Blog
Omul cu pantalonii udaţi pe dânsul
Botosaneanul sigla 2 „Rusu Maria şi sora sa Rusu Sabina, arestate pe 7 aprilie anul curent au fost bătute până când lui Rusu Maria i-a plesnit timpanul urechii stângi, din care îi curge puroi şi a avut o hemoragie timp de două luni. Sora Sa, Sabina, arestată pentru simplul motiv că s-a aflat în casă cu Maria, fiind gravidă, a avortat. Şi azi este bolnavă în pat, la Penitenciar şi de atunci hemoragia nu mai încetează”.
Citatul face parte dintr-un raport al Securităţii Suceava încheiat înainte de 22 decembrie1989 şi publicat de istoricul Marius Oprea în volumul „Banalitatea răului”. Raportul respectiv descria rece, tocmai ca pe o banalitate, starea a două femei ajunse în puşcăriile comuniste şi supuse unor chinuri groaznice. Ajunseseră acolo probabil ca urmare a unor „turnători”...
Am redat acest citat, elocvent pentru tratamentul la care sute de mii de români au fost supuşi în beciurile Securităţii, ca o încercare de aducere aminte a unor vremuri pe care unii dintre noi chiar le-au trăit, iar alţii, tot mai mulţi, le ştiu din cărţi, reviste, emisiuni, din poveştile părinţilor şi bunicilor.
Şi asta pentru că, a nu ştia câta oară în cei peste 14 ani de presă, am dat peste nişte oameni care încearcă din răsputeri să minimalizeze rolul unui turnător. Am scris despre zeci de astfel de oameni, de la primari şi lideri sindicali, până la parlamentari şi şefi de instituţii, care puşi în faţa evidenţei, a actelor, nu şi-au mai putut nega apartenenţa la fostul organ de respresiune comunist, dar care, fără nici o excepţie, au negat că ar fi făcut vreodată rău cuiva. Mereu, mereu, aceeaşi placă... ofiţerii Securităţii au apărat ţara (de cine...?), informatorii, turnătorii, colaboratorii au ajuns artificial în scriptele Securităţii, ba fiindcă aveau o rudă în străinătate, ba că aveau arabi în căminul de la facultate, ba că ei n-au dat nici o notă informativă, au scris securiştii în locul lor şi le-au trecut numele.
Nu am întâlnit un om într-atâtea zeci, repet, un singur om, care să fi spus: da’ d-le mi-am pârât vecinul, colegul, ruda. Din cauza unor turnători ca ei zeci, sute de mii de români, au fost bătuţi, siluiţi, schingiuţi, chiar omorâţi în beciurile Securităţii, în lagărele de muncă, în puşcăriile comuniste. Sau, dacă ne luăm după poziţiile securiştilor şi turnătorilor, s-o fi schingiuit oamenii singuri, de plictiseală. 
Să vii şi să întrebi, la 23 de ani de la revoluţie sau ce-o fi fost atunci, „ce-i puteţi reproşa profesional?” unui turnător este ca şi cum pe un manager de fabrică de confecţii care dă de două decenii numai salarii minime pe economie, iar el are o avere cât n-adună toţi muncitorii lui în vreo 20 de vieţi, l-ai întreba... acelaşi lucru. Poţi să îi reproşezi ceva profesional? Cum rămâne însă cu moralitatea?
Marea dramă a României post revoluţionare o reprezintă neadoparea unei legi a lustraţiei care să fi îndepărtat din faşă orice picior de nomenclaturist, turnător şi securist din posturile cheie. Însă legea ar fi trebuit aprobată tocmai de cei care apucaseră deja să se prindă zdravăn de fotoliile Puterii.
Astfel au ajuns să capete un tupeu şi o nesimţire fără margini. În acest fel este posibil ca la 23 de ani de la revoluţie să se susţină cu atâta obrăznicie un turnător pentru un post cheie în administraţia locală.
Au curs ieri telefoanele cu oameni care ne-au transmis „i-aţi tras-o, nu-l mai pune director”.
Nu este izbânda noastră, este izbânda unora ca Maria şi Sabina Rusu, care de acolo de unde sunt, mai taie un turnător de pe listă.
Asta chiar dacă omul care a declanşat tot scandalul „făcea pe el în pantaloni pe vremea comuniştilor”, după cum îi reproşa cel mai mare manager din confecţii care a existat, există şi va exista vreodată pe aceste meleaguri, după un principiu potrivit căruia, dacă nu ai trăit măcar vreo 30 de ani în comunism, atât cât să îţi baţi joc apoi încă 20 de ani în democraţie de sute şi sute de oameni, nu ai voie să ai vreo părere despre acele timpuri.
Gândindu-ne că nici el n-a trăit Al Doilea Război Mondial şi totuşi vorbeşte despre Hitler şi Antonescu şi că nici „băieţelul” lui drag şi blond, ieşean când e vorba de familie, botoşănean dacă-i de-o candidatură, n-a trăit decenii de regim totalitar, gândindu-ne că nici românii care l-au votat pe Ştefan cel Mare şi Sfânt drept cel mai mare român, n-au mers vreodată la oaste cu el, ne-am permis şi noi să scriem despre încă un turnător...
