Conform datelor publicate în ianuarie 2022 de către Institutul Național de Statistică (INE) din Spania, în această țară locuiesc nu mai puțin de 1,1 milioane de români, dintre care 47.833 numai în comunitatea autonomă Aragon.
Așa cum observa recent consulul României la Zaragoza (Aragon), Mariana Ionescu, Spania deține a doua cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar mulți dintre ei sunt deja la a doua și a treia generație.
La sfârșitul lunii noiembrie, șeful Guvernului, Pedro Sanchez, și premierul României, Nicolae Ciucă, au convenit – la ultima întâlnire politică hispano-română la cel mai înalt nivel care a avut loc la Castellon – să creeze un grup de lucru care să studieze opțiunile de acordare a cetățeniei spaniole românilor stabiliți în Spania, scrie jurnalemigrant.com.
Deși nu s-a vorbit despre termene limită, Pedro Sanchez a subliniat că decizia este deja în sine „un mesaj politic extraordinar. Când se va întâmpla ceea ce se va întâmpla, va fi a treia țară din Europa cu care avem acest tip de alianțe și recunoaștere”, a adăugat șeful Guvernului spaniol.
După această rezoluție, miniștrii de externe ai celor două țări au convenit să înceapă „în scurt timp” negocierile pentru implementarea acordului bilateral pentru conservarea dublei naționalități a membrilor comunității românești din Spania și, respectiv, a celor ai comunității spaniole din România, așa cum a precizat consulul României.
„Dorim să subliniem că reprezentanții oficiului consular de la Zaragoza sunt atenți la problema acordării dublei cetățenii românilor cu reședința în Regatul Spaniei. Dorința de a păstra cetățenia română în momentul solicitării și obținerii cetățeniei spaniole de către comunitatea română rezidentă a fost reafirmată constant de aceasta în dialogul politic și diplomatic bilateral din ultimii ani”, a continuat Mariana Ionescu, citată de ziarul spaniol Heraldo.
De asemenea, consulul a subliniat că relațiile diplomatice româno-spaniole – ridicate în 2013 la nivelul Alianței Strategice – au ajuns la „un nivel excelent, caracterizat printr-un dialog frecvent și substanțial, cu o abordare constructivă și deschisă de ambele părți”.
Cetățenia română este cea mai numeroasă în rândul populației străine înregistrată în provincia Zaragoza.
Geanina Anton, originară din orașul Botoșani, trăiește în comunitatea din Aragon de două decenii și este una dintre româncele care și-ar dori să obțină dubla cetățenie.
„Pentru mine și copiii mei, care deși s-au născut în România trăiesc în Spania din 2005. Sunt foarte bine în Zaragoza, dar am luptat și am muncit foarte mult timp de ani de zile. Acum dimineața lucrez acasă și după-amiaza studiez chiromasajul”, spune Geanina Anton.
„Majoritatea oamenilor care locuiesc aici nu vor să meargă acasă; ei vor să păstreze totul în ordine și să aibă aceleași drepturi. Mai mult sau mai puțin le avem, dar cred că, cu cetățenia spaniolă, aș putea călători în mai multe locuri. În plus, este diferit: oamenii te văd altfel”, adaugă Geanina.
Spania are în Europa acorduri de dublă cetățenie doar cu țările vecine: cu Portugalia și, mult mai recent, cu Franța.
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
RAZII astăzi în jurul școlilor: Elevi duși cu Poliția la ore, mașini verificate și amenzi date
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Sfaturi să joci responsabil la păcănele online
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Două mașini izbite la Lebăda, bărbați duși imediat la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile