Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Pentru oficializarea acestei metode de plată deputații au adoptat pe data de 29 aprilie un proiect de lege care reglementează activitatea prestatorului casnic care poate însemna bonă, femeie de curățenie sau grădinar.
Persoanele care desfășoară astfel de activități în mod ocazional vor fi remunerate exclusiv cu tichete de activități casnice. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional, aşa că legea merge la promulgare la Cotroceni.
Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Subiectul a fost atins și în cadrul emisiunii Botoșăneanul TV în care a fost prezentă Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani.
„Din 2024 se vor introduce acele vouchere pentru muncile casnice. Pentru că aceste activități și la ora actuală se desfășoară prin intermediul prestării muncii de către anumite persoane, pentru alte persoane. Discutăm despre bone sau persoane care fac curățenie. Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat. Dvs., în loc să remunerați acea persoană pentru munca ei cu numerar, fără ca persoana să declare venitul, puteți achiziționa acele vouchere, le înmânați persoanei, iar AJOFM le decontează persoanei. Totodată, are loc impozitarea venitului persoanei respective”,
Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani
Prin acest act normativ statul dorește să elimine evaziunea fiscală, care deși strict financiar este la nivel redus, ca activitate este generalizată în România și implicit la Botoșani. Practica prin care se „găsește” o femeie care să aibă grijă de copii pentru câteva ore sau să facă curățenie este una extrem de utilizată. Iar căutările sunt făcute îndeosebi pe rețelele sociale.
Cei care solicită această activitate, cel mai probabil nu vor simți impulsul achiziționării acestor tichete sociale.
Însă, acestea ar putea fi pretinse de persoanele care prestează astfel de activități.
„Pe dvs. ca plătitor nu vă impulsionează statul cu nimic. Problema este a acelei persoane care prestează munca și este foarte important ca persoana să refuze să presteze munca fără a primi acel voucher. Pentru că acel voucher înseamnă contribuții la asigurări sociale, contribuții la asigurări de sănătate, impozit, persoana pentru acel venit are calitatea de asigurat, pentru sistemele noastre noastre sociale sau de sănătate”,
Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani
Tichetele sociale, odată primite, urmează să fie valorificare la sediul AJOFM. Nu pot fi utlizate în magazine, spre exemplu. Iar de anul viitor, ar urma să fie funcțională și o platformă online prin care se va ține evidența valorii maxime a tichetelor obținute într-o lună de zile, care trebuie să fie de minimum 85. Valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată
Pentru oficializarea acestor activități, AJOFM ar putea lua în calcul pe viitor chiar organizarea de cursuri de formare profesională. Mai ales că la Botoșani nu există firme care să aibă aceste domenii de activitate și, de cele mai multe ori, găsirea unei bone potrivite poate fi o adevărată provocare pentru mămicile din Botoșani.
„În momentul în care noi facem o prognoză sau programul de formare profesională pentru anul următor, luăm în calcul anumiți indicatori existenți furnizați de piața forței de muncă. Unul dintre criteriile la care noi dăm foarte mare importanță este numărul de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori. Pentru că eu nu pot forma sau mai bine zis, putem merge cu programe noi cu care la un moment dat piața cere forță de muncă calificată. În viitor, vom lua în calcul inclusiv această nișă a bonelor, inclusiv a personalului pentru curățenie, pentru că nici aici nu există activitate”,
Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani
Cauți o bona in Botosani? Gasești pe Helperz.
(Sursa foto - depositphotos.com)
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024