Blog
Finul lui Portariuc de pe Aleea Limbilor Dulci
logo botosaneanul vertical „Trecutul rămâne cu faptele, în timp ce prezentul este hrănit cu promisiunile despre viitor. Astăzi, toţi îşi fac imagine spunând ce vor face mâine. Iar mâine vor povesti ce vor face poimâine”.
Am citat din editorialul lui Ion M.Ioniţă, redactor şef al revistei „Historia”, gândindu-mă că, pentru unii botoşăneni, tineri şi bine ancoraţi în realităţile politice ale vremurilor pe care le trăim, mâine şi chiar poimâine a devenit de ceva vreme astăzi. Au reuşit să ardă etapele şi să ajungă la 20 – 30 de ani acolo unde alţii nu acced nici măcar în pragul pensionării.
Sunt acei tineri care au priceput din fragedă vârstă că în această ţară şi în acest judeţ există o cale deloc dreaptă, dar totuşi netedă, rapidă şi teribil de eficientă de a parveni. Sunt strada Linguşelii, bulevardul Pupincurismului, ori Aleea Limbilor Dulci.
De câteva săptămâni tot scriem despre incredibilele coincidenţe prin care copiii, fraţii, prietenii, colegii, nepoţii, finii potenţaţilor judeţului şi ai urbei capătă posturi cheie la stat. Brusc, după ce tata, unchiul, mama, vărul, au devenit preşedinţi, primari, parlamentari, consilieri, cancelari, puştimea a devenit teribil de inteligentă şi de pricepută în toate cele. La municipiu posturile cheie scoase la „concurs” (ciudat mai sună chestia asta) au fost căpătate de pilele lui Ovi, omul care promitea tocmai eliminarea nepotismelor. La CJ toate CA-urile sunt asfixiate de copiii teribili ai liberalilor, la ce e acolo trebuie să mulţumim Cerului că, deocamdată, mezinul familiei împărăteşti se gândeşte ce-o să facă la liceu, adică încă nu poate fi pus nicăieri director.
Uitaţi-vă la PSD! Aproape că nu există şef la tineret fără un „monstru sacru” în spate, de la lidera lansată în politică de unchiul Bădia Conţac la secretarul care conduce maşina senatoarei. Şi aici, şi la PNL o mulţime s-au oploşit pe la tot felul de cabinete; de preşedinte, de parlamentar, de primar. Au înţeles de foarte tineri că, dacă vrei să capeţi un post pe la stat, vreo funcţie prin partid, e musai să te dai bine pe lângă un dinozaur. Mai contează că acum câteva luni din panaramă şi curvă n-o mai scoteai pe prima doamnă a Botoșanilor? Nu, acum întâia femeie are o privire senină...
[[banner]]
Şi la ce exemple au în partid este cât se poate de firesc să gândească aşa. Păi cine conduce PSD-ul acum la Botoşani? Andrei Dolineaschi, băieţaşul care i-a cărat la propriu mapa lui Miky Şpagă şi Ovidiu Portariuc, fiul lui Gheorghe, om cu state vechi într-ale social-democraţiei… Iar cine conduce acum PNL nu era nici măcar conte sau prinţ la curtea Regelui Liviu.
Acum câteva zile m-a sunat un tânăr dintr-ăsta ajuns mare şef doar după ce prietenul i-a ajuns la rândul lui mare demnitar ca să-mi spună cât de supărat e fiindcă are el nu ştiu câte facultăţi, mastere, cursuri, specializări. I-am spus că în Botoşani sunt sute, poate chiar mii de tineri, cel puţin la fel de pregătiţi, cu la fel de multe studii ca şi el, dar care o să îmbătrânească şi n-o să prindă un asemenea post pentru simplul motiv că nu sunt pila nimănui. Sau pentru că, pur şi simplu, refuză să pupe în fund, să linguşească, să dea limbi dulci pentru o funcţie.
