Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a prezentat astăzi,30 septembrie 2015, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectura, situația privind boala infecțioasă – bluetongue care a alertat locuitorii din mai multe comunei ale Botoșaniului.
Potrivit Minodorei Vasiliu, directorul DSVSA, boala limbii albastre, nu este o boală care să ne sperie, din punct de vedere al îmbolnăvirii de la om la om, ci... ”Este o boală care aduce pagube economice și proprietarii de exploataţii nonprofesionale şi chiar cei de exploataţii profesionale ar trebui să ştie că dezinsecţia per animal, dezinsecţia şi curăţirea mecanică a depozitelor sistematic, pe parcursul anului, ar fi de bun augur să nu se întâmple astfel de lucruri. Ţinem sub control, nu sunt probleme, nu avem mortalităţi, avem doar morbidităţi, sperăm să nu mai avem evoluţie”, a spus șefa de la DSVSA Botoșani. În cadrul ședinței convocată în sala Nicolae Iorga, a Instituției Prefectului, Minodora Vasiliu a prezentat un raport prin care a reieșit faptul că până în momentul de față au fost înregistrate în județul Botoșani 19 cazuri de infecțiicu boala limbii albastre. În data de 4 septembrie 2015 au fost confirmate trei cazuri de bluetongue în comuna Bobulești, orașul Stefănești. După care, cazurile au început să crească la număr, ajungându-se la 18, ultimele fiind proprietatea unor cetățeni, din localitatea Bobulești, Badiuțu și Ștefănești-Sat.
”Nu ne oprim aici, având în vedere că materialul a fost transmis vineri. Mai avem două cazuri. Un focar pozitiv la Ibănești, o suspiciune tot pe Ibănești. S-a făcut și acolo zona de control, toată lumea face inspecție clinică, se va verifica orice simptomatologie pe animal receptiv, înseamnă recoltare probe și trimis la Laboatorul Sanitar pentru suspiciune după ce care la Suceava pentru confirmare”, a încheiat directorul DSVSA Botoșani.
Bluetongue este o boală infecțioasă necontagioasă de severitate clinică variabilă caracterizată prin inflamația mucoaselor, hemoragii la nivelul organismelor. Durata epidemiei la animalele infectate este importantă având în vedere faptul că rumegătoarele reprezintă surse de virus pentru animalele sănătoate. Perioada de incubație este în medie de patru-opt zile, durata acesteia fiind influențată de calitatea de virus. Principalele semne sunt hiperimia, animalul salivează excesiv. Ulterior apar edeme la buză, față, respirație dificilă.
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024