Blog
“Dezinformări” cu salariile de multe zeci de milioane de lei vechi din învăţământ
Vineri, pe la amiază, Piaţa Revoluţiei din Botoşani… un profesor varsă sute de monede de 1 şi 5 bani în faţa Prefecturii într-un gest ironic la adresa oficialităţilor care întârzie plata salariilor. Îl întreb cum se numeşte şi îmi răspunde. Îl întreb cum a adunat atâta mărunt şi îmi povesteşte despre el şi fiul său. Îl întreb ce predă şi îmi spune că Muzica. Îl întreb ce salariu are şi… nu îmi mai răspunde. De fapt mă întrebă el pe mine: „dar de ce mă întrebi?”. Încerc o explicaţie: „păi pentru asta protestaţi, nu? Pentru salarii, cât trebuie să vă dea şi nu vă dă?”. „E confidenţial!” Şi omul pleacă. Încerc să îi explic că e plătit de la bugetul de stat şi atât timp cât de la prefect la parlamentari, de la primari la poliţişti şi de la consilieri judeţeni la consilieri municipali toată lumea îşi face publice veniturile n-ar trebui să aibă secrete, dar nu mai am cui să-i mai zic asta că profesorul de muzică e deja departe. Şi-a luat mărunţişul şi dus a fost.
Sunt de acum 10 zile de când jurnaliştii botoşăneni redau zilnic, cu lux de amănunte protestul cadrelor didactice. Au scris că au fost umiliţi de autorităţi, l-au pus la zid pe primar că i-ar fi chemat în audienţe în aprilie, au dat în prefect fiindcă a venit cu acea scuză incredibilă precum că nu ştia de problemele salariale, au relatat cum lucrările de refacere a zonei centrale a oraşului au pornit brusc din locul în care trebuiau ei să facă miting. Nici un comentariu că ziariştii ar fi dezinformaţi, că ar scrie prostii, că dau date aiurea, că deformează realitatea. Nu, au prezentat totul corect şi real.
Cam aceiaşi jurnalişti au început însă să publice câteva din salariile personalului din învăţământ. N-au scris nici că-s nesimţite, nici că sunt necuvenite, nemuncite sau alte lucruri de genul acesta. Nu, au dat exemple de câteva salarii de 5.000 – 6.000 de lei care în ziua de astăzi se plătesc (în fine, s-au plătit până luna trecută în educaţie). Ei bine, s-a declanşat o adevărată nebunie. Brusc, aceiaşi jurnalişti, au devenit dezinformaţi, scriu de pe pereţi, furnizează informaţii nereale, extrag din context. O secretară de şcoală care bineînţeles că nu are curajul să îşi dea şi numele ameninţă că o să solicite în instanţă nu ştiu ce diferenţă unui ziarist. Directorul de la Economic trimite şi un soi de drept la replică din care aflăm că salariul său este de „numai” 4.568 de lei şi acela brut, adică nu este 5.870 aşa cum s-a prezentat. Peste toate, după ce vinovaţi pentru că nu şi-au luat lefurile au fost primarul, viceprimarii, prefectul, inspectorii şcolari, Buhăianu, Humelnicu, ministrul şi cred că mai sunt câţiva, de miercuri vinovaţi au început să fie şi jurnaliştii care ar dezinforma populaţia în privinţa lefurilor plătite în educaţie.
Cred că trebuie spuse clar câteva lucruri. Datele prezentate sunt cât se poate de reale şi de oficiale. Sunt state de personal semnate de inspectorul şcolar general, de contabilul şef al IŞJ şi de reprezentanta compartimentului de salarizare al aceluiaşi IŞJ. Sunt şi ştampilate, sunt detaliate pe mai mult de 20 de coloane, de la funcţie, studii sau grad până la salariu de bază sau vechime, deci 100% reale, nu dezinformează nimeni pe nimeni. Presa trebuie să existe pe lumea asta ca să prezinte adevărul de la un capăt la altul şi nu doar partea de adevăr care convine unei persoane, categorii sociale, etc. Cei care dezinformează, prin omisiune ce-i drept, sunt tocmai contabilii, profesorii sau directorii care „uită” să spună pentru ce salarii fac atâta scandal. Poate s-ar putea spune că lefurile de 5.000 – 6.000 de lei sunt excepţii, deşi, de exemplu, 12 cadre de la Laurian au peste 5.000 de lei salariu şi asta nu cred că mai poate constitui o excepţie. Excepţie poate sunt însă cei 300-400 de oameni care protestează în Piaţa Revoluţiei în condiţiile în care educaţia botoşăneană numără de peste 10 ori mai mulţi angajaţi. De ce nu vin oare mai mulţi să protesteze? Or fi oare mulţumiţi? De ce nu vine d-na profesor Sobachi de la Liceul de Arte cu o pancartă cu fluturaşul de salariu? Sau d-na Alexoaei de la aceeaşi unitate? Sau unul din cei 224 de angajaţi din învăţământul din municipiu care au salarii între 4.000 şi 5.000 de lei?
Pentru că, probabil, ar afla şi colegii lor mai prost plătiţi, adică vreo două treimi din acelaşi sistem paradoxal şi nedrept din învăţământul românesc pe care îl părăsesc sau nici nu intră în el pentru că au nişte lefuri de mizerie. Sau pentru că ar afla şi botoşănenii care poate îi compătimesc că nu sunt chiar de plâns. Sau poate pentru că ar realiza toată lumea că bani sunt pentru lefuri în educaţie, numai că ele trebuie reaşezate astfel încât să nu mai existe o prăpastie de zeci de milioane de lei vechi între cei trecuţi de 40 de ani şi cei cu trei-patru ani la catedră.
… Sau poate că ar trebui să se mai impoziteze şi meditaţiile date de profesori dacă tot nu există bani la bugetul de stat că nu sunt nici zece cadre didactice care şi-au declarat venituri la Fisc din activităţi de genul acesta şi vreo 5.000 care predau în şcolile din judeţ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU


Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Loading...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Loading...
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
Esti scirbos!Citeste art.158 din Codul Muncii-SALARIILE SUNT CONFIDENTIALE!bre,impartialule...Cit despre ce ai tu semnat si parafat sub nas de la portocaliii locali...sunt STATE DE FUNCTII,nu STATE DE PLATA !Atata vreme comentati sume brute ca si cum ar fi nete se cheama pe romaneste:DEZINFORMARE!
24 martie 2011, 20:29
cred ca ar trebui o testare SERIOASA la intrarea in scoala: esti bogat? esti destept? ai cu ce trai? iti lasa TATA afacerea? INTRA! Poti sa iti iei HARTIA de absolvire de la COSUL DE GUNOI! tu ai asigurata reusita in viata! ESTI cool!!!!!!!!!!!!!
24 martie 2011, 16:34
daca tot publicati si aveti statele de ce nu le publicati in totalitate sau procentual...cati sunt cu salarii peste 3000, cit sunt cu salarii peste 2000 cati sunt cu salarii peste 1000 si cati sunt sub 1000 lei...si apoi publicati si salariile de la regii, ale tuturor angajatilor de la stat, dar toto asa toate veniturile....rusine ziaristule care ai fost invatat sa ajungi mare de acei oameni din strada!!!
24 martie 2011, 13:36
Daca salariile sunt confidentiale, faptul ca tu ai in fatza o lista detaliata cu ele este o ilegalitate.
24 martie 2011, 12:13
bravo!un articol impartial, care priveste problema din toate punctele de vedere, scris de un profesionist.continuati tot asa!succes!
24 martie 2011, 01:15
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.