Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Frigul și spaima, condițiile de igienă deficitare, orele nesfârșite de așteptare în curtea unității sanitare sau în zona de triaj, nu de puține ori și atitudinea personalului medical, nu fac decât să înrăutățească starea de sănătate, și așa precară, a celor care ajung la spital pentru ajutor.
După ce, săptămâna trecută, învățătoarea Florentina Dănilă a împărtășit experiența prin care a trecut alături de sora sa, cea din urmă infectată cu COVID și decedată în doar câteva zile într-un salon de la Mavromati, de data aceasta o altă mărturie vine să sporească indignarea botoșănenilor.
Cristina Șoptelea, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a primit rezultatul pozitiv la testul COVID, astfel că a mers la spital alături de soțul ei, pictorul Liviu Șoptelea, aflat și el în izolare de mai bine de zece zile.
Postarea pe Facebook este făcută în seara zilei de marți, aproape de ora 22.00, din parcarea Spitalului de Infecțioase, după mai bine de șapte ore petrecute la Spitalul Mavromati.
”Este ora 21.40, sunt în mașină cu Liviu, în parcarea Spitalului de Boli Infecțioase Botoșani, pentru un consult și o rețetă. Vin de la Spitalul Mavromati, unde am stat 7 ore jumătate pentru analize.
Am COVID. Ca mulți alții din tara asta. Din fericire, am o formă ușoară. Dar asta nu m-a făcut să mă simt mai puțin umilită de un sistem care își bate joc de oricine încearcă să-i treacă pragul”,
Cristina Șoptelea
Botoșăneanca reclamă organizarea deficitară, lipsa oricărei reguli de prevenție, având în vedere că se afla într-o zonă cu numeroase persoane bolnave, dar mai ales problemele de igienă.
”O organizare extrem de deficitară, cu pacienți umblând dezlegați de ici-colo, fără a fi îndrumați de cineva. Containere - fără etichetare, în care intrau ca să se încălzească pozitivi, negativi, suspecți, de-a valma. În curtea spitalului mănuși chirurgicale folosite, care zac de zile - NU AU MĂTURI? Două grupuri sanitare care nu au văzut apa de cel puțin 6 luni - NU ARE SPITALUL UN HIDRANT?
Nu știu cine este la conducerea spitalului, dar nu are ochi să vadă mizeria din curte. DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ nu verifică nimic?”,
Cristina Șoptelea
Ca și cum toate acestea nu erau de ajuns, și atitudinea celor cu care pacienții vin în contact lasă de dorit.
”Mi s-a vorbit foarte urât astăzi de la serviciul 112. Consiliul Județean poate verifica toate astea? Sau nu este nimeni interesat?? De ce nu a putut nici un medic să-mi citească radiografia la UPU Mavromati și a trebuit să vin la Spitalul de boli Infecțioase ca să mai stau aici două ore?”,
Cristina Șoptelea
Nedumerirea Cristinei Șoptelea vine și din faptul că o persoană confirmată cu COVID este pusă pe drumuri, în condițiile în care autoritățile insistă în comunicatele oficiale cu privire la izolare și carantină.
”Sunt Covid Pozitivă și sunt pe drumuri de la ora 12.50. Sunt o bombă cu ceas. Ne batem joc.
Hei, domnilor din politică, faceți-vă treaba, veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentă”,
Cristina Șoptelea
Și pictorul Liviu Șoptelea s-a declarat la fel de indignat, după ce a petrecut la rândul său ore întregi în curtea Spitalului Mavromati, în condițiile în care mercurul în termometre nu depășea 7 grade Celsius.
Artistul a solicitat ambulanța, la recomandarea medicului de familie, după ce a stat în izolare 10 zile, la domiciliu. Ambulanța a venit, dar după două ore.
”Am ajuns la UPU la ora 13... până la ora 18. 30 mi s-au luat probe din nas și gât, analiză de sânge, mi s-a făcut o electrocardiogramă și o radiografie pulmonară... Tot timpul am așteptat afară în frig... Când am intrat într-un container, a venit din personalul medical și m-a scos afară... Nu cred că la Botoșani au fost azi mai mult de 7 grade Celsius”,
Liviu Șoptelea
În schimb, spune Liviu Șoptelea, ”nici un fel de organizare, nu indicatoare, să nu mai scriu despre circuite sau dezinfectanți... Nu e de mers la spital”.
Mărturiile celor doi nu sunt singulare, din păcate. Postările lor au devenit virale în mediile de socializare, acestora alăturându-se numeroase alte persoane care au confirmat că lucrurile stau întocmai, uneori și mai rău.
”Am fost și eu în curte acum două săptămâni, am stat de la 10 până la 19, interzis să părăsești curtea spitalului.. Frig.., aveam pneumonie, am stat în picioare în fața cortului tot timpul ăsta. Covid negativ… Pozitivii se plimbau care cum voiau. Un infirmier tot insista să intru într-un container din acela, că era acolo un calorifer electric. Dar era și o doamnă covid pozitiv cu masca sub barbă... Când i-am atras atenția infirmierului a adus o lampa UV să sterilizeze. Era o doamnă cu piciorul în ghips, povestea că s-a păzit extrem, dar și-a rupt piciorul și a luat covid în spital, când i-au pus ghipsul”,
Mihaela Vamanu, mărturie de pe Facebook
...curtea Spitalului Mavromati era curată (vezi Galerie foto jos). Câteva persoane așteptau să fie consultate de cadrele medicale.
Foarte probabil, sesizarea celor nemulțumiți a ajuns la urechile conducerii și motoarele au fost turate încă de dimineață.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean rămas fără telefon mobil după o „îmbrățișare”
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024