Tendință alarmantă detectată pe rețelele de socializare, cu precădere Facebook, unde fanii cluburilor din România sunt ademeniți cu informații mincinoase, suprarealiste, pe site-uri „fantomă”.
Într-o perioadă tumultoasă, marcată de tentative de fraudă electronică, atacuri cibernetice, inclusiv un proces electoral manipulat prin intermediul campaniilor de pe TikTok, un alt fenomen neobișnuit își face apariția în online-ul românesc.
Publicul țintă, în cazul de față? Suporterii echipelor de fotbal din România, ajunși victime ale boților din online!
Întâi de toate, o definiție. Boții sunt programe software care îndeplinesc sarcini. Ei pot naviga pe pagini web, completa formulare, trimite mesaje și strânge informații.
Pot, de asemenea, simula activitatea umană, influența discuțiile de pe platformele de social media și genera conținut în favoarea unei persoane sau în detrimentul alteia, explică Libertatea. Boții mai pot interacționa cu utilizatorii rețelelor sociale și pot răspândi extrem de rapid informații false.
„În anii care urmează, în deceniile care urmează, să învățăm să ne creștem rezistența la propagandă și manipulare, să ne câștigăm suveranitatea noastră psihologică, mentală, în fața oricăror influențe maligne, nocive. Vom fi suverani, cu mintea noastră și deciziile noastre, atunci când vom avea surse de informare diverse, când le vom compara și în felul acesta vom putea afla adevărul.” a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research, expert în dezinformare, pentru GSP.ro
Doi reporteri GSP.ro au „navigat” în ultimele zile pe diverse grupuri de suporteri ale cluburilor din România, unde au identificat zeci, sute de astfel de postări suspecte.
Vorbim despre comunități cu vechime în rândul suporterilor, construite de mult timp pe Facebook, cu un public fidel și mii de membri activi.
Printre subiectele la zi și dezbaterile constructive ale fanilor, și-au făcut loc, în ultima perioadă, postări ale boților „infiltrați” pe grupurile respective, cu trimiteri către site-uri înregistrate pe domenii străine, vizând așa-zise transferuri, mutări-bombă pe piața transferurilor, schimburi fantasmagorice de jucători.
Sunt postări scrise cu ajutorul inteligenței artificial, care conțin, bineînțeles, informații false, halucinante, pe alocuri!
În realitate, sunt platforme care nu au nicio legătură reală cu echipele sau organizațiile pe care pretind că le reprezintă. Ele sunt deseori înregistrate cu domenii care par să fie internaționale (de exemplu, .com, .net, .org, dar nu și .ro), și sunt proiectate să aibă un aspect profesional, astfel încât utilizatorii să le considere surse de încredere.
Aceste site-uri au adesea un design similar cu cel al site-urilor oficiale ale cluburilor sau cu cele ale unor platforme media importante.
Deseori, fanii rămân bulversați: „E pe bune? Știe cineva ceva?”
Primul site de o astfel de natură pe care îl observăm este sportwords.co.uk, platformă cu domeniu aparținând Regatului Unit.
Intrăm și... surpriză! Kasey McAteer, tânărul fotbalist al celor de la Leicester, este transferat de... toate echipele din Superligă.
Explorând în continuare site-ul, vedem și alte știri cu subiecte cel puțin interesante: Ianis Hagi la FC Botoșani, Florinel Coman la Universitatea Cluj, Radu Drăgușin la FC Argeș, Mason Mount la Oțelul Galați sau Rapid, sau Dennis Man la Dinamo sau CFR Cluj.
La o scurtă analiză a textului, articolele semnate de „Terese Jeremiah”, „Nyikwagh Stephen” sau „Baron” sunt vizibil scrise cu ajutorul inteligenței artificiale, însă nu aceasta este problema.
Tot pe același site identificăm un material în care Elias Charalambous, „arhitectul” titlului celor de la FCSB, se confruntă cu probleme penale din cauza unor probleme cu substanțele interzise.
În ultimele săptămâni, aceste articole sunt preluate de mai multe grupuri interne ale suporterilor din țară, fiind postate de către conturi false, „boți”, așa cum sunt numiți. Strâng zeci de comentarii sau reacții, iar tendința este de-a dreptul îngrijorătoare: nu foarte puțini dintre oameni semnalează faptul că articolele ar putea fi false, evocând întrebări de tipul: „E pe bune?” sau „Știe cineva ceva?”.
De ce sunt fanii induși în eroare? Articolele au poze generate tot cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind expuse chiar declarații ale unor jucători, antrenori sau conducători în corpul acestora.
Un alt exemplu este letsportsrock.com, care relatează despre plecarea lui Eddy Gnahore de la Dinamo, publicată la două zile distanță după anunțul de prelungire al fotbalistului din Hexagon în angrenajul lui Zeljko Kopic, despre transferul oficial al lui Arnold Garita la FCSB sau despre o mutare pe axa FCSB - Rapid, în care un jucător al roș-albaștrilor este prezentat în Giulești de către site, fără însă să fie numit.
Întreg articolul poate fi citit aici.
(Foto: gsp.ro)
Ce modificări poate suferi valoarea tichetelor de masă în 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
A apărut Basilica Travel care oferă tot felul de pelerinaje, inclusiv la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Boții l-au transferat pe Ianis Hagi la FC Botoșani: „E pe bune? Știe cineva ceva?”
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Vecinii sparg gheața cu băncile inteligente, la Botoșani există și în comune
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile