Mai mulți sugari din Botoșani au fost internați la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, împreună cu mamele.
Aceștia au fost identificați cu intoxicații, mai severe sau mai ușoare cu nitriți sau nitrați, după ce au consumat apă din fântâni netestate.
„În cursul anului 2016 au fost internate pe secțiile spitalului șase cazuri cu intoxicație datorate nitriților. Trei cazuri s-au înregistrat la copii de o lună, două cazuri s-au înregistrat la copii de 4 luni, iar un caz la un copil de 3 luni. Toate cazurile internate în cadrul spitalului nu s-au soldat cu decesul pacienților”,
Ștefan Bercea, purtător de cuvânt Spitalul Mavromati
Și anul acesta, în doar o lună de zile a fost înregistrat un singur caz la un copil de 4 luni de zile.
Acesta este în prezent în siguranță.
”Specialiștii recomandă consumul de apă potabilă din surse testate. Consumul de apă din sursă netestată, cu un nivel ridicat de nitriți și nitrați poate duce la apariția formelor severe de intoxicație cu nitriți, în special la sugari”,
Ștefan Bercea, purtător de cuvânt Spitalul Mavromati
Boala albastră este o methemoglobinemie care afectează cel mai des şi cel mai grav copii mici, putând fi letală pentru sugari. Afecţiunea, care intră în rândul intoxicaţiilor, poate să apară şi la adulţi, însă cu o manifestare mult mai ştearsă şi uneori fără a se exterioriza prin semne. Femeile gravide intoxicate, chiar şi asimptomatic, cu nitriţii din apa de fântână, pot naşte copii cu malformaţii. Din cauza acestei tulburări, fie ea şi minoră, fătul poate muri în orice stadiu al sarcinii.
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024