Tablourile unui pictor român din inima Moldovei sunt apreciate în toată lumea de oameni importanţi cu multă dare de mână. Pictează cu sufletul şi reuşeşte de fiecare dată să obţinută adevărate opere de artă, potrivit România TV.
Cătălin Relenschi are doar 31 de ani şi a reuşit până acum să picteze sute de tablouri. Provine dintr-o familie de mari artişti. Fratele său, primul pictor din lume care a reuşit să facă primul tablou 3D în ulei, iar mama sa este Doina Maxim Relenschi, o pictoriţă apreciată în anii '80 de Nicolae Ceauşescu. Pentru Cătălin Relenschi pictura este mai mult decât o simplă pasiune, este un mod de a trăi, de a vedea şi înţelege frumosul din jurul lui. Lucrările sale sunt adevărate opere de artă, adevărate capodopere. Are doar 31 de ani şi până acum a pictat peste 600 de tablouri. A îndrăgit desenul de mic, realizând primul tablou în ulei pe când avea doar 7 ani.
Talentul l-a moştenit de la mama sa, pictoriţă renumită cu premii naţionale de pictură, felicitată în timpul unei vizite în Dorohoi chiar de Nicolae Ceauşescu. Vasele pictate de Doina Maxim Relenschi au ajuns în Ţarile Arabe, Israel, China, Germania, SUA pe timpul comunismului. Tatăl lui Cătălin Relenschi a fost cântăreţ de muzică populară la Dorohoi şi s-a stins din viaţă în 1998. Fascinat de frumuseţea lucrărilor sale, Cătălin îşi urmărea mama ore în șir. Visa să reuşească într-o zi să ajungă la performantele ei si sa o fac mandra cu arta lui.
”Imi spunea sa fiu atent la detalii cand pictez un tablou deoarece detaliile fac diferenta într-o opera de arta cat şi in viata. Îmi spunea să nu uit să-mi cobor mintea în inimă când pictez pentru a simti cât mai bine ce-mi spune sufletul”, povesteşte Cătălin.
O parte din copilărie a petrecut-o cu bunicii la țară, în Vorniceni, un sat pitoresc, fermecător. Tablourile sale erau apreciate încă din copilărie. Mulți colegi, pentru o notă mai bună, vroiau să ofere planșe desenate cu specific pentru un obiect de studiu și apelau la el. În 2005-2006 a facut stagiul militar unde a ajuns sergent la Jandarmeria Iasi, iar după armata a lucrat ca poliţist local la Botosani. În urmă cu şapte ani mai precis, în timpul unei excursii la Constanța, inspirat de pictorii care zugrăveau marea la șevalet, Cătălin s-a hotărât să se dedice cu tot sufletul picturii, prima sa iubire. În toamna lui 2008 şi-a convins fratele, care in acel timp era designer vestimentar, sa inceapa a picta. Împreună au avut prima expoziţie de pictură în Botoşani ca mai apoi să se mute în Bucureşti unde avea să înceapă o nouă viaţă. Aici au cunoscut succesul. Daniel a realizat prima pictura 3D pe asfalt din Romania si primul tablou pe panza 3D din lume.
"Dupa ce fratele meu a apărut în Forbes România au început să ne caute şeici din ţarile arabe, ministri de cultura, ambasadori şi oameni de afaceri din SUA, Europa şi Asia. Daniel a oferit un tablou unei fundatii din SUA pentru o cauza nobila, pretul licitat apoi de fundaţie ajungând la un milion de dolari. Am primit multe oferte să plecăm din ţară, dar am rămas aici pentru a le aduce românilor bucurii în arta. Ne-ar fi uşor să trăim foarte bine în altă tara, dar aici vreau să răzbim că iubim România. Îmi doresc pe viitor ca toţi oamenii de bună credinţă din ţară să facă schimbarea pe care o aşteapta, iar schimbarea stă în fiecare din noi, oricât de greu ar fi", a povestit Cătălin.
Cununia unui cuplu din Botoșani: Un gest de iubire și speranță după o mare tragedie
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Incendiu evitat la timp: Polițiștii de frontieră au salvat o femeie din locuința cuprinsă de flăcări
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Cătălin Bordea păstrează misterul despre noua sa iubită: Cum a început anul
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Botoșănean găsit în stare gravă pe o bancă, salvat de un jandarm vigilent
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile