Eforturile depuse de societatea civilă din România nu au rămas în umbră, iar presa internațională a început în scurt timp să scrie despre solidaritatea de care au dat și dau dovadă românii.
Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar românii s-au mobilizat incredibil încă din prima zi pentru a-i ajuta pe ucrainenii ce au fugit din calea tancurilor în țările vecine.
Oamenii simpli s-au organizat înaintea autorităților, au format un grup pe Facebook pentru a comunica cu persoane din toate colțurile României, unii s-au deplasat la granițe cu alimente, pături și haine groase, pe când alții se ofereau să asigure transport, cazare și traducere.
Time.com scrie un material în care începe de la povestea unui român din Botoșani care, în momentul în care a auzit că refugiații ucraineni se îndreaptă spre România, ”a sărit în mașină”, având destinația vama Siret. Acesta a declarat pentru publicație că a ajuns la miezul nopții, unde alături de alți voluntari a ajutat pentru asigurarea tuturor celor necesare ucrainenilor.
”Putin este un criminal și acești oameni nu merită ceea ce li se întâmplă”, a declarat botoșăneanul Daniel Condurache pentru Time.
Materialul mai arată că românii asigură pe ambele părți ale granițelor hrană, apă, produse de igienă sau scutece pentru bebeluși, transport, cazare, dar vorbește și despre specialiștii care s-au organizat pentru a oferi consiliere gratuită cu privire la procedurile de azil.
”Niciodată nu m-am gândit înainte să trec granița cu Ucraina pentru că aveam impresia că e un loc rusesc. Acum văd acești oameni sosind și spun: asta nu e Rusia. Acum toată lumea se unește. Românii încearcă să ajute în toată țara”, a mai declarat botoşăneanul.
Bloomberg a postat de asemenea pe canalul de YouTube imagini de la vama Siret, iar în descriere a menționat, printre altele, ”organizațiile umanitare care îi întâmpină pe ucraineni, oferindu-le mâncare și apă”.
Euronews scrie de asemenea despre ucrainenii care fug, menționând că în România au parte de ”o primire călduroasă”, arată ziare.com.
„Din prima clipă în care trec granița, cineva începe să întrebe: ți-e sete, ai nevoie de ceva, vrei o cazare gratuită aici, în județ, sau trebuie să ajungi în capitală, la București? Ai vrea ceva de băut, ceva de mâncat, ai vrea niște jucării pentru copiii tăi?”, arată articolul.
IrishExaminer scrie că, atunci când ucrainenii trec prin punctul de trecere al frontierei Siret, ”trăiesc fără îndoială un moment de ușurare”.
”Fără îndoială, există un moment de ușurare când văd mulțimea agitată de voluntari locali, personalul Crucii Roșii și echipele locale bine intenționate la intrarea în orașul de graniță. Cel puțin nu sunt complet singur”, scrie publicația.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024