După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.
Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.
La fel și socrul, Aristomel Anușca, pentru complicitate la aceste infracțiuni.
La termenul de luni, procurorul DNA din ședință, după audierea martorilor prezenți a avut o solicitare de schimbare a încadrării juridice pentru ambii inculpați. Pentru infracțiunea de trafic de influență de la forma continuată la cea simplă, pentru un singur act.
În rechizitoriu, în sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute 8 acte materiale la forma continuată a traficului de influență, câte au fost tranșele în care s-au efectuat plăți pentru construcția casei din Aleea Pajiștii.
Procurorul DNA a apreciat că fiind vorba despre un singur amplasament, traficul de influență ar fi vizat doar construcția respectivă iar un precedent ar fi fost creat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2018, care a fost de altfel depusă la instanța de la Tribunalul Botoșani.
La rându-i, avocatul Vasile Tudor care îl reprezintă pe Florin Țurcanu a avut aceeași cerință și pentru cealaltă infracțiune, spălarea banilor, de la forma continuată la cea simplă. Procurorul DNA nu a avut obiecții la această solicitare.
„Instanța va analiza solicitările de schimbare a încadrării juridice și se va pronunța la termenul următor”,
s-a consemnat în sala de judecată
Schimbarea juridică pentru ambele infracțiunii ar însemna de fapt o diminuare a limitei de pedeapsă prevăzut în Codul Penal de câte 3 ani fiecare.
Pentru trafic de influență pedeapsa este de 2 până la 7 ani, în timp ce spălarea de bani se pedepsește cu înschisoare strictă de la 3 la 12 ani.
Martori absenți la proces
Ultimii doi martori care vor fi audiați în acest proces sunt Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu și Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca. Pentru soacra lui Florin Țurcanu se va emite o nouă citație, pentru Verginel Gireadă mandat de aducere cu jandarmii. Ambii vor fi audiați la începutul lunii decembrie.
Director și administrator cu mâna pe Biblie
Luni au răspuns aproximativ acelorași întrebări adresate și celorlalți martori din proces Iulian Micu, director executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Valentin Neculcea, administrator al SC Tino Unitrans SRL și angajat la SC Omniutil SRL. La prima societăți are calitatea de administrator în acte, cealaltă este deținută de omul de afaceri Marcel Bârsan care le conduce pe amândouă în realitate.
Valentin Neculcea a vorbit despre aportul său în realizarea casei pusă în discuție, care a fost unul minimal și pe partea de intervenție dar și pe cea a deținerii de informații concludente pentru dosar. Este tehnician de prelucrare a lemnului de profesie și coordonează mai degrabă fabrica de mobilă. A fost o singură dată la casa familiei Țurcanu, forțat fiind de împrejurări și anume deficitul de personal. A ținut locul unui șofer.
Iulian Micu a răspuns și el câtorva întrebări, nu multe, adresate atât de judecător cât și de avocatul apărării. Și-a explicat rolul în CJ prin prisma atribuțiilor de serviciu. Care nu prea au legătură cu contractele puse în discuție în acest dosar, asfaltări de drumuri sau licitația pentru reabilitarea Mănăstirii Coșula, în condițiile în care el se ocupă de servicii publice precum apă, canalizare sau salubritate.
A mai explicat cum prin fișa postului este obligat să participe la fiecare ședință de Consiliu Județean, fie ea ordinară, extraordinară sau de îndată și niciodată, la niciuna dintre ele nu a remarcat vreo ingerință a fostului președinte Florin Țurcanu în modul de alocări financiare.
„Nu au fost situații în care președintele să-și permită să promită alocări financiare către anumite proiecte cu dedicație”,
au fost cuvintele directorului din CJ
A mai explicat modalitatea de întocmire a bugetului CJ și alocările către primării după care afost lăsat să plece.
Proces pe ultima sută de metri
Instanța a solicitat inculpaților să achite plata către expert până la termenul viitor. Fiind plătit un avans de 1.000 de lei, până la începutul lunii decembrie, Florin Țurcanu mai are de plată 5.800 de lei.
După audierea ultimilor doi martori, Verginel Gireadă și Liliana Anușcă, cel mai probabil vor urma concluziile scrise ale părților din dosar și pronunțarea sentinței.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un fost procuror-șef originar din Botoșani vrea să revină în meserie
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile