Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
Indiferent de vârstă important este să încercăm să facem față cu brio obstacolelor vieții și să încercăm ca problemele cotidiene să nu ne copleșească pentru a avea de suferit. De aceea, specialiștii susțin că încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie învățați cum să reacționeze în fața unor situații mai dificile.
Ce anume îi stresează pe micuți?
Ne spune Laura Jijie, coordonatorul Compartimentuluil de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
„Factorii sunt multipli, orice schimbare nouă, orice modificare din rutina lui zilnică poate deveni o sursă de stres. Cea mai frecventă sursă de stres este școala, relațiile cu profesorii, expectațiile ridicate ale personalului didactic, conflictul cu colegii, toate acestea pot deveni surse de stres. Apoi familia, conflictele din familie, problemele de sănătate ale părinților, precaritatea financiară, mutarea în altă țară, absența unui părinte, decesul unei persoane din familie, dezastrele naturale, o traumă puternică, abuzul fizic și emoțional la care este supus.
Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
Potrivit specialistului fiecare copil sau adult reacționează diferit, iar de multe ori dacă factorii stresori persistă se poate ajunge și la depresie. De aceea, Laura Jijie susține că încă de la școală ar trebui să deruleze programe de prevenție, de management al stresului astfel încât copilul să învețe să facă față mai bine unor situații.
„Stresul este acea manifestare care are loc la nivel emoțional, afectiv și comportamental. Stresul se manifestă diferit de la copil la copil în funcție de vulnerabilitatea personală, de suportul familial și al grupului de suport social. Prima zi de grădiniță pentru un copil poate fi o sursă teribilă de stres, la altul poate fi o bucurie și de abia așteaptă să meargă. Inclusiv chiar la o petrecere, la un copil anxios această idee a unei petreceri cu foarte multe persoane poate să devină o sursă de stres pentru acel copil. Stresul se poate manifesta inclusiv de la o banală durere de cap până la niște manifestări de tip fonic. La nivel emoțional se va simți îngrijorat, va fi labil emoțional, va plânge ușor, fie se va manifesta prin retragere la nivel comportamental, se va izola, fie va fi agresiv cu ceilalți”
Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
De multe ori, adolescenții se apucă de droguri, alcool, tot din cauza stresului și poate să ducă spre depresie cu tentative suicidale.
Însă se poate face față stresului cotidian datorită abilităților personale, capacității de autocontrol a emoțiilor, mediului familial care trebuie să fie unul suportiv, securizant, afectiv, de comunicare empatică intrafamilială. De asemenea, și stima de sine este un factor important pentru capacitatea de a face față acestui sindrom. Iar potrivit specialiștilor activitățile recreative sunt foarte importante întrucât pot fi resurse care să distragă copilul de la stres.
De fapt, totul este un cerc vicios, întrucât problemele copiilor sunt un factor de stres pentru părinți și viceversa.
Ce trebuie să facă părinții?
„De multe ori copilul reacționează la evenimentul stresant prin imitarea unor adulți. Dacă mama de exemplu îl încurajează pe copil și spune nu s-a întâmplat nimic, este în regulă îi dă copilului senzația că totul este sub control și nu este panicată și copilul atunci percepe această situație ca nefiind atât de periculoasă pentru el deoarece vede adultul care este stabil și controlează situația. În momentul în care copilul vede la adult că este stresat, țipă, este anxios atunci copilul gândește ca dacă „mama nu reușește sa facă față acestei situații atunci eu”, iar anxietatea lui creste teribil. Părinții să încerce ei înșiși să-și managerieze ei singuri elementele stresante, să se autoevalueze, iar această siguranță o va transmite și copilului”,
Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
Depinde doar de noi cum reușim să ne adaptăm schimbărilor din viața de zi cu zi, însă este important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să cerem ajutorul specialiștilor și asta pentru că ușor, ușor stresul poate ucide.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Angajări la Urgențe: POSTURILE scoase la concurs
Oana Sava
Nov 15, 2024
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024