Noi ăştia, care aşa cum ne spuneţi voi criptocomuniştilor, făceam în pantaloni pe vremea PCR-ului, mai lăsaţi-ne... Să faci în pantaloni când eşti copil e o banalitate (şi nu a răului), dar să-i ai uzi toată viaţa de teamă că o să-ţi iasă odată şi odată dosarul la suprafaţă... cum e oare?
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Dincolo de toate astea, stăteam şi mă gândeam, dacă atunci când este filmat omul are un asemenea limbaj, dacă în timpul unei şedinţe de Consiliu Local spunea iar ceva de genul „crezi că fac pe mine?” (poate chiar are nişte probleme de genul acesta…), vă imaginaţi cum le vorbeşte angajaţilor…? Că de plătit cam ştim cum îi plăteşte. Şi când te gândeşti că un asemenea om e „tatăl politic” al primarului, sfătuitorul lui number one…
CITEŞTE ŞI:
REMEMBER : Botoşani – 20 de ani sub papucul securiştilor şi turnătorilor
 Comuniştii de ieri, parlamentarii, consilierii, directorii democraţiei de astăzi – cum ridicau osanele lui Ceauşescu liderii politici de după revoluţie
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Visez, nu mă treziţi
Poporul român trăieşte un vis profund de vreo două săptămâni, de când a început campania electorală.Cică se taie 100 şi ceva de taxe şi, drept premiu, vor creşte salariile.
Opaaaaa Deci numai italienii pot sa faca afaceri in Romania . La romani nu da voie SRI !!! Acum stim .....
12 iulie 2013, 10:32
Mai comunistilor - de cand oamenii de afaceri trebuie sa va dea voua socoteala ? Fiecare se descurca cum poate . Asta este capitalismul ! Traiasca America ! Cui nu-i convine sa plece !
12 iulie 2013, 10:03
conform legii din romania un intreprinzator care incalca normele privitoare la conditiile decente de munca ale unui angajat este infractor,unul care tine sute,repet SUTE de confectioneri la 50 de grade vara fara aidoma unor negri de pe plantatiile sudiste din America secolului nouasprezece este om de afaceri...
12 iulie 2013, 09:05
Mai imbecilule care esti crima nu e sa faci profit,crima este sa te lafai ca un nabab iar cei care te slujesc in conditii inumane sa intinda de la o luna la alta 150 de euro dobitocule,suntem unde suntem datorita unor capitalisti ca tine...
12 iulie 2013, 08:28
Felicitari pentru consecventa, dom Sergiu! Spre finalul epocii in care se suferea de foame, si priveam la TV doar doua ore pe zi, transmitandu-se numai imnuri despre Ceausescu, tractoare in brazda si lupta pentru pacea lumii (?) (pentru ca doar in orele acelea romanii aveau curent la prize), atmosfera morala devenise irespirabila. Romania devenise un imens ospiciu, in care oameni ca Egner ne tratau cu "o epoca de aur". A fost cumplit, inuman. Primarul Portariuc greseste ca ofera functii publice unor astfel de oameni. Nici macar la ANRSC n-ar trebui sa lucreze astfel de specimene. Ca si-acolo, saracu' Egner, turnator dovedit, e tinut tot pe bani publici. Iar asta dupa ce i s-a dat Bomatexul de pomana (tot confectii, tot confectii, da-da) iar el, marele manager pe banii altora, managerul caruia nu i se poate reprosa nimic profesional, l-a falimentat rapid. De fapt, gafa este a lui Tincu, care demonstreaza inca o data ca, desi este un manager bun in confectii, in politica mai trebuie sa-nvete. De fapt, gafele: intai numirea lui Egner, apoi sustinerea publica.
12 iulie 2013, 00:19
80% au votat schimbarea pana la capat. De asta au parte acum, cu varf si indesat. Daca e pana la capat, atunci pana la capat sa fie. Alta data sa votati cu capul.
11 iulie 2013, 18:57
Adica in Romania n-am dreptul la profit ? Ridicam in slavi clasa muncitoare ? Balau esti un ipocrit si jumatate ! Te iei de informatori dar nu vb nimic despre sistem si Securitate, pe de alta parte e ceva bun sa lucrezi cu SRI - Lucian Alecsa ..... Avem nevoie de nvestitori dar nu avem nevoie de oameni de afaceri :))) Esti simpatic puisor .Cat costa dedicatia ?
11 iulie 2013, 16:19
Tatal politic al Primarului este TINCU
11 iulie 2013, 10:02
Felicitari pentru articol! Scris intr-adevar cu har.
11 iulie 2013, 09:41
despre cine-i vorba,numele mic,ca vreu sa-i platesc slujbe sa-i lege Dumnezeu limba spurcata ?
11 iulie 2013, 09:28
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
15 noiembrie 2019
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.