Blog
Teatrul concedierilor la stat

Pînă la urmă sectorul privat va duce aproape exclusiv în spate marea disponibilizare. De fapt, o duce de vreun an şi jumătate, de cînd numărul şomerilor s-a dublat, iar aproape toţi provin de la agenţi economici din afara sectorului de stat. Vreo 6.000 de botoşăneni au ajuns pe drumuri şi n-am auzit un glăsicior de lider sindical, n-am văzut o pichetare, o pancartă, o listă a ruşinii, adică un protest acolo, ceva de genul ăsta. Cu toţii au devenit însă foarte vocali, virulenţi, ofuscaţi, nervoşi, enervaţi cînd a venit timpul concedierilor la stat. Brusc spiritul sindical i-a înaripat, şi-au dat mîna, au făcut mitinguri, caricaturi, au plecat să facă scandal şi la Bucureşti, greve şi tot tacîmul.

Iniţial am crezut că acţiunile lor nu vor avea cine ştie ce finalitate. Timpul începe însă să ne arate că nu e chiar aşa. Disponibilizările la stat sînt încă foarte puţine şi s-ar părea că aşa vor rămîne. Doar vrei patru primării ar avea prea mult personal, iar cei aflaţi peste normă au fost deja liniştiţi. Primarul de Botoşani, ca şi cel de Săveni, au făcut oferte de criză, adică ei au în instituţii oameni mult sub ceea ce prevede legea şi pot transfera de la cei cu surplus. Cu alte cuvinte, propriu-zis nu se face nici o disponibilizare şi deci nici o economie, doar se vor muta nişte oameni de la o unitate a statutului la alta. Sau, cazul Dorohoiului, o direcţie a municipalităţii se transformă în societate comercială la care tot Consiliul Local e acţionar. Aşadar, mult clamata de către Guvern diminuare a cheltuielilor nu prea va avea loc. Doar se vor muta cheltuielile dintr-un loc în altul.

Este o rezolvare tipic românească a problemei, adică ne facem că facem concedieri. Totul e să se încadreze fiecare instituţie în limitele legii, nici într-un caz să se intre în spiritul acesteia, adică să se micşoreze cu adevărat cheltuielile în aparatul de stat.

Nu este însă prima dată cînd se întîmplă aşa ceva. Îmi amintesc că în perioada în care PSD-ul se afla la guvernare (chiar, ce ciudat sună chestia asta acum...), iar România se afla în proces de aderare, i se reproşa la negocieri că, în comparaţie cu ţările deja membre ale UE, numărul locuitorilor din mediul rural este prea mare faţă de populaţia urbană. Ce soluţie a găsit Octav Cozmîncă, tartorele administraţiei publice locale de la acea dată? A ajutat la accesarea unor fonduri uriaşe care să dezvolte oraşele şi să atragă forţă de muncă de la sate şi să crească astfel populaţia urbană? Prostii... A făcut pe hîrtie o mulţime de comune oraşe. Cînd s-a întîlnit iarăşi cu „europenii” procentul orăşenilor crescuse deja ca Făt Frumos, într-un an cît alţii în zece. Şi uita aşa s-a mai îndeplinit o condiţie de aderare la UE. Ce a mai contat că, de exemplu, singurul lucru care l-au resimţit orăşenii pîrîţi de la Flămînzi, Bucecea sau Ştefăneşti a fost creşterea taxelor şi impozitelor pentru că, na, viaţa la oraş costă.

Şi teatrul ăsta cu disponibilizările o să coste. Din nefericire nota de plată o achită tot privatul.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-au băgat 7 milioane de euro în Centrul Vechi ca să duduie manelele și să urinăm biserica lui Eminescu?
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Pușcăria Botoșani
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Când are interes își ridică fusta
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
Botoșăneanul... ziua în care am împlinit 10 ani
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
O mare rugăminte pentru toți cu #ȘîEu care vor autostrăzi
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
O întrebare de bun simț, ca de la finul Gigi la nașul Gică: L-ați vândut pe Oaidă ori ați vândut play-off - ul?
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
Chiar e nevoie de o tragedie ca să scoateți monștrii ăștia de pe străzile orașului?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea privind țeapa trasă de Guvern cu Autostrada Moldovei, raportată la Facebook şi eliminată
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
inpuff.ro
Loading...
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Loading...
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Firma serioasa cu peste 9 ani de experienta selectam personal  in toata tara,  fara calificare, in vederea angajarii in functiile de  coordonatori agenti de promovare si agenti promovare . Posibilitate de munca si in regim part-time.  Se ofera instruire si asistenta GRATUIT . Salarizare 800 - 3.900 RON/LUNA , in functie de seriozitatea si munca depusa. Pentru detalii si inscriere la cursul oferit de firma noastra va asteptam cu un mail pe adresa : [email protected]
3 august 2010, 20:34
Domnule Balascau lideri de sindicat din mai toate institutile deconcentrate sunt protejati in cazul disponibilizarilor sau multi sau batut pentru ocuparea acestui post pentru a avea locul de munca asigurat. La noi ca la nimeni daca incerci acum niscai actiuni sindicale ti se reproseaza ca majoritate au concedi sau sunt programati in concedi. Acest lucru se intampla chiar si la firmele private liderilor de sindicat li sau dat un post caldut bine platit si miscarea sindicala se rezuma numai la declarati . Salariati ar trebui sai ia la intrebari de ceia ce se intampla in miscarea sindicala , bacsa ca si la nivel national asa zisi lideri ai federatilor sau confederatilor au alte preucupari acum doar e vara e sezonul litoralului dar nu romanesc ca nu le mai place il prefera pe cel din Turcvia,Cipru,Grecia sau zonele mai iundepartate ferite de ochi amaratilor de sindicalisti.Cred ca ne meritam soarta , fiecare incearca prin en artifici sasi pastreze locul de munca ca in speranta ca lideri de sindicat vor sari sai apere e mai greoi acum fac dosare le pun in instanta si spun ca siau facut datoria si apoi rezultatul depinde de cine judeca . Sun multe de spus dar e un proverb gura bate .........
29 iulie 2010, 10:23
Un articol de calitate, bzat pe realitatile romanesti. Felicitari!
28 iulie 2010, 08:13
Draga Sergiu,Nu ai dreptate. Sa vezi ce urmeaza in urmatoarele 30 zile. Pentru confirmare da-mi un email si discutam.
28 iulie 2010, 06:18
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.