Cezar Ciobîcă este un poet botoşănean care a ajuns în elita poeziei europene. Acesta este considerat un maestru al poeziei cu formă fixă de origină japoneză, numită haiku, scrie Adevărul.
Haiku este una dintre cele mai cunoscute forme de poezie scurtă japoneză. Haiku a apărut în secolul al XVII lea în Japonia medievală ca parte a educaţiei şi erudiţiei tinerilor din rândul nobilimii. Această poezie cu formă fixă caracterizată prin juxtapuneri a două imagini sau idei a câştigat teren în toată lumea, fiind privită ca o formă de literatură misterioasă, ezoterică chiar, ce necesită o iniţiere. În secolul al XXI lea, în Europa haiku este bine reprezentată. Inclusiv în România, unde există o adevărată şcoală de haiku la nivel naţional. Florin Vasiliu fondează în 1990 revista de interferenţe culturale româno-japoneze „Haiku”, una din primele publicaţii de profil din Europa, iar în 1991 pune bazele Societăţii Române de Haiku. Inclusiv la nivel european există numeroşi maeştrii care încearcă să descifreze tainele poeziei cu formă fixă japoneză. Printre aceştia, considerat unul dintre cei mai valoroşi şi prolifici autori de haiku, se află şi un botoşănean, Cezar Ciobîcă. Acesta a fost selecţionat în elita europeană a creatorilor de haiku.
Cezar Ciobîcă(44 de ani) este un profesor de limba română la Şcoala Numărul 8 din Botoşani şi este inclus de cinci ani consecutiv în elita europeană a creatorilor de haiku. Mai precis acesta a primit de la Haiku Euro Top, autoritatea supremă în materie de haiku la nivel european, un certificat de recunoaştere prin care este inclus în cei mai buni 100 creatori de haiku din Europa. Este de altfel considerat unul dintre cei mai talentaţi europeni la haiku.
”Pentru al cincilea an consecutiv am fost nominalizat în top 100 al celor mai creativi autori de haiku din Europa. E ceva deosebit să fii printre cei mai buni. Clasamentul, realizat de un bine cunoscut autor de haiku din Polonia, are la bază numărul poemelor publicate în revistele de specialitate, dar şi numărul premiilor şi al menţiunilor obţinute pe parcursul unui an calendaristic.Cineva m-a intrebat dacă primesc şi bani pentru aşa ceva. Nu, e doar o distincţie onorifică prin care ţi se recunoaşte contribuţia la dezvoltarea şi promovarea haiku-ului”, a precizat Cezar Ciobîcă.
Totodată talentul lui Cezar Ciobîcă, , a făcut ca botoşăneanul pasionat de literatura japoneză să fie inclus în câteva antologii internaţionale de haiku din Italia, SUA, Germani şi Croaţia. De altfel Cezar Ciobîcă este poliglot, vorbeşte şi scrie în mai multe limbi străine, volumele sale fiind traduse. Cezar Ciobîcă din pasiune pentru haiku învaţă inclusiv japoneza.
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Gabriela Erdic
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Împreună pentru un Viitor Mai Bun
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Grup de tineri adunat în fața unui magazin din Centrul Istoric: Unul dintre ei consuma alcool
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Sute de amenzi și aproape 50 de șoferi lăsați FĂRĂ permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024