Unii dintre ei, îngreţoşaţi de sistemul clientelar din România, îşi forţează destinul în străinătate, într-o lume în care poţi să fii şi fiul preşedintelui, cancelarului, ministrului, parlamentarului, dacă nu eşti pregătit prefosional (şi nu politic) nu ai nici o şansă.
Alţii rămân în ţară sperând că odată şi odată şi pentru ei mâine va fi azi. Până atunci se gândesc însă cum ar fi fost dacă erau finul lui Portariuc sau fratele lui Ţurcanu…
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Tineretul lui Țurcanu, de la fiul lui Grigoraș la consilierii de la cabinet, ajung mari șefi mari la „Apă” 
Băiatul „cancelarei” a reuşit ce n-au putut comisarii şefi: Dan Lucian Afrăsânei a intrat în Direcţia de Combatere a Fraudelor după o ciudăţenie de concurs
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Visez, nu mă treziţi
Poporul român trăieşte un vis profund de vreo două săptămâni, de când a început campania electorală.Cică se taie 100 şi ceva de taxe şi, drept premiu, vor creşte salariile.
Raspuns pentru marele nostru editorialist...sa ne reamintim versurile marelui nostru poet national Mihai Eminescu si sa reflectam..."GlossăVreme trece, vreme vine,Toate-s vechi şi nouă toate;Ce e rău şi ce e bineTu te-ntreabă şi socoate;Nu spera şi nu ai teamă,Ce e val ca valul trece;De te-ndeamnă, de te cheamă,Tu rămâi la toate rece.Multe trec pe dinainte,În auz ne sună multe,Cine ţine toate minteŞi ar sta să le asculte?...Tu aşează-te deoparte,Regăsindu-te pe tine,Când cu zgomote deşarteVreme trece, vreme vine.Nici încline a ei limbăRecea cumpăn-a gândiriiÎnspre clipa ce se schimbăPentru masca fericirii,Ce din moartea ei se naşteŞi o clipă ţine poate;Pentru cine o cunoaşteToate-s vechi şi nouă toate.Privitor ca la teatruTu în lume să te-nchipui:Joace unul şi pe patru,Totuşi tu ghici-vei chipu-i,Şi de plânge, de se ceartă,Tu în colţ petreci în tineŞi-nţelegi din a lor artăCe e rău şi ce e bine.Viitorul şi trecutulSunt a filei două feţe,Vede-n capăt începutulCine ştie să le-nveţe;Tot ce-a fost ori o să fieÎn prezent le-avem pe toate,Dar de-a lor zădărnicieTe întreabă şi socoate.Căci aceloraşi mijloaceSe supun câte există,Şi de mii de ani încoaceLumea-i veselă şi tristă;Alte măşti, aceeaşi piesă,Alte guri, aceeaşi gamă,Amăgit atât de-adeseNu spera şi nu ai teamă.Nu spera când vezi mişeiiLa izbândă făcând punte,Te-or întrece nătărăii,De ai fi cu stea în frunte;Teamă n-ai, căta-vor iarăşiÎntre dânşii să se plece,Nu te prinde lor tovarăş:Ce e val, ca valul trece.Cu un cântec de sirenă,Lumea-ntinde lucii mreje;Ca să schimbe-actorii-n scenă,Te momeşte în vârteje;Tu pe-alături te strecoară,Nu băga nici chiar de seamă,Din cărarea ta afarăDe te-ndeamnă, de te cheamă.De te-ating, să feri în laturi,De hulesc, să taci din gură;Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,Dacă ştii a lor măsură;Zică toţi ce vor să zică,Treacă-n lume cine-o trece;Ca să nu-ndrăgeşti nimică,Tu rămâi la toate rece.Tu rămâi la toate rece,De te-ndeamnă, de te cheamă;Ce e val, ca valul trece,Nu spera şi nu ai teamă;Te întreabă şi socoateCe e rău şi ce e bine;Toate-s vechi şi nouă toate:Vreme trece, vreme vine."
8 noiembrie 2013, 08:40
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
15 noiembrie 2019
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.