Blog
SCRIE SCRIITORUL : Legionarii de ieri, teribiliştii de astăzi
Puţină lume ştie că în România există un partid legionar, având  substanţa ideologică a celui interbelic la pupitrul căruia s-au perindat câteva nume sonore, care au trasat câteva tuşe evidente pe fizionomia acestui popor, este vorba despre Corneliu Zelea Codreanu şi apoi Horia Sima.
„Progenitura” acestui partid  a intrat după ’90 pe uşa din spate a scenei politice, putem spune chiar că prin efracţie, deoarece ai noştri politicieni, fiind foarte prudenţi, au dat o ordonanţă în 2002, prin care interzicea înfiinţarea formaţiunilor politice de natură extremistă, xenofobă sau neonazistă. Ştim foarte bine că după revoluţie au fost câteva încercări timide de reactivare a Mişcării Legionare, dar cam toate au murit din faşă, doar cel al lui Corneliu Vadim Tudor şi-a dat în petic câţiva ani buni, numai că acum e în prag să închine steagul.
Analiştii politici au afirmat, şi pe bună dreptate, că aerul secolului XXI este toxic naţionalismului extremist, mai toate partidele cu acest profil se sufocă, până când şi cel din Germania e în pragul colapsului. Când vine vorba despre globalizare, naţionalismul nu mai poate avea conotaţii politice, ci doar o înţelegere pur conservatoare, de „ermetizarea” a entităţii prin cultivarea şi exprimarea valorilor naţionale. Istoria ne învaţă că e mai simplu să asimilezi un popor decât să-l decimezi. Partidul despre care vom face vorbire a apărut în 1993 şi are o denumire cât se poate de paşnică, nimeni nu ar bănui că ar purta o faţă pur legionară, se numeşte Partidul pentru Patrie sau PPP, revendicându-l pe Horia Sima drept părinte spiritual. Liderii acestui partid se laudă c-ar  continua tradiţia lui Horia Sima. Bazaconii. Un lucru e cert, în spatele acestui aşa zis partid se ascund nişte teribilişti, care nu fac decât să-şi manifeste frustrările dând buzna din când în când pe scena politică şi exhibiţionându-se ca nişte bufoni.
Dacă îmi aduc bine aminte acum câţiva ani Partidul „Noua Dreaptă” avea câţiva simpatizanţi şi la Botoşani, numai că erau nişte bramburiţi care habar nu aveau ce înseamnă naţionalismul autentic, încercau prin toate mijloacele să-l „înscrie” şi pe Mihai Eminescu la mişcarea lor heirupistă, speculând şi interpretând, după bunul lor plac, câteva versuri ale marelui poet. De 15 ianuarie a fiecărui an câţiva tinerei îmbrăcaţi în verde vin şi depun coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa teatrului, încercând în acest fel să fie luaţi în seamă. Apelativul de „camarad”, cu care se adresează între ei, sună desuet şi oricum nu mai are ecou în sufletul românului. Acel domn Bogdan Zamfirache, care acum câţiva ani s-a dat mare  lider al Partidului „Noua Dreaptă” - filiala Botoşani, acum bâzâie să formeze un „cuib” legionar, adică un PPP de Botoşani. Ce-i drept, s-a mai maturizat între timp, dar încă mai suferă de infantilism politic. Într-o zi a încercat să mă convingă că are foarte mulţi simpatizanţi şi că într-o perioadă de criză un asemenea partid poate prinde rădăcini şi schimba faţa României. Zău? Unde mai pui că se laudă ca având  legături de prietenie cu urmaşi de-ai lui Corneliu Zelea Codreanu şi ai Nicadorilor, cei care l-au asasinat pe I.G Duca în 1933. În momentul de faţă România numai de aşa ceva nu are nevoie.
Lucian ALECSA
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Loading...
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Loading...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ai citit si mataluta articolul din evenimentul zilei si gata hop si dumneata sa dai cu batul in balta.Intai informeazate si dupa aceea sa scri .Da Doamne mintea romanului cea de pe urma!
13 noiembrie 2010, 18:01
Prietene, daca tot te-ai hotarat sa fii pe cont propriu, scrie corect! Noua Dreapta este o miscare patriotica, nu un partid politic! Amesteci PPP-ul cu ND-ul de parca ai fi la loto-prono! Pana la urma, care este problema ta? Esti cumva frustrat ca noi ne zbatem sa ducem mai departe idealurile bunicilor nostri? Ai vreo problema ca il comemoram pe Mihai Eminescu? Pentru cultura ta generala afla ca site-ul http//www.mihai-eminescu.net este al NOii Drepte.
9 noiembrie 2010, 23:00
Lucian ALECSA esti cam varza!! slab artcicol
9 noiembrie 2010, 14:09
eseul este incitant, pputini stiu ca uneori sub masca ironiei se ascund adevaruri periculoase pentru tara si pentru cei din jur. Am auzit de o asemenea filiala la Botosani, nu-i agresiva sau periculoasa, deocamdata, dar ...
9 noiembrie 2010, 11:34
Sustin ce a scris Nicolae. Domnu` "ziarist",daca as fi responsabil cu fituica te`as pune sa maturi frunzele din redactie vreo unspe` saptamani pentru "articolul" asta.
9 noiembrie 2010, 09:46
Articol plin de insulte gratuite si inexactitati, denota ignoranta crasa in care se gaseste autorul, precum si un caracter de doi bani. Mult succes in continuare in cariera jurnalistica...
9 noiembrie 2010, 08:51
exista ppp, exista numai simpatiyanti ai lui Sima, cat de curad va exista si la Botosani o filiala a acestui partid adevarat.
9 noiembrie 2010, 08:26
in afara faptul ca aceste articol este scris in mod ironic, ceea ce este de asteptat de la presa zemeflista ce exista in romania, este plin de inexactitati...nu exista in romania partidul noua dreapta, noua dreapta exista inregistrata ca ong...ND nu are nici o legatura cu PPP, si apoi PPP se regaseste spiritual in corneliu zelea codreanu si nu in horia sima...autorul nu s-a informat corect, sau mia deloc sa fim mai exacti, facand confuzie! ca se vehiculeaza a fi doua liniii legionare asa este, cea a lui codreanu, si dupa moartea sa cea a lui sima! insa nu exista linia doar a lui sima...exista cei ce il recunosc doar pe codreanu si cei ce il recunosc ca atat pe codreanu cat si pe sima...aceste informatii vi le da unul din botosani, membru ND, e drept de cativa ani nu mai sunt rezident in Bt, terbibilist cu 2 facultati dintre care una in afara!
9 noiembrie 2010, 02:23
Din ce ai scris cu manuta ta nu rezulta ca acesti tineri ar face ceva ilegal, bine-nteles daca ne lasam dusi de valul PDL, PSD+PC R, PNL si alte partide de la putere, ai spune ca suntem intr-o tara prospera. Numai ca nu e asa, domnule scriitor, iar daca fiecare face ce poate sa trezeasca intr-un fel constiinta traditionala romaneasca si sa rupem barierele in care ne incatuseaza puterile de pana acum, asta inseamna ca in sinea noastra suntem impacati, iar majoritatea se duce dupa cum bate vantu(sorin ovidiu!). Scuze, dar esti prost informat in cazul"partidului"Noua Dreapta- nu exista asa ceva...Intr-adevar suntem o tara usor de dezbinat, unitate ne trebuie...Doamne ajuta pe romani...
9 noiembrie 2010, 00:36
acest bogdan zamfirache e o pacoste de incult si betiv care se da mare ca ar fi nepot de pe mama de unuia din fratii lui Zelea Codreanu. Garantez ca este un minciunos si un fricos
8 noiembrie 2010, 19:51
acest bogdan zamfirache e o pacoste de incult si betiv care se da mare ca ar fi nepot de pe mama de unuia din fratii lui Zelea Codreanu. Garantez ca este un minciunos si un fricos
8 noiembrie 2010, 19:51
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
”Iată suntem la Primăria Botoșani în echipă completă, după ce au fost aleși cei doi viceprimari pe care îi cunoașteți, nu este cazul să-i mai prezint. Am venit cu echipa de viceprimari cărora le-am delegat atribuțiile și ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8703 lei
USD
Dolarul SUA
4.0980 lei
CHF
Francul elveţian
4.4902 lei
GBP
Lira sterlină
5.4738 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9296 lei
XAU
Gramul de aur
239.0541 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3487 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0107 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1440 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1855 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6542 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.5 o C
Dorohoi
2.7 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
3.3 o C
Saveni
2.5 o C
Ştefăneşti
3.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.