Blog
Teatrul concedierilor la stat

Pînă la urmă sectorul privat va duce aproape exclusiv în spate marea disponibilizare. De fapt, o duce de vreun an şi jumătate, de cînd numărul şomerilor s-a dublat, iar aproape toţi provin de la agenţi economici din afara sectorului de stat. Vreo 6.000 de botoşăneni au ajuns pe drumuri şi n-am auzit un glăsicior de lider sindical, n-am văzut o pichetare, o pancartă, o listă a ruşinii, adică un protest acolo, ceva de genul ăsta. Cu toţii au devenit însă foarte vocali, virulenţi, ofuscaţi, nervoşi, enervaţi cînd a venit timpul concedierilor la stat. Brusc spiritul sindical i-a înaripat, şi-au dat mîna, au făcut mitinguri, caricaturi, au plecat să facă scandal şi la Bucureşti, greve şi tot tacîmul.

Iniţial am crezut că acţiunile lor nu vor avea cine ştie ce finalitate. Timpul începe însă să ne arate că nu e chiar aşa. Disponibilizările la stat sînt încă foarte puţine şi s-ar părea că aşa vor rămîne. Doar vrei patru primării ar avea prea mult personal, iar cei aflaţi peste normă au fost deja liniştiţi. Primarul de Botoşani, ca şi cel de Săveni, au făcut oferte de criză, adică ei au în instituţii oameni mult sub ceea ce prevede legea şi pot transfera de la cei cu surplus. Cu alte cuvinte, propriu-zis nu se face nici o disponibilizare şi deci nici o economie, doar se vor muta nişte oameni de la o unitate a statutului la alta. Sau, cazul Dorohoiului, o direcţie a municipalităţii se transformă în societate comercială la care tot Consiliul Local e acţionar. Aşadar, mult clamata de către Guvern diminuare a cheltuielilor nu prea va avea loc. Doar se vor muta cheltuielile dintr-un loc în altul.

Este o rezolvare tipic românească a problemei, adică ne facem că facem concedieri. Totul e să se încadreze fiecare instituţie în limitele legii, nici într-un caz să se intre în spiritul acesteia, adică să se micşoreze cu adevărat cheltuielile în aparatul de stat.

Nu este însă prima dată cînd se întîmplă aşa ceva. Îmi amintesc că în perioada în care PSD-ul se afla la guvernare (chiar, ce ciudat sună chestia asta acum...), iar România se afla în proces de aderare, i se reproşa la negocieri că, în comparaţie cu ţările deja membre ale UE, numărul locuitorilor din mediul rural este prea mare faţă de populaţia urbană. Ce soluţie a găsit Octav Cozmîncă, tartorele administraţiei publice locale de la acea dată? A ajutat la accesarea unor fonduri uriaşe care să dezvolte oraşele şi să atragă forţă de muncă de la sate şi să crească astfel populaţia urbană? Prostii... A făcut pe hîrtie o mulţime de comune oraşe. Cînd s-a întîlnit iarăşi cu „europenii” procentul orăşenilor crescuse deja ca Făt Frumos, într-un an cît alţii în zece. Şi uita aşa s-a mai îndeplinit o condiţie de aderare la UE. Ce a mai contat că, de exemplu, singurul lucru care l-au resimţit orăşenii pîrîţi de la Flămînzi, Bucecea sau Ştefăneşti a fost creşterea taxelor şi impozitelor pentru că, na, viaţa la oraş costă.

Şi teatrul ăsta cu disponibilizările o să coste. Din nefericire nota de plată o achită tot privatul.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Visez, nu mă treziţi
Poporul român trăieşte un vis profund de vreo două săptămâni, de când a început campania electorală.Cică se taie 100 şi ceva de taxe şi, drept premiu, vor creşte salariile.
Firma serioasa cu peste 9 ani de experienta selectam personal  in toata tara,  fara calificare, in vederea angajarii in functiile de  coordonatori agenti de promovare si agenti promovare . Posibilitate de munca si in regim part-time.  Se ofera instruire si asistenta GRATUIT . Salarizare 800 - 3.900 RON/LUNA , in functie de seriozitatea si munca depusa. Pentru detalii si inscriere la cursul oferit de firma noastra va asteptam cu un mail pe adresa : [email protected]
3 august 2010, 20:34
Domnule Balascau lideri de sindicat din mai toate institutile deconcentrate sunt protejati in cazul disponibilizarilor sau multi sau batut pentru ocuparea acestui post pentru a avea locul de munca asigurat. La noi ca la nimeni daca incerci acum niscai actiuni sindicale ti se reproseaza ca majoritate au concedi sau sunt programati in concedi. Acest lucru se intampla chiar si la firmele private liderilor de sindicat li sau dat un post caldut bine platit si miscarea sindicala se rezuma numai la declarati . Salariati ar trebui sai ia la intrebari de ceia ce se intampla in miscarea sindicala , bacsa ca si la nivel national asa zisi lideri ai federatilor sau confederatilor au alte preucupari acum doar e vara e sezonul litoralului dar nu romanesc ca nu le mai place il prefera pe cel din Turcvia,Cipru,Grecia sau zonele mai iundepartate ferite de ochi amaratilor de sindicalisti.Cred ca ne meritam soarta , fiecare incearca prin en artifici sasi pastreze locul de munca ca in speranta ca lideri de sindicat vor sari sai apere e mai greoi acum fac dosare le pun in instanta si spun ca siau facut datoria si apoi rezultatul depinde de cine judeca . Sun multe de spus dar e un proverb gura bate .........
29 iulie 2010, 10:23
Un articol de calitate, bzat pe realitatile romanesti. Felicitari!
28 iulie 2010, 08:13
Draga Sergiu,Nu ai dreptate. Sa vezi ce urmeaza in urmatoarele 30 zile. Pentru confirmare da-mi un email si discutam.
28 iulie 2010, 06:18
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.