martie 2011, 12:13
bravo!un articol impartial, care priveste problema din toate punctele de vedere, scris de un profesionist.continuati tot asa!succes!
24 martie 2011, 01:15
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7777 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3590 lei
GBP
Lira sterlină
5.6840 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9783 lei
XAU
Gramul de aur
203.0272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4404 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9453 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2552 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6394 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.