Un botoşănean din municipiu care locuieşte pe strada Pacea a acumulat în decurs de mai mulţi ani uriaşa sumă de 44.000 de lei, sau aproape 450 de milioane de lei vechi la furnizorul de energie termică. Din această sumă numai penalităţile se ridică la suma de 18.000 de lei, sau aproape 200 de milioane de lei vechi.
Practic în situaţia de faţă, în cazul în care persoana care s-a făcut debitoare la societatea Termica şi care ocupă locul fruntaş în top 100 al datornicilor la căldură, nu are venituri consistente, stingerea acestor datorii devine aproape imposibilă. Conform însă noilor reglementări legislative, statul oferă o pîrghie celor care se află în situaţii similare de a-şi achita datoriile create pentru a nu ajunge în situaţii mai delicate cum ar fi executarea silită care duce invariabil la scoaterea locuinţei la vînzare. Astfel, prin modificarea legii care se referă la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi persoanele fizice care au încheiat deja convenţii individuale cu furnizorul de căldură au anumite beneficii. Practic, în cazul achitării sumei rezultate din debite, penalităţile sunt eliminate, iar persoana în cauză are la dispoziţie o perioadă de 12 luni pentru revenirea la normalitate. „Efectul acestei legi se produse la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Deci persoana în cauză poate veni la noi şi de comun acord putem stabili ca în termen de 12 luni să îşi achite sumele cu titlu de debit, fără penalităţile aferente, conform unui grafic de reeşalonare, care trebuie respectat. La această situaţie, suma lunară care ar trebui achitată este de circa 2.000 de lei”, a declarat Claudiu Ursache, director economic Termica. Numărul botoşănenilor care au datorii la Termica este unul însemnat, avînd în vedere lista care conţine nedoritul top 100 al datornicilor. Acest lucru a generat aşa cum era de aşteptat o serie de acţiuni în instanţă pentru recuperarea sumelor datorate de abonaţi către furnizorul local de energie termică. Valoarea totală rezultată de la cei 100 de abonaţi la Termica cu datorii se ridică la 1,7 milioane de lei noi.
„Rele de plată” se fac şi asociaţiile de proprietari
Nu sunt mai eficiente în colectarea debitelor la căldură de la proprietarii de locuinţe din municipiu nici asociaţiile de proprietari, o parte dintre acestea făcînd parte la rîndul lor din nefericitul top al datornicilor. Astfel, fruntaşă la datorii se face asociaţia de locatari nr. 30 care are înregistrate datorii în sumă totală de 500.000 de lei, la care au fost calculate penalităţi de 370.000 de lei. Aceasta este urmată de asociaţia nr. 6 cu datorii curente de 445.000 de lei şi penalităţi de 336.000 de lei. Pe locul trei la acest capitol se regăseşte asociaţia de proprietari nr. 52 cu datorii de 240.000 de lei şi penalităţi de 340.000 de lei. Aceeaşi prevedere legislativă este aplicabilă şi în cazul acestor organizaţii care ar putea scăpa de penalităţile calculate şi care sunt semnificative. Mai mult, o parte dintre acestea refuză transferul abonaţilor direct către Termica în vederea încheierii de convenţii individuale. „Din cele 81 de asociaţii de proprietari doar 35 au făcut transferul abonaţilor către Termica prin convenţii individuale, din care 29 sunt finalizate, iar 6 în curs de finalizare. Avem şi acţiuni în instanţă cu asociaţiile de proprietari, 13 dintre acestea fiind acţionate pentru neplata datoriilor”, a mai declarat Claudiu Ursache, directorul economic al SC Termica SA.
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șofer amendat cu 2.000 de lei de un echipaj de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șeful județului cu căciulă de miel: Vă spun ceva care nu vă place – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile