Pe finalul campaniei electorale pentru alegerile locale Parlamentul a adoptat legea 111/2016 de aprobare a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Cum se întâmplă deseori, față de actul normativ ce fusese emis de Guvern în urmă cu cinci ani, deputații și senatorii au venit cu mai multe modificări.
Și poate cea mai importantă dintre acestea vizează remunerarea membrilor consiliilor de administrație a societăților comerciale de stat, inclusiv a celor la care Consiliul Județean și Consiliul Local sunt acționari. Astfel, în ordonanța de urgență se prevedea că remunerația membrilor neexecutivi ai consiliului de administrație este formată dintr-o indemnizație fixă lunară care nu poate depăși media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar din ramura în care își desfășoară activitatea, la care se adaugă co componentă variabilă. Ei bine, în lege se menționează că, ”remunerația membrilor neexecutivi ai consiliului de administrație este formată dintr-o indemnizație fixă lunară și o componentă variabilă. Indemnizația fixă nu poate depăși de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă, la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională, comunicat de Institutul Național de Statistică anterior numirii”. Cu alte cuvinte, din start se dă posibilitatea membrilor CA de a-și dubla indemnizațiile. Ce înseamnă aceasta?
2.078,3 lei era salariul mediu în decembrie 2014 în ramura „distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare” unde se înxadrează SC Nova Apaserv SA și SC Urban Serv SA. De atunci salariul mediu în respectivul domeniu a mai crescut însă, ceea ce înseamnă că indemnizațiile pot trece de peste 4.000 de lei pe lună, adică undeva la 1.000 de euro.
Cine poate ajunge membru în aceste CA-uri care devin tot mai bănoase? Ne explică Simion Drelciuc, director general la SC Urban Serv SA și membru în consiliul de administrație de la SC Modern Calor SA.
”Pașii care trebuie urmați în selecția unui administrator și a unui director la o societate care are acționar unic sau majoritar o autoritate publică sunt următorii: Autoritatea publică elaborează și adoptă o scrisoare de așteptări în care spune pentru societatea X, noi acționarii dorim în prestarea serviciului următorii indicatori și următorul management sau strategie pentru următorii patru ani de zile.
În baza scrisorii de așteptări, posibilii candidați care doresc să se înscrie la concurs pentru ocuparea posturilor respective vin cu o scrisoare de intenție în care spun: intenționez să particip la concursul de la societatea X ori care membru al CA ori ca director și vă propun având în vedere dorințele dv. Următorul plan de administrare.
Planul de administrare este însușit de autoritatea publică și în baza planului se îndeplinesc indicatorii de performanță pe care-i poți trece în prestarea serviciului care pot fi nefinanciari.
Apoi sunt stabiliți indicatorii financiari care privesc bunul mers al societății începând de la durata de recuperare a creanțelor la cifră de afaceri sau nivel de salarii la directori.
Se pot înscrie mai mulți concurenți pentru postul de director, se face concurs, se aleg în ordine dintre cei admiși, se face o listă scurtă de maximum cinci candidați. Din aceștia se alege unul care are cel mai bun plan de așteptare, ceilalți patru rămân în așteptare. În situația în care pe parcursul mandatului, primul își dă demisia, intră următorul. Chestiunea este că totul se limitează în cei patru ani de mandat. La fel și la CA”.
Legea 111/2016, publicată în Monitorul Oficial pe 1 iunie, aduce însă și o veste proastă. Astfel, dacă în amintita ordonanță de urgență CA-urile unităților de stat puteau avea 5-9 membri, în lege se stipulează că acestea pot fi de numai 3-7 membri și că pot urca până la 9 doar dacă firma respectivă are minim 7,3 milioane de euro cifră de afaceri și cel puțin 50 de angajați.
În general, în aceste CA-uri au intrat la Botoșani aproape în exclusivitate oameni politici, unii dintre ei fără nici o legătură cu activitatea de la Modern Calor, Locativa, Urban Serv, Eltrans și Nova Apaserv și deseori o parte din indemnizațiile primite se întorc la partidele care i-au susținut în dobândirea posturilor, sub formă de cotizație.
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile