Un bărbat de 40 de ani din Botoșani, aflat în comă profundă din cauza tetanosului, a fost salvat după o intervenție contracronometru în care serul antitetanic necesar a fost adus din Republica Moldova, întrucât spitalele din România nu aveau stocuri disponibile.
În data de 04.09.2024 ora 20: 00 un pacient de sex masculin în vârstă de 40 ani a fost admis în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani în comă profundă, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată și trismus (încleștarea mandibulei).
S-a exclus diagnosticul de meningită în urma analizei LCR.
S-a ridicat suspiciunea de tetanos, pentru că în urmă cu 2 săptămâni se tăiase într-un foarfece ruginit (de tuns oi) și tabloul clinic se potrivea diagnosticului. S-a început administrarea de antibioterapie empirică ( antibioterapie în care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicată).
Pacientul a rămas stabil hemodinamic și respirator ( cu aport de oxigen suplimentar ).
În ziua de 05.09.2024, că urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Având în vedere opinia medicilor care au considerat că pentru supraviețuirea pacientului singura șansă era administrarea de ser antitetanic s-au întreprins demersuri în vederea achiziționării acestuia.
S-a luat legătura cu COSU pentru identificarea spitalelor care au în stoc tratamentul necesar, dar niciunul din spitalele contactate: Suceava, Iași, București, Timișoara, Buzău și Târgoviște nu aveau ser antitetanic/imunoglobuline vitale pentru salvarea vieții pacientului.
Cu ajutorul conducerii spitalului a fost găsit ser antitetanic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă" din Chișinău-Republica Moldova și adus cu ajutorul DSU în aproximativ 5 ore de la solicitare .
Pacientul recuperase ușor din starea neurologică în cursul zilei de 5 septembrie, înainte administrării serului antitetanic, dar la 6 h după administrarea serului și-a revenit aproape integral.
Pe parcursul șederii în Terapie Intensivă a rămas stabil neurologic. După 48 de la administrarea serului nu avea disfuncție de organ și devenise afebril, astfel că a fost transferat în secția de Boli Infecțioase.
Subliniem faptul că un diagnostic pus imediat pe baza anamnezei și a simptomelor clinice, precum și a tratamentului etiologic( anticorpi de Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt cele care salvează în mod real viață pacienților.
Metoda recomandată de prevenire a cazurilor de tetanus la pacientul adult este reprezentată de administrarea profilactică a unei doze de vaccin antitetanic la fiecare 10 ani prin medicul de familie sau ori de câte ori populația se accidentează cu obiecte posibil contaminate cu spori ai bacteriei tetanosului, spori ce se găsesc răspândiți în sol.
(Foto: stirileprotv.ro)
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Renault 5 e-tech electric desemnată “mașina anului 2025”